A ieşit din ÎNCHISOARE după 44 de ani! ŞOCUL avut de un fost deţinut, după ce şi-a petrecut aproape întreaga viaţă după gratii | VIDEO
Otis Johnson este un fost deţinut care a ajuns după gratii la vârsta de 25 de ani, după ce încercat să omoare un poliţist. Şi-a petrecut 44 de ani din viaţă în închisoare, iar în momentul în care a luat contact cu societatea a avut un adevărat şoc.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- După ce au sfidat România pe teren, kosovarii au lăsat dezastru și în vestiare. Stive de ambalaje murdare și cafea vărsată pe mese
Otis Johnson este un fost deţinut care a ajuns în spatele gratiilor la vârsta de 25 de ani, după ce încercat să omoare un poliţist. Şi-a petrecut 44 de ani din viaţă în închisoare, iar în momentul în care a luat contact cu societatea a avut un adevărat şoc.
A fost condamnat în 1970. După aproape jumătate de secol petrecut în detenţie, Johnson este acum mut de uimire în faţa schimbărilor pe care societatea le-a cunoscut în tot acest timp.
Într-un interviu oferit postului de televiziune Al Jazeera, Otis Johnson, acum un om bătrân, spune că încearcă să privescă spre viitor cu încredere.
Trăieşte în New York şi în fiecare zi găseşte ceva în faţa căruia rămâne uimit, de la mâncare până la noile tehnologii, dar şi în faţa preţurilor care i se par astronomice faţă de ceea ce ştia în anii ‘70.
Primul loc în care a mers după ce şi-a recăpătat libertatea a fost Times Square. Nu a vrut nimic altceva decât să privească oamenii. Şi să se minuneze.
A pierdut legătura cu apropiaţii săi în anii '90, air de atunci contactul său cu lumea de afară a devenit aproape inexistent.
Destinul a făcut să fie căutat de o fundaţie din oraşul Harlem, Fortune Society, care le oferă foştilor deţinuţi şansa de a se reintegra în societate. Mai mult, asociaţia le oferă şi o locuinţă şi un loc de muncă, totul pentru a le face mai uşoară adaptarea la noua viaţă.
Povesteşte că după ce a ieşit din puşcărie, a încercat să găsească un telefon public şi să-şi sune o cunoştinţă. Cu greu a găsit unul, pentru că oamenii nu prea mai folosesc aşa ceva, şi a fost uimit să vadă că trebuie să plătească 1 dolar pe minut, faţă de 25 de cenţi cât costa în tinereţea lui.
"Am observat că multe persoane pe stradă păreau că vorbesc singure. Când m-am uitat mai atent am văzut că parcă aveau ceva în ureche. Prima dată m-a gândit că toată lumea a devenit agent CIA, pentru că aveau căşti şi vorbeau. Uimit am fost şi când am văzut cât de absorbiţi sunt de tehnologie, nici nu se uită pe unde merg. Stau şi mă gândesc, cum fac să meargă şi să se uite în telefon fără să aibă probleme", explică Johnson, vizibil bulversat.
Nu numai tehnologia îl uimeşte, ci şi lucruri mărunte, pe care le vede zi de zi.
„Mă uit la câte produse există în magazine şi încerc şi eu câte ceva când mă duc la supermarket. Acum există atât de multe lucruri pe care le poţi mânca, aşa că mi-e foarte greu să aleg“, mai povesteşte.
În prezent locuieşte în Harlem, meditează şi merge la moschee, atunci când nu este la muncă. „Sunt obişnuit să fiu singur. Stau şi privesc oamenii. Este un sentiment plăcut să fiu din nou în mijlocul societăţii. Nu vreau să am resentimente, pentru că asta te împiedică să evoluezi. Nu simt că societatea are ceva să-mi datoreze. Totul se întâmplă cu un motiv“, conchide fostul puşcăriaş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰