Antena Meniu Search
x

A ocupat Rusia Belarus în timp ce lumea e atentă la Ucraina?

Rusia a „ocupat” de facto Belarusul în timp ce atenția întregii lumi era îndreptată spre Ucraina, au avertizat 77 europarlamentarii, într-o scrisoare deschisă adresată liderilor instituțiilor europee, scrie Euobserver

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 04.02.2022, 11:00

A ocupat Rusia Belarus în timp ce lumea e atentă la Ucraina?
A ocupat Rusia Belarus în timp ce lumea e atentă la Ucraina? - Profimedia Images

"Recenta desfășurare de forțe rusești în Belarus reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și pentru întreaga Europă. Ar putea fi, de asemenea, parte a unui plan de subjugare și ocupare a Belarusului", au avertizat membrii Parlamentului European. „Prezența continuă a forțelor militare ruse la cererea președintelui ilegitim Aleksandr Lukașenko ar trebui tratată ca o ocupație a Belarusului. Această situație trebuie clarificată în timpul discuțiilor diplomatice între SUA și UE cu Rusia”, au adăugat aceștia. „Orice tentativă diplomatică de a descuraja o posibilă agresiune rusă împotriva Ucrainei trebuie să prevadă un viitor independent și democratic pentru Belarus, nu pe cheltuiala acestei țări”.

Scrisoarea a fost semnată de 77 de europarlamentari din partide de centru, de stânga și de dreapta, din întreaga Europă - inclusiv Danemarca, Franța, Germania și Suedia - precum și din țările est-europene.

30.000 de soldați ruși au fost trimiși în Belarus pentru a participa la exercițiul militar comun, "Allied Resolve 2022".

„Aceste trupe pregătite de luptă și nu există nicio transparență cu privire la ceea ce se întâmplă în timpul acestor exerciții”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Exercițiul militar ar putea avea o altă intenție.

Pe acelaşi subiect

SUA a evacuat familiile diplomaților din Belarus

Statele Unite au ordonat membrilor de familie ai angajaţilor săi guvernamentali din Belarus să părăsească această ţară, care are relaţii apropiate cu Rusia, şi au avertizat împotriva călătoriilor pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova pe tema crizei ucrainene, informează marţi Reuters. Acest ordin a fost transmis după ce Casa Albă solicitase deja pe 23 ianuarie plecarea familiilor diplomaţilor americani din Kiev "din cauza ameninţării persistente a unei operaţiuni militare ruseşti". Personalul local şi cel neesenţial pot, de asemenea, să părăsească ambasada din Ucraina, dacă doresc. 

„Ca urmare a preluării controlului Rusiei asupra Belarusului, 1.070 de kilometri din granița noastră cu Belarus au devenit o amenințare. Aceasta nu este o amenințare din partea Belarusului - Ucraina are o atitudine foarte caldă față de poporul belarus - ci o amenințare din partea Rusiei", a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pentru The New York Times.

Pericolul cel mai mare este că forțele ucrainene sunt concentrate în principal în estul Ucrainei, dar cea mai apropiată rută de Kiev este din Belarus”, a explicat Arseni Iațeniuk, fost prim-ministru ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » A ocupat Rusia Belarus în timp ce lumea e atentă la Ucraina?