Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un aparat care ajută bolnavii COVID-19 să respire, folosit la Timișoara. ”Evităm ventilarea mecanică” (Video)

Pacienții cu coronavirus de la Timișoara sunt ajutați să respire cu ajutorul unei aparat folosit până acum doar în cazul celor diagnosticati cu bronhopneumopatie cronica obstructiva sau a altor boli pulmonare, inclusiv astm bronsic sau boli cardiace.

de Ana Maria Ghiarasim

la 01.09.2020 , 12:17

  • Ventilația non-invazivă (VNI) ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni, cu efort minim.
  • La Timișoara sunt în prezent 12 pacienți internați pe secția ATI. În zonele roșii ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți. 

Medicii Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara au anunțat că au început să folosească această tehnică pentru că este non-invazivă și de un real ajutor pentru pacientul care respiră astfel mult mai ușor. 

Ventilația non-invazivă (VNI) ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni, în timpul inspirului, de la un ventilator conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul și gura pacientului. 

“Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții aflați la limita terapiei intensive reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aparatul non-invaziv pentru respirație este elementul intermediar intre masca simplă de oxigen și ventilația mecanică. 

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara beneficiază de 20 de asemenea dispozitive care, în prezent, sunt utilizate, în cea mai mare parte, de pacienții COVID 19 cu forme ușoare sau moderate care au dificultăți de respirație.

“Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fară a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Astăzi, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara sunt internați doisprezece pacienți. În zonele roșii, Covid 19, ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți. 

Citește și:
Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Un aparat care ajută bolnavii COVID-19 să respire, folosit la Timișoara. ”Evităm ventilarea mecanică” (Video)