Antena Meniu Search
x

Video Alţi 5 pacienţi cu COVID, în stare critică, au fost transferaţi în Austria şi Polonia. România nu mai are locuri la Terapie Intensivă

Încă cinci pacienţi infectaţi cu SASR-CoV-2, aflaţi în stare critică, au fost duşi cu avionul în spitale din afara ţării, pentru că în România nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Este vorba despre bolnavi de la Cluj şi Iaşi, care au fost transferaţi în Austria şi Polonia. Din păcate, o a şasea persoană care trebuia transportată a intrat în stop cardio respirator pe aeroport şi a decedat la scurt timp.

de Redactia Observator

la 22.10.2021, 19:58

Vezi și

Puţin după ora 14, cei doi pacienţi au fost aduşi cu ambulanţele pe pistă. Trebuiau să plece de ieri, dar au făcut cale întoarsă de la aeroport după ce au autorităţile au fost anunţate că paturile disponibile în Austria au fost ocupate. 

Alex Prunean, reporter Observator: A doua încercare de transfer are loc chiar în acest moment, pe pista aeroportului din Cluj. Astăzi, însă, vor pleca spre Viena doar doi pacienţi, pentru că femeia de 40 de ani care ar fi trebuit să ajungă încă de ieri în Austria a fost mutată în cursul nopţii pe secţia de terapie intensivă a spitalului din Cluj, după decesul unui pacient.

După încercarea de transfer de ieri, starea ei s-a deterioriat rapid, aşa că riscurile erau prea mari dacă urca la bordul Spartanului. "Statul primitor, şi-au exprimat acordul spre trasfer doar pentru pacienţii care se pot transporta şi pot beneficia ulterior de tratament", a declarat Szilard Tasnadi, prefectul judeţului Cluj.

Trei pacienţi, transferaţi în Polonia

Pe acelaşi subiect

Tot azi, un avion cu trei pacienţi din unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi a plecat spre Polonia. Un al patrulea pacient a făcut stop cardiac la aeroport şi a fost readus în Unitatea de Primiri Urgenţe, unde a decedat. 

"Am luat legătura cu familiile tuturor celor 10 care se aflau în acel moment în UPU intubaţi în stare gravă, 4 şi-au dat acordul. Toţi sunt pacienţi gravi care stau de 6, 4 sau 2 zile în UPU în condiţiile în care nu există suficiente locuri în secţiile de terapie intensivă", spune Diana Cimpoeşu, medicul-şef UPU-SMURD Iaşi.

Ministrul interimar la Sănătăţii, Cseke Attila, a dat asigurări că transferurile de pacienţi în străinătate vor continua. "Polonia ne-a pus la dispoziţie o capacitate de terapie intensivă de maximum 20 de paturi. În Ungaria continuăm operaţionalizarea paturilor", a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.

Alţi trei bolnavi au fost transferaţi ieri în Polonia, iar 33 au ajuns în ultimele zile trecute la spitalele din Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Alţi 5 pacienţi cu COVID, în stare critică, au fost transferaţi în Austria şi Polonia. România nu mai are locuri la Terapie Intensivă