Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dramele celor 1 milion de români cu mici afaceri din care de-abia pot să trăiască. Olivia Păunescu, despre afacerea pornită din nevoie: "Nu a fost pasiune, dimpotrivă"

Puţină lume ştie că Olivia Păunescu e unul dintre micii întreprinzători ai României. După ce iese din platoul de la Observator, intră în atelierul ei de croitorie. În care a investit pasiune, timp, muncă şi bani. Dar, recunoaşte, nu ar fi putut să trăiască doar din asta niciodată. E drama tuturor întreprinzătorilor cu afaceri mici din România pe care statul nu îi sprijină cu nimic.

de Olivia Păunescu

la 08.11.2024 , 20:48

Pe la prânz, când se termină ziua mea de muncă la Observator, de fapt, o nouă zi de muncă se pregăteşte să înceapă. "O sa te duc acum in locul in care imi petrec de aproape 12 ani cealalta jumatate de zi. Acolo unde ma simt foarte confortabil, ma simt cumva in lumea mea, desi totul nu a pornit de la o pasiune. Ba dimpotriva. Totul a pornit de la o mare nevoie", spune Olivia Păunescu. Nevoia de a mă simţi bine, nu doar în pielea mea, ci şi în hainele mele. Am facut fix ce facea si mama atunci cand eu si sora mea ne doream ceva mai altfel de imbracat iar in magazine nu se gasea mai nimic. Se aseza la masa din bucatarie care devenea, brusc, atelier de croitorie. Si acolo se intampla un fel de magie.

Ce taxe plătesc micii antreprenori

Acum 12 ani aveam doar un vis si un număr de telefon. Al lui Reli. Ea era cea care imi indeplinea orice dorintă , fie ca era vorba de rochii spectaculoase pentru evenimente speciale, tinute pentru aparitii la tv sau bodyuri cu spatele gol pentru plimbările cu motocicleta. Am inchiriat un spatiu la parterul unui bloc si am adus-o aici pe Reli cu tot cu masina ei de cusut. "Prima mea clienta a fost sora mea! Evident am facut modele pentru mine si pentru ea. Si defapt eu mi-am implinit un vis din copilarie. Nu i-a placut niciodata. Nu stiu de ce, dar cu ocazia asta am facut multe haine la fel", a declarat Olivia Păunescu.

Vezi și

Multe haine au iesit din atelierul meu - pentru mine, pentru sora mea, pentru prietenele noastre, pentru prietenele prietenelor noastre. S-a format aşa, o clientelă fidelă dar şi o afacere care creştea încet si frumos.  Ca mine sunt in jur de un milion de romani. Marii afaceristii cu afaceri mici, din Romania. Cei din urmă români de pe lista de prioritati a guvernantilor atunci cand vine vorba de sprijin de orice fel. Ei sunt ultimii pe care administratorii acestei tari ii intreaba ceva atunci cand se apuca de cârpit găurile din buget, cu taxe tot mai mari. Simt asta si eu, se vede asta si la stiri.  

Poveşti care nu arată deloc un viitor foarte bun pentru micile afaceri, la noi în ţară. De altfel, şi studiul IPSOS arată că doar 23% dintre romani isi doresc sa isi deschidă o afacere în România. Acum, microîntreprinderile beneficiază de impozit redus: 1% dacă cifra de afaceri este de până la 60.000 euro şi 3% dacă realizează venituri între 60.000 şi 500.000 euro. Comisia Europeană vrea ca cel de-al doilea prag să fie eliminat. Iar asta ar insemna un adevarat dezastru pentru sute de mii de antreprenori care ar putea plăti, de anul viitor, un impozit pe profit de 16%, în loc de 3. Nici nu vreau să mă gandesc cum au primit vestea acei romani pentru care mica lor afacere e singura sursă de existenţă. "Cu cat acest prag e mai mic cu atat distorsiunile in piata sunt mai mici. Sa platesti 1% din 60.000 euro inseamna sa platesti practic nimic, sa faci business scutit de impozit", a declarat Dan Scwartz, expert fiscal.

La o cifră de afaceri de 450.000 euro şi un profit de aproape 113.000 euro, un antreprenor plăteşte anul acesta dări la stat în valoare de 13.500 euro. În 2025 ar putea plăti cu aproape 4.500 euro mai mult, apreciaza expertii din domeniul fiscal. Insa tot ei avertizează că din această zonă, a micilor întreprinzători, e posibil să vină cea mai mare surpriză în aceast an electoral. Pentru că cei un milion de mici patroni români abia aşteaptă alegerile ca să îşi verse năduful şi să pedepsească Guvernul pentru nepăsare, pentru taxe prea mari, pentru birocraţie şi pentru viaţă grea de antreprenor, în România lor.

Olivia Păunescu Like

Responsabilitate! Este primul cuvânt care îmi vine în minte, atunci când mă gândesc ce implică meseria de jurnalist, un job pe care l-am îmbrăţişat şi care m-a îmbrăţişat, la rândul lui, semn că lucrurile bune în viaţă se întâmplă...

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » România noastră » Dramele celor 1 milion de români cu mici afaceri din care de-abia pot să trăiască. Olivia Păunescu, despre afacerea pornită din nevoie: "Nu a fost pasiune, dimpotrivă"