Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vladimir Putin: America vrea să ne atragă într-un război. Ce facem? Luptăm cu NATO?

Președintele rus, Vladimir Putin, acuză Occidentul că a creat deliberat un scenariu prin care să atragă Rusia în război, scrie Reuters. De asemenea, liderul de la Kremlin a apreciat "clar" marţi că SUA şi NATO au ales să ignore preocupările Rusiei pentru securitatea sa, referindu-se la respingerea cererilor ruseşti în cadrul tensiunilor cu privire la Ucraina.

de Iulia Iancu

la 04.02.2022 , 11:02

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

În prima ieșire publică din ultimele săptămâni, de când războiul din Ucraina pare iminent, Vladimir Putin a făcut referire din nou la România și a lansat amenințări în toate direcțiile. Mai mult, Rusia susţine că nu a trimis niciun răspuns Statelor Unite referitor la scrisoarea primită de la Casă Albă, ci o cerere de clarificare a pretenţiilor americanilor. Liderul de la Moscova şi-ar dori că NATO să-şi restrângă infrastructură la nivelul pe care îl avea în 1997, când nu se extinsese în Europa de Est. 

Liderul de la Kremlin se teme că dacă Ucraina va deveni membră NATO, va încerca să preia controlul asupra peninsulei Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a ocupat în 2014, scrie Reuters

"Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu", a declarat președintele Putin.

Articolul continuă după reclamă

Vladimir Putin a spus că Occidentul şi Rusia ar putea găsi "o soluţie" la criza lor, acuzând în acelaşi timp Washingtonul că foloseşte Ucraina ca pe un instrument pentru a antrena Moscova într-un "conflict armat", notează AFP.

Pe acelaşi subiect

"Sper că în cele din urmă vom găsi o soluţie, chiar dacă nu va fi uşor", a spus el, după ce a apreciat că "principalul obiectiv al SUA este îndiguirea Rusiei şi că Ucraina este un instrument pentru a antrena Rusia într-un conflict armat şi a ne lovi cu cele mai dure sancţiuni".

Întâlnire între Viktor Orban și Vladimir Putin

Negocierile au continuat şi marți, în tentativa de a descuraja Rusia să invadeze Ucraina. Premierul Ungariei a mers personal la Moscova, pentru a încerca să-l convingă pe Vladimir Putin să renunţe măcar la o parte din pretenţii: Oficial. Neoficial, Viktor Orban ar fi încercat să cumpere gaze direct din Rusia. Nu se ştie ce rezultat a obţinut, dar, cu siguranţă, nu a reuşit să-l îmblânzească pe "ţarul de la Kremlin".

Vladimir Putin: Nu am primit un răspuns adecvat la cele trei cereri majore pe care le avem: prevenirea extinderii NATO, neamplasarea sistemelor ofensive în apropierea graniţelor ruseşti şi revenirea la infrastructura militară a NATO pe care o avea în Europa în anul 1997. 

Putin, deranjat de scutul de la Deveselu

Vladimir Putin este, în continuare, iritat de Scutul de la Deveselu, cu toate acestea nu are nicio problemă cu prezenţa trupelor NATO în Bulgaria, de exemplu.

Vladimir Putin: După cum ştiţi, ni s-a promis că NATO nu-şi va dezvolta infrastructura în est. Toată lumea ştie asta. Astăzi, vedem că NATO este în Polonia, în România şi în Statele Baltice. Au spus una şi au făcut alta. Cum se spune, ne-au făcut, ne-au minţit, pur şi simplu. În regulă, e bine şi aşa.

În replică, ministrul român de Externe, Bogdau Aurescu, a transmis că aceste acuzații sunt complet false. Ministrul Aurescu a explicat faptul că sistemul de apărare este direcționat către posibile atacuri din afara spațiului euro-atlantic. "Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive, dar nu sunt, asta e sigur". 

Washingtonul acuză Moscova, care a concentrat zeci de mii de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, că ar pregăti o invazie împotriva ţării vecine. Rusia dezminte orice intenţie belicoasă şi cere NATO să se retragă din vecinătatea Rusiei.

Statele Unite au respins cererile Rusiei referitoare la aderarea la NATO, dar au lăsat deschisă uşa pentru discuţii pe alte subiecte, precum desfăşurarea de rachete sau limitele reciproce în cadrul exerciţiilor militare, potrivit Agerpres. Rusia pregăteşte acum un răspuns la această luare de poziţie.

Iulia Iancu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Ştiri externe » Vladimir Putin: America vrea să ne atragă într-un război. Ce facem? Luptăm cu NATO?