Antena Meniu Search
x

Acord al coaliției ”semafor” în Germania. Olaf Scholz gata să devină noul cancelar german

La două luni după alegeri, cele trei partide formează noul guvern german - Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP) - vor prezenta după amiaza acordul de coaliţie.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 13:40

Acord al coaliției ”semafor” în Germania. Olaf Scholz gata să devină noul cancelar german
Olaf Scholz i-a adus un buchet de flori Angelei Merkel - Profimedia

Social-democrații, verzii și liberalii din Germania au ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern. Practic, ministrul de finanțe, Olaf Scholz, are cale liberă să-i succeadă Angelei Merkel în calitate de lider al celei mai mari economii din Europa. Cele trei partide își vor prezenta acordul de coaliție miercuri după-amiază. Este rezultatul a aproape două luni de negocieri intense începute după alegerile din 26 septembrie, câștigate de social-democrați.

Alegerile au marcat o răscruce în politica germană. Odată cu ieșirea de pe scena politică a Angelei Merkel după patru mandate de cancelar, creștin-democrații s-au prăbușit, obținând cel mai slab rezultat al lor și au fost forțați să intre în opoziție pentru prima dată în 16 ani și pentru doar a treia oară după cel de-Al Doilea Război Mondial.

La putere în Germania a ajuns coaliția poreclită „semafor”, numită după culorile partidelor: roșu pentru SPD, galben pentru liberali (FDP) și verde pentru Verzi. Va fi prima astfel de alianță la nivel național din istoria Germaniei. Ce așteptări sunt? Vor pune lupta împotriva schimbărilor climatice pe primul loc pe agenda coaliției. FDP a anunțat că negociatorii șefi ai celor trei părți se vor întâlni miercuri pentru o rundă finală de discuții și apoi vor dezvălui acordul lor de coaliție la ora 15:00, ora locală, la un centru de convenții din centrul Berlinului. Noul guvern va depune jurământul în Bundestag la începutul lunii viitoare.

Cine este Olaf Scholz

Pe acelaşi subiect

Partenerii de coaliție au reușit să ajungă la un consens deși au viziuni diferite. Verzii au susținut investiții masive pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a moderniza infrastructura Germaniei și au promis în campanie că vor crește taxele și vor relaxa regulile stricte privind îndatorarea. FDP-ul conservator din punct de vedere fiscal a exclus creșterile de taxe. Liderul său, Christian Lindner, va fi numit noul ministru de finanțe al țării.

Acordul de coaliție marchează o victorie uriașă pentru Scholz, unul dintre cei mai experimentați și populari politicieni ai Germaniei. Fost primar al Hamburgului, acesta a fost ministru al Muncii sub Merkel și înalt oficial al SPD, când liderul acestuia, Gerhard Schröder, era cancelar.

Scholz a devenit ministru de Finanțe în 2018 și a urmat inițial aceleași politici prudente din punct de vedere fiscal ca și predecesorul său Wolfgang Schäuble. Cu toate acestea, când a lovit pandemia, el a deschis robinetul, asumându-și datorii uriașe pentru a ajuta industria și afacerile în ceea ce a fost considerat cel mai generos program de ajutor de urgență din Europa.

El a jucat, de asemenea, un rol cheie în promovarea fondului de redresare al UE, celebrul PNRR, prin care pentru prima dată blocul comunitar și-a asumat îndatorări mari pentru a finanța granturi și împrumuturi pentru economiile europene afectate de pandemie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Acord al coaliției ”semafor” în Germania. Olaf Scholz gata să devină noul cancelar german