Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum funcţionează scutul de la Deveselu? Vladimir Putin spune că e "un pericol pentru Rusia"

O mie de soldaţi americani sunt în drum spre România. Pentagonul a anunţat cu scurt timp în urmă că trupele vor fi relocate din Germania în ţara noastră şi că nu este exclus ca noi întăriri să vină zilele viitoare în funcţie de evoluţia situaţiei de la graniţa Rusiei cu Ucraina. În prima reacţie tranşantă, Vladimir Putin spune cu subiect şi predicat că scutul antirachetă de la Deveselu şi rachetele de coastă din Marea Neagră sunt adevărate pericole.

de Laurenţiu Rădulescu

la 02.02.2022 , 19:31

Americanii îşi întăresc prezenţa militară în estul Europei. 

Nicolae Ciucă, premierul Romaniei: Sunt o mie de soldaţi americani care sunt dislocaţi din Germania în România.

Încă două mii de militari americani vor ajunge în Polonia şi Germania. Şi asta nu e tot.

Vezi și

John Kirby, secretar de presă Pentagon: Mutăm contingentul din Germania în România. 8,500 de trupe care reprezintă contingentul de reacţie rapidă nu au fost activate încă. Nu excludem să aibă loc şi alte mutări de trupe în Europa

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis, preşedintele României: Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid.

John Kirby, secretar de presă Pentagon: Această relocare vine la cererea expresă a guernului României. Şi Franţa va muta trupe în România.

Pentagonul dă asigurări că aceşti militari nu vor interveni în Ucraina, nici măcar dacă Rusia va trece graniţa. Kremlinul însă vede mişcările de trupe ca pe o nouă ameninţare. 

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Statele Unite au desfăşurat sisteme de apărare anti-rachetă în România şi în curând şi în Polonia, dacă nu au făcut-o deja. În ambele ţări, sunt desfăşurate lansatoare MK-41, pe care pot fi instalate sisteme ofensive Tomahawk. Capabile să acopere teritoriul Rusiei pe mii de kilometri. Ei bine, nu este asta o ameninţare pentru noi?

Surse de la Casa Albă susţin că Washingtonul ia în calcul să permită experţilor ruşi să viziteze bazele din România şi Polonia, pentru a se asigura că nu există rachete de croazieră Tomahawk.

Bogdan Aurescu, ministru de externe al România: Este un nonsens să afirmi că un sit pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Scutul antirachetă de la Deveselu a fost operaţionalizat în 2016. Este o mică parte din întregul sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. La Deveselu, avem practic amplasate 24 de rachete interceptoare. Au o lungime de 6,55 metri, un diametru de 0,34 metri şi foarte important, nu au încărcătură explozivă. Rachetele, care pot dezvolta o viteză de aproape 5 kilometri pe secundă, distrug ţintele prin simpla lovire. Preţul lor ajunge la aproximativ 20 de milioane de dolari fiecare şi au o autoniomie de aproximativ 500 de kilometri. În România, sunt amplasate 24 de astfel de dispozitive. Ele sunt coordonate de acest radar  care este setat să comunice cu alte radare amplasate în Polonia, Turcia sau pe nave ale NATO, aflate în patrulare.

Însă Moscova insistă pentru desfiinţarea scutului antirachetă de la Deveselu şi a instalaţiilor militare din Polonia. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Să ne imaginăm că Ucraina este un stat membru NATO. Primeşte arsenal militar avansat precum cele din Polonia şi România şi începe operaţiuni în Crimea.Ce facem atunci? Ne luptăm împotriva întregului bloc NATO? S-a gândit cineva la asta până acum?

Jen Psaki, secretar de presă Casa Albă: Este vorba de o naţiune şi un lider care, ştiţi, în ultimii ani, a folosit arme chimice şi a invadat mai multe ţări. Ei sunt agresorii. Colaborăm cu statele membre NATO să ne asigurăm că se simt în siguranţă la acest moment.

Peste 100 de mii de militari ruşi sunt acum cantonaţi în sud-estul Ucrainei. Alte câteva mii - în Belarus. Mai mult, sisteme de rachete, nave şi avioane de luptă sunt amplasate în bazele din Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Cum funcţionează scutul de la Deveselu? Vladimir Putin spune că e "un pericol pentru Rusia"