Video Cum va funcționa sistemul e-Factura. Amenzi de până la 10.000 de lei și chiar închisoare pentru nerespectarea legii: "Nu e de joacă"
Cu doar 48 de ore înainte ca e-Factura să devină obligatorie pentru toate tranzacţiile între firme, ministrul de Finanţe a organizat o conferinţă de presă în care a explicat modificările pentru companii. Din 2024 facturile trebuie încărcate în sistem. Cei care nu se conformează riscă închisoare. După sărbători, Marcel Boloş ameninţă şi cu demiteri la ANAF şi Vămi.
Anul viitor aduce schimbări majore pentru firme. Facturile furnizorilor vor fi încărcate în sistemul Ro e-Factura, unde pot fi verificate. Apoi, vor ajunge la client.
- Florentina Lazăr, reporter Observator: Sistemul poate procesa 5.000 de facturi pe secundă, adică 5 milioane de facturi pe zi. În ultimele zile, STS a făcut teste pentru a vederea dacă sistemul rezistă la atacurile cibernetice. De la 1 aprilie va fi funcțional și modulul antifraudă, un soft cu inteligență artificială care îi va ajuta pe inspectorii ANAF să detecteze faptele de evaziune fiscală.
Pentru ca antreprenorii să se obişnuiască cu noul sistem, până la data de 30 iunie 2024 pot fi emise şi primite şi facturi în format pe hârtie. Însă, de la 1 iulie, toate facturile firmelor vor fi transmise numai prin e-Factura.
- Nicoleta Cîrciumaru, preşedinte ANAF: Nu vor avea costuri, cei de la CNIF au pus la dispoziție o aplicație gratuită pe care o pot folosi pentru a beneficia de serviciile acestea.
- Factura online devine obligatorie. Specialiştii nu cred că sistemul e pregătit: "Întrebarea e dacă ANAF e...
- De la 1 ianuarie, facturile se vor trimite obligatoriu prin e-Factura. Ce amenzi riscă firmele care fentează sistemul
- Surpriză pentru români înainte să înceapă iarna. Factura la gaze primită de oameni: cât au de plătit
Numai că practica e puţin diferită de teorie.
- Dana Olaru, avocat: Vor fi costuri mai mari pentru firmele mici pentru că trebuie să-și facă spațiu virtual, să-și cumpere semnătură digitală, să învețe să administreze sau să pună pe cineva să administreze.
e-Factura obligatorie din 2024. Prețurile pentru certificatul digital calificat sunt între 30 - 45 euro pe an
Cei care nu se conformează noilor prevederi riscă amenzi de până la 10.000 de lei şi chiar închisoare.
- Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Dacă trece de controlul CCR legea privind combaterea infracțiunilor economico-financiare neutilizarea cu rea intenție a modului e-Factură înseamnă închisoare de la 3 la 10 ani, nu e de joacă.
Dacă sistemul nu funcționează timp de 24 de ore, firmele vor avea posibilitatea să transmită facturile pe hârtie, după care le încarcă în sistem.
- Ionel-Sorin Bălan, director STS: Avem în permanență mecanisme de alertare astfel încât să putem interveni și să facem optimizari permanente.
România implementează e-Factura pentru a combate evaziunea fiscală, care ajunge la 9 miliarde de euro doar din TVA. Ministrul de Finanţe avertizează că după Bobotează îi va cere premierului revocarea din funcţie a mai multor şefi din ANAF şi Vămi.
Până acum doar puţin peste 137.000 de firme s-au înrolat în sistem, adică aproape 20% din totalul de 700.000.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰