Antena Meniu Search
x

Transplant rar la Iaşi. Un bărbat de 43 de ani a primit un rinichi de la soţia lui

O intervenţie extrem de rară a avut loc marţi la un spital din Iaşi. Medicii au transplantat un rinichi de la o femeie, către soţul acesteia.

de Redactia Observator

la 08.07.2022, 10:15

Un bărbat din Iaşi a primit un rinichi de la soţia lui
Un bărbat din Iaşi a primit un rinichi de la soţia lui - Shutterstock

Intervenţia a avut loc pe 21 iunie la Spitalul "Dr.C.I." Parhon din Iași. Este vorba despre un transplant de rinichi de la soție către soț. Femeia de 34 de ani a fost de acord să își doneze unul dintre organele funcționale către soțul de 43 de ani, pentru a-i salva acestuia viața. 

Citește și: Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

A primit un rinichi de la jumătatea lui

Pacientul care a primit rinichiul suferea de o boală genetică renală și făcea dializă de două luni. Testele de compatibilitate au arătat că soția ar fi un donator potrivit, cealaltă variantă fiind ca el să intre pe o listă de așteptare pentru un organ de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

Pe acelaşi subiect

O astfel de compatibilitate între soţi este întâlnită extrem de rar. La acest spital din Iaşi, au existat în ultimele două decenii doar 6 cazuri în care unul dintre soţi să poată dona un organ partenerului de viaţă.

"Șansa acestui bărbat a fost că soția sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost și una emoțională. Dată fiind afecțiunea genetică, nu erau multe alte șanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aștepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală", a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale.

Cei doi se simt bine după operaţie şi se află acum în perioada de recuperare în Compartimentul de Transplant Renal al Spitalului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Transplant rar la Iaşi. Un bărbat de 43 de ani a primit un rinichi de la soţia lui