Antena Meniu Search
x

Ajutor de 145 de milioane de euro de la UE pentru Republica Moldova. Cum vor fi folosiți banii

Comisia Europeană a propus marţi suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, informează dpa, potrivit Agerpres.

De Redactia Observator la 24.01.2023, 22:45
președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
Ajutor de 145 de milioane de euro de la UE pentru Republica Moldova. Cum vor fi folosiți banii - Profimedia Images

"Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să lovească ţara", a declarat conform unui comunicat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Fondurile europene sunt destinate combaterii crizei energetice şi găzduirii mai multor refugiaţi ucraineni

Din totalul de 145 de milioane de euro, 45 de milioane sunt nerambursabile. Asistenţa financiară este condiţionată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică şi progresele în combaterea corupţiei.

Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European şi de ţările membre ale UE. Noua tranşă de fonduri ar urma să se adauge sumei de circa un miliard de dolari promisă deja de Uniune Republicii Moldova.

Pe acelaşi subiect

Maia Sandu dă vina pe acţiunile destabilizatoare ale Rusiei și cere armament din Occident

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, joi, că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene, argumentând că, deşi "Ucraina este prioritatea", există activităţi destabilizatoare ale Rusiei şi împotriva ţării sale.

"Am cerut supraveghere aeriană şi sisteme de apărare. Înţelegem că Ucraina este prioritatea", dar sperăm să primim şi noi unele capabilităţi, a declarat Maia Sandu într-un interviu acordat agenţiei Reuters cu ocazia participării la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, are un buget redus în domeniul apărării şi relaţii tensionate cu Rusia, care menţine prezenţă militară în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Administraţia prooccidentală de la Chişinău a susţinut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse şi a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Republica Moldova a suplimentat bugetul pentru apărare

Preşedintele Maia Sandu a declarat că bugetul pentru apărare a fost suplimentat şi că Guvernul de la Chişinău a iniţiat discuţii cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând şi negocieri separate, la nivel bilateral, cu naţiuni aliate.

Republica Moldova a acuzat Rusia să încearcă să exercite influenţă asupra mişcării separatiste care este activă în principal în Transnistria, pentru a destabiliza întreaga ţară. Maia Sandu a declarat că, până în prezent, tentativele în sensul destabilizării au eşuat, subliniind că niciuna dintre părţi nu vrea conflict.

"Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din R.Moldova şi partide proruse în scopul înlăturării actualului Guvern, a Parlamentului şi Preşedinţiei, nu înseamnă că a renunţat, dar până acum am putut menţine stabilitatea", a precizat Maia Sandu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ajutor de 145 de milioane de euro de la UE pentru Republica Moldova. Cum vor fi folosiți banii

Breaking news

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută...

Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA