Antena Meniu Search
x

Video Medicii au povestit cu lacrimi în ochi că Rebeca avea un "ficăţel cirotic". Copila a vorbit cu părinții ei, cu câteva zile înainte să se stingă

Marți seară, micuța Rebecca, fetița de 5 ani care a fost transplantată hepatic, la sfârșitul lunii aprilie, s-a stins la Institutul Fundeni. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, medicii care au îngrijit-o pe copilă au vorbit despre munca lor în acest caz, precizând că analizele fetiței nu au arătat prezenţa vreunui virus hepatic, iar cauza insuficienţei sale hepatice nu a fost una „misterioasă”, ficatul său fiind cirotic.

de Redactia Observator

la 19.05.2022, 11:18

Vezi și

Într-o conferință de presă organizată la câteva ore de la anunțul decesului, dr. Dana Tomescu, șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului Fundeni a oferit o serie de detalii despre cazul micuței și despre eforturile depuse de echipa de medici care s-a ocupat de ea.

Rebeca a vorbit cu mama și tatăl ei, cu câteva zile înainte să se stingă

Dr. Dana Tomescu le-a explicat jurnaliștilor că această conferință de presă a fost organizată pentru a oferi publicului cazul micuței și despre eforturile pe care le-au depus medicii care au avut grijă de ea.

"La un astfel de pacient este o muncă în echipă enormă și cu o dedicare pe care mi-ar plăcea să o surprindeți și în alte ocazii. Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar pentru că a putut să vorbească cu mama, cu tatăl. După care au apărut niște probleme, niște modificări la nivelul tubului digestiv și la nivel pulmonar care au necesitat reintubarea. Ulterior, într-o secvență de câteva zile drenajul acelei colecții care a apărut și dezunirea anastomozelor, niște lucruri care din punctul de vedere al statusului nutrițional, al faptului că era o pacientă cu status nutrițional deficitar, cu un grad de sarcopenie, o masă musculară de mică calitate, cu un status imunodeprimat, pe lângă statusul de boală, statusutul de intervenție chirurgicală și terapia imunosupresoare pe care a primit-o, toate acestea au condus la un deznodământ nefavorabil. Și asta o spun pentru că vrem să știm și să știți și dumneavoastră că explicațiile le dăm cu multă tristețe de fapt, pentru că fiecare vine la spital să facă bine", a declarat Dana Tomescu, şeful echipei care a îngrijit copila în terapie intensivă.

Pe acelaşi subiect

În ceea ce privește starea fetiței după ce a trecut prin transplantul hepatic, dr. Tomescu a subliniat că organul a funcționat bine. Cu toate acestea, starea ei s-a agravat, prezentând o serie de probleme de natură hepatică și neurologică.

"Au fost observate dezechilibre după ce s-a pus imediat ficatul. Ficatul a funcționat, dar repet, cu proceduri de supliere. Din punctul nostru de vedere, o evoluție în reanimare care a fost lent favorabilă, dar tot cu proceduri de plasmafereză terapeutică, cu proceduri de hemodializă Copila a necesitat mai multe consulturi interdisciplinare deoarece, pe rând, pe lângă toate analizele inițiale care erau modificate, au apărut și niște complicații hematologice și neurologice într-o ameliorare inițială, ulterior în agravare. După care au fost în ameliorare cu tratamentele și investigațiile specifice pe care le-am făcut cu ajutorul colegilor noștri", a mai spus dr. Dana Tomescu.

Dr. Brașoveanu: La 5 ani, fetița avea 15 kilograme

La rândul său, profesorul Vladislav Braşoveanu, care a condus echipa care a realizat transplantul hepatic, a afirmat că fetiţa avea insuficienţă hepatică acută la sosirea la spital, necesitând transplant de urgenţă, pe 30 aprilie. 

"Iniţial, după ce a fost transferată de la Grigore Alexandrescu, indicaţia de insuficienţă hepatică acută, pusă de medicii ATI de la spitalul Grigore Alexandrescu, a fost confirmată de doamna profesor Tomescu şi s-a efectuat în urgenţă un transplant hepatic. În acele ore am încercat să investigăm mama, dar fiind suspiciunea de boală Wilson – deci pacienta venind de la Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de boală Wilson – aveam ceva rezerve faţă de investigarea mamei. Din fericire a apărut un donator cadaveric tânăr, de 17 ani, şi am decis să folosim lobul stâng al acelui ficat. (...) Vreau să precizez că această fetiţă, principala cauză pentru care a avut indicaţie de transplant – insuficienţa hepatică acută, dar ea avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită – vă daţi seama, acel copil la cinci ani avea 15 kilograme", a declarat profesorul Braşoveanu. 

El a menţionat că fetiţa avea nevoie de 150-200 de grame de ficat, iar medicii au avut la dispoziţie un fragment  300 de grame de ficat „de calitate foarte bună”. Medicul a precizat că, din punctul de vedere al chirurgului, intervenţia privind transplantul a decurs „în condiţii bune”, însă în terapie intensivă au fost probleme, având în vedere starea generală a fetiţei. Medicul a explicat că, la un moment dat fetiţa a fost detubată, dar a trebuit reintubată la zece zile de la transplant, iar ulterior s-a instalat o insuficienţă multiplă de organ, fapt care a necesitat o nouă intervenţie chirurgicală. 

„Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze. Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant. Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a precziat Vladislav Braşoveanu. 

Ficatul copilei era cirotic: "În zilele următoare vom afla cauza acestei ciroze"

El a arătat că insuficienţa hepatică de care suferea fetiţa nu a fost una „de cauză misterioasă”

„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă. Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a declarat chirurgul. 

Reprezentanţii spitalului au menţionat că în cazul fetiţei s-au făcut „nenumărate analize”, atât pentru detectarea unor virusuri hepatice cât şi respiratorii şi „nimic din virusurile hepatitice nu a ieşit pozitiv”.

De asemenea, scrie News.ro, există teste care infirmă boala Wilson în cazul copilei. 

Micuța a murit în urma complicațiilor postoperatorii

Anunțul legat de moartea fetiței de 5 ani a fost făcut pe pagina de Facebook a Institutului Fundeni la amiază. Așa cum au explicat reprezentanții instituției, micuța a încetat din viața pe 18 mai în urma complicațiilor postoperatorii de care a suferit în ultimele zile.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Marți, medicii au transmis că starea Rebecăi era critică, complicațiile în urma intervenției agravându-se, fiind necesară o nouă operație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Medicii au povestit cu lacrimi în ochi că Rebeca avea un "ficăţel cirotic". Copila a vorbit cu părinții ei, cu câteva zile înainte să se stingă