Antena Meniu Search
x

Video "Nu numai că nu am fost sprijinit, au vrut să îmi desfacă contractul de muncă" Medicul din Călăraşi care luptă pentru pacienţii din mediul rural

Medicina de familie se zbate între două generaţii. Medicii în vârstă, care au depăşit demult vârsta de pensionare, nu au cui să-şi lase pacienţii. Puţinii tineri care vin din urmă se lovesc de un sistem neaşteptat de complicat. La mijloc sunt pacienţii, mai ales cei din mediul rural, care n-au acces la servicii medicale. Urmăriţi un nou episod din campania Sistemul dăunează grav sănătăţii.

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 20:37

Vezi și

România reală e în orașele mici, în comune și sate. Aici, departe de spitale și specialiști, oamenii suferă în tăcere. 

Cătălin Petrencic, medic de familie: Jumătate din populația României este la țară, deci jumătate din populația României are nevoie de medic.

Omul sfințește locul, iar Cătălin Petrencic e dovadă. E medic de familie în Mănăstirea, județul Călărași, de peste 35 de ani. Trebuia sa fie deja la pensie, dar în comuna cu 5000 de locuitori nu mai e decât un medic tânăr și nu are cui să lase pacienții.

Cătălin Petrencic, medic de familie: Am avut urgenţe majore. (...) Şi mă întrebați de medicul de familie la țară? Păi toate astea însemnau tragedii.

Pe acelaşi subiect

Medicul a fost luat ostatic de tâlhari, dar nu a renunţat 

Pe calculator are harta întregii comune, cu fiecare curte și fiecare membru al familiei. Ştie suferinţa fiecăruia şi se luptă pentru toată comunitatea. El e cel care a demonstrat că apa din localitate era plină de îngrășăminte și-i îmbolnăvea pe copii. Așa a apărut rețeaua de apă potabilă în comună. În aproape 4 decenii de muncă, a fost luat ostatic de tâlhari și a rămas fără cabinet, în timpul marilor inundații din sudul României în 2006.

Cătălin Petrencic, medic de familie: Nu numai că nu am fost sprijinit, au vrut să îmi desfacă contractul de muncă pentru că acordam asistență medicală într-un cabinet de 3/3 și un hol de 3/3, fișierul în WC. 

Dar de fiecare dată, a decis să rămână aici. Conştient că dacă el pleacă, aşa cum au făcut-o mii de alţi medici, ar lăsa în urmă un gol pe care nu prea mai are cine să-l umple.

O tânără doctoriță a refuzat ofertele din străinătate pentru un cabinet la ţară 

La cabinetul medical din Potcoava, judeţul Olt, o tânără doctoriță se obișnuiește cu noul loc de muncă. Valeria Secu e unul dintre cei 10% dintre medicii de familie români care au sub 40 de ani.

Valeria Secu, medic de familie: Satisfacția aia e când te înțelegi în aceeași limbă și poți să simți omul mai aproape, așa am simțit eu aici în România.

După facultate, a refuzat ofertele din străinătate și a încercat să-și găsească drumul aici, unde s-a născut. Dar în zadar.

Valeria Secu, medic de familie: Deși se plâng că nu au medic de familie, dacă vrei să te duci într-o anumită zonă trebuie să plătești lista de pacienți.

Valeria nu a avut bani să-si cumpere pacienți. Costă și 20 de mii de euro o listă cu un cabinet într-un oraș mic, ca al ei. Așa că a stat în șomaj şi a început alt rezidențiat, până într-o zi când în Potcoava a murit de COVID un medic de familie. Și-atunci, la 30 de ani, s-a întors acasă.

Valeria Secu, medic de familie: Am venit aici când oamenii au fost în cea mai mare nevoie și atunci au venit pacienții la mine, nu am mers eu să-i caut și să-i rog să vină, să îi înscriu.

Are competenţe să facă ecografii, dar statul nu îi decontează aparatura

În cabinet, are strictul necesar. A cumpărat mobilier și uși, a văruit zona, a pus parchet, ca să scoată din pereți aerul de dispensar vechi. Acum strânge bani pentru un ecograf. Are competenţe să facă ecografii, dar statul nu îi decontează aparatura. 

Valeria Secu, medic de familie: Momentan, la mine nu sunt cheltuielile atât de mari, că dacă stau cu tata, nu plătesc chirie. (...) Se împarte întreținerea la doi. Stau la țară unde mai poți să mai găsești câte ceva prin grădină de mâncare. 

Cât va rămâne aici, Valeria nu știe. Nu vrea să fugă de îndată ce a dat de greu. Chiar dacă simte că sistemul îi pune beţe în roate. 

Valeria Secu, medic de familie: E foarte greu să schimbi o mentalitate, să schimbi cumva mersul unor lucruri. 

E tot ce speră puţinii tineri rămaşi în ţară. Să aibă aici sistemul de afară. Miercurea viitoare, mergem în Spania, pe urmele medicilor români care au emigrat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » "Nu numai că nu am fost sprijinit, au vrut să îmi desfacă contractul de muncă" Medicul din Călăraşi care luptă pentru pacienţii din mediul rural