Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacția lui Klaus Iohannis, după ce SUA au anunțat că trimit 1.000 de militari în România: "Decizia are o semnificație deosebită"

Președintele României, Klaus Iohannis, salută anunțul Statelor Unite ale Americii de a spori prezența militară în România, a transmis Administrația Prezidențială.

de Redactia Observator

la 02.02.2022 , 18:07

Președintele României Klaus Iohannis Reacția lui Klaus Iohannis, după ce SUA au anunțat că trimit 1.000 de militari în România: "Decizia are o semnificație deosebită" - Administraţia Prezidenţială

"Președintele României, Klaus Iohannis, salută anunțul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfășurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în țara noastră începând cu această lună. Acest anunț concretizează decizia făcută publică deja de Președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022", se arată în comunicatul publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Cotroceni: O demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite

Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării și apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluții îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Președintele României a subliniat, în comunicat, că decizia are o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Articolul continuă după reclamă

"Desfășurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante și poziționării active și consecvente ale țării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și în relația directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră", au transmis reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Pe acelaşi subiect

Iohannis speră că decizia SUA va descuraja inițiative care ar destabiliza securitatea Europei de Est

Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite și este în consonanță cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acțiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate și să crească securitatea la Marea Neagră.

"Președintele Klaus Iohannis își exprimă, de asemenea, speranța că această decizie va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată și de alte demersuri în același sens în context aliat, precum și că dialogul diplomatic va continua și că vor fi identificate soluții viabile pentru situația actuală de securitate", a transmis șeful statului.

Klaus Iohannis anunţă că România îşi va dezvolta capacităţile militare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu prilejul vizitei de miercuri la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, că sunt evidente "tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece", iar în astfel de condiţii, "trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic".

"Tocmai am încheiat vizita la această bază aeriană situată în inima Transilvaniei, una deosebit de importantă pentru Armata României. Mi-au fost prezentate câteva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Forţele noastre Aeriene şi am avut discuţii foarte bune, foarte aplicate despre capacităţile tehnice şi pregătirea acestor aeronave şi ale forţelor care sunt prezente aici. Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a Forţelor Aeriene, dar şi a Forţelor Terestre, două componente de bază ale armatei noastre. România a luat primele măsuri pentru modernizarea forţelor armate încă de la începutul anului 2015, odată cu semnarea acordului politic pe care l-am iniţiat şi prin care am decis atunci alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. De atunci, în concordanţă cu deciziile asumate de România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, tot mai complexe, inclusiv în format aliat”, a afirmat Klaus Iohannis cu prilejul vizitei la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, judeţul Cluj.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Evenimente » Reacția lui Klaus Iohannis, după ce SUA au anunțat că trimit 1.000 de militari în România: "Decizia are o semnificație deosebită"