Antena Meniu Search
x

Video O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă

Cea mai cruntă bătălie cu virusul se dă în terapie intensivă: o echipă Observator a revenit să filmeze în secţia ATI de la spitalul Marius Nasta în interval de fix o săptămână. Ce au găsit e dramatic: din şapte pacienţi doar patru mai trăiesc.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 26.10.2021, 13:27

Vezi și

Medic: "E groaznic. Facem un loc în terapie când îi ducem la morgă".

În secţiile de terapie intensivă, moartea pândeşte la orice colţ. Acum o săptămână, când am intrat aici 7 pacienţi se luptau să trăiască. Azi, trei dintre ei nu mai sunt: două femei, de 65 de ani şi 77 de ani şi un bărbat de 51 de ani. Toţi erau nevaccinaţi. Paturile lor s-au ocupat imediat cu alţi bolnavi care erau pe lista de aşteptare.

Acum o săptămână, o femeie de 39 de ani, o bătrână de71 de ani şi un bărbat de 52 de ani abia fuseseră aduşi în secţia de terapie intensivă. Erau pe ventilaţie non invazivă şi toţi nevaccinaţi. Astăzi, toţi 3 sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic iar medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele lor. O pacientă cu care echipa Observator a vorbit săptămâna trecută a fost dusă în Terapia Intensivă non Covid pentru că nu mai e contagioasă. Când a plecat din ATI Covid îi lăsase pe toţi bolnavii acolo. Nu ştie că între timp trei dintre ei nu mai sunt.

Şefa secţiei ATI: "Restul lumii nici nu-şi poate imagina prin ce trecem"

Pe acelaşi subiect

O altă pacientă, o asistentă de 54 de ani care a salvat mii de vieţi până acum se luptă să trăiască. Este pe ventilaţie non invazivă şi are plămânii grav afectaţi. E singura de aici vaccinată. Crede că s-a infectat de la pacienţii pe care îi trata în zona de triaj. Nu ştia că unii erau pozitivi.

Reporter: Ce vă ajută să luptaţi?

Pacient: Speranţa că merg la copilaşii mei acasă.

Reporter: Nepoţi nu aveţi, nu?

Pacient: Ba da, am. Am unul de patru ani şi unul e în burtică.

În terapia intensivă mobilă, medicii fac scut în jurul unei tinere. Are 21 de ani, e nevaccinată şi suferă de obezitate morbidă. De două ori a intrat azi în stop cardiorespirator.

Genoveva Cadar, şefa secţiei ATI, Institutul Marius Nasta: Cred că restul lumii nici nu-şi poate imagina prin ce trecem. Nu pot să înţeleagă, credeţi-mă. Este îngrozitor pentru că nu te aştepti la unii dintre ei, evoluţia rapidă spre agravare este surprinzătoare şi copleşitoare în acelaşi timp. Nu a fost aşa în celelalte valuri.

34 de oameni au murit în ultima săptămână în Institutul Marius Nasta. La morgă nu mai e loc pentru atâtea cadavre.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Rugăm familiile să vină să îi ia în primele 24 de ore dacă se poate. Şi o parte vin, o parte nu vin.

Reporter: De ce?

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Nu au bani sau poate nu mai are cine să îi îngroape. Împreună cu părintele am decis ca biserica institutului, în situaţia în care în 24 ore, nr de decedaţi e mai mare decât capacitatea morgii, să fie locul unde trupurile celor care decedează vor fi păstrate

Azi, din Serbia a plecat către ţara noastră un camion plin cu ajutoare, medicamente şi concentratoare de oxigen, iar Polonia ne va ajuta cu o echipă de medici, care va trata pacienţi în spitalele de la noi. 

Medicii români pensionaţi se întorc în spitale pentru a-şi ajuta colegii

O mână de ajutor întinde şi un medic pensionar. Este doctor de terapie intensivă şi a venit să îşi ajute colegii care nu puteau acoperi gărzile. A văzut multe în 31 de ani de carieră dar niciodată nu a fost atât de rău ca acum.

Dinu Sora, medic ATI: Sunt ca peştele pe uscat, fără aer! Nu! Nu-mi imaginam.

1.855 pacienţi sunt acum la ATI. Aproape 2.200 de români aşteaptă în camerele de gardă eliberarea unui pat în secţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă