Antena Meniu Search
x

Video "Acum avem 40 de cadavre". Ce păţeau soldaţii ruşi în Ucraina, în timp ce Putin ţinea discursul de Ziua Victoriei

Pe frontul din Ucraina, Rusia este departe de imaginea puterii pe care Kremlinul a pus-o în scenă azi în Piaţa Roşie. Cadavrele militarilor ruşi sunt strânse cu camioanele de pe front,  chiar de cei pe care s-au dus să-i cucerească. Au pierdut un sfert dintre militarii cu care au plecat la luptă, mii de tancuri şi blindate, le-au fost doborâte avioane şi mai multe nave le-au fost scufundate. În ciuda pierderilor, Vladimir Putin nu renunţă. Chiar în timpul paradei de Ziua Victoriei, militarii săi au atacat Odessa.  

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 19:23

Vezi și

La o mie de kilometri distanţă de Piaţa Roşie, imaginea puterii Rusiei este cu totul alta. Soldaţii ruşi mor în Ucraina şi nimeni nu ştie dacă mai ajung acasă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zilnic de pe front sunt strânse sute de cadavre. Despre alţi militari ai Kremlinului ucişi în lupte nu se ştie însă nimic. 

Ucraineni: Trag în noi. Ne terorizează. Cred că aceşti câini ar trebui să moară precum câinii. 

Pe acelaşi subiect

Sunt vieţi pierdute care însă nu îl fac pe Putin să renunţe. Chiar în timpul paradei, militarii săi atacau Odessa. Rachete Onyx, lansate din Crimeea anexată ilegal au lovit în mai multe zone din oraşul port. În timpul bombardamentului, în Odessa se afla şi preşedintelele Consilului European, Charles Michel, pentru a marca Ziua Europei. Este teafăr şi le promite ucrainenilor că Europa este alături de ei.  

De altfel, Odessa a fost ţinta asupra căreia ruşii şi-au revărsat furia peste weekend. Bombele au căzut peste mai multe clădiri de locuinţe de pe litoral. Din zeci de apartamente nu a mai rămas nimic întreg.

Războiul din Ucraina, ziua 75

Mariupolul este însă oraşul care a plătit cel mai scump disperarea lui Putin de celebra pe 9 mai măcar o victorie în războiul din Ucraina. O mână de oameni încă rezistă sub ruinele uzinei Azovstal. Luptătorii grupării Azov cer arme de la Kiev şi spun că vor lupta până la moarte. De afară, copiii lor imploră ca taţii lor să fie salvaţi. 

Ucraineni: De la începutul războiului, mama nu a mai zâmbit. Plânge tot timpul, pentru că este îngrijorată pentru tatăl meu. Dacă tatăl meu păţeşte ceva, nu vă voi ierta. Salvaţi-mi tatăl, salvaţi Mariupol, salvaţi toţi taţii. Vă rog. Nu lăsaţi aceşti copii fără părinţi.  

Ruşii au acum cale liberă să îi atace fără milă, după ce peste weekend au fost eliberaţi toţi civilii. 

Alice are doar 4 ani şi a stat în catacombele Azovstal mai bine de 2 luni. 

Alice: Vreau să merg acasă. 

Reporter: Cu cine vrei să te întâneşti? 

Alice: Cu bunica mea, Zveta. 

Coşmarul nu s-a încheiat însă pentru această fetiţă. Ruşii au separat-o de mama ei. Din motive inexplicabile, femeia nu a trecut de unul dintre punctele lor de control de la Azovstal şi există temeri că va fi deportată în Rusia. Câmpurile de lângă Mariupol au fost transformate de ruşi în cimitire imense, în care crucile stau înghesuite una lângă alta. 

Ucraineni: Ne-au zdrobit oraşul, oraşul în care trăiesc şi m-am născut. Toate locurile istorice au fost distruse. Când eram în tabăra, unde ne-au filtrat, un rus mi-a zâmbit, de parcă eram prietenul lui, dar nu asta am simţit. 

Rusia mimează puterea acasă, pe front e imaginea disperării

Volodimir Zelenski le-a promis ucrainenilor, azi de Ziua Europei, că îi va alunga pe ruşi. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Niciun invadator nu poate stăpâni peste oamenii noştri liberi. Mai devreme sau mai târziu, vom învinge. Foarte curând vor fi două Zile ale Victoriei în Ucraina. Şi cineva nu va mai avea niciuna. 

Numeroase state aliate au început să îşi redeschidă ambasadele de la Kiev. Este cazul Statelor Unite şi al Canadei, unde la inaugurare a participat chiar premierul Justin Trudeau. În Ucraina, pentru o scurtă vizită s-a oprit şi prima doamnă a Statelor Unite, dar şi celebrul artist Bono.  

Bono: Ar fi o insultă pentru aceşti oameni să încerc să rezum în cuvinte (suferinţa lor, n.r.), ştiţi, cuvintele nu pot exprima cu adevărat prin ce au trecut ei. Încerc prin muzică. 

75 de zile au trecut de când Vladimir Putin a ordonat atacarea Ucrainei, şi, deşi nu se poate lăuda cu vreo victorie importantă, soldaţii lui au transformat în cenuşă Mariupol, Harkov şi numeroase comune atât în estul separatist, cât şi de lângă Kiev. 

Iar în localităţile care rezistă viaţa este un adevărat coşmar. Oamenii dorm sub cerul liber, gătesc printre ruine sau stau la cozi uriaşe pentru o sticlă de apă. Şi dacă îşi vor reconstrui oraşele şi casele, cel mai mult doare pierderea celor dragi. Cel puţin 3.300 de ucraineni au murit în urma bombardamentelor ruse şi tot atâţia au fost răniţi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Acum avem 40 de cadavre". Ce păţeau soldaţii ruşi în Ucraina, în timp ce Putin ţinea discursul de Ziua Victoriei