Antena Meniu Search
x

Video "Venim cu lacrimi în ochi şi plecăm plângând înapoi". Vămile au fost luate cu asalt de românii care se întorc în ţările în care muncesc

După sărbători, pentru mii de români începe lungul drum spre ţările în care muncesc. În ultimele 24 de ore, peste 100 de mii de persoane au trecut prin vămi. N-au plecat cu mâna goală: portbagajele au fost pline cu bunătăţi tradiţionale. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 05.01.2024, 20:56

Vezi și

Român: România, ţara mea de dor. Venim cu lacrimi în ochi şi plecăm plângând înapoi. 

Dorul de casă este bagajul pe care mii de români îl poartă mereu. După ce au petrecut sărbătorile de iarnă alături de familii, se întorc în ţările în care muncesc. Nu pleacă, însă, cu mâna goală. 

Vămile au fost luate cu asalt de românii care se întorc în ţările în care muncesc

Român: Covrigi de tara, dulciuri, icre. Tot, tot, tot. Brânză, ouă. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Vin, pălincă... 

Român: Doi litri de pălincă, doar atât. Mai puţină pălincă, vin mai mult!  

Cristi Mincă e de cini ani stabilit în Germania și simte că vacanţa de Crăciun petrecută în România nu e niciodată suficient de lungă. Pe lângă amintiri, pleacă şi cu portbgajul plin. 

Cristi Mincă, român stabilit în Germania: Cârnaţi, ouă, carne, cozonaci, checuri. Nu sunt ca de la noi din ţară făcute de părinţi de bunici. A fost foarte frumos.

Român: În portbagaj, tot ce se poate duce: tot porcul!

Românii din diaspora au început anul cu speranţe mari.

Români-reporter: Sănătate, să putem să ne întoarcem, să venim acasă. 

- De cât timp sunteţi plecaţi?

- De 11 ani, 12 ani. Cred că... cât de curând e cazul să venim înapoi. 

- Maşina plină că, na... Venim de la Sibiu, avem părinţi, socri... Multă afumătură!

Punctele de frontieră au fost pline azi. Timpul mediu de aşteptare pentru controlul documentelor a variat între 30 de minute şi o oră şi jumătate. 

În ultimele 24 de ore, numai la graniţele din Arad au ieşit din ţară aproximativ 82.000 de persoane, mai bine de trei sferturi doar pe la frontiera de pe autostrada A1. 

Andrei Dincă - purtător de cuvânt STPF Arad: Politia de frontieră a suplimentat personalul care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si arterele de control pana la capacitatea maxima s-a lucrat pe 10 artere pe sensul de iesire din tara.

Iulia Pop – reporter Observator: Vămile din nord vestul tarii raman aglomerate pana la finalul acestei saptamani. Cele mai multe masini care ies din Romania se indreapta spre tari precum Austria, Germania, Italia, Franta sau Olanda. Practic, spre Vestul Europei devenit casă pentru zeci de mii de conationali. De la frontiera cu Ungaria, pentru Observator, Iulia Pop și Alex Pancz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » "Venim cu lacrimi în ochi şi plecăm plângând înapoi". Vămile au fost luate cu asalt de românii care se întorc în ţările în care muncesc