Antena Meniu Search
x

Amenințare cu bombă la liceul din Franța în care, vineri, a fost ucis un profesor într-un atac cu cuțitul

Școala din nordul Franței în care vineri a avut loc un atac terorist, în urma căruia a murit un profesor, a fost evacuată luni din cauza unei amenințări cu bombă, anunță surse de securitate citate de AFP.

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 12:22

Amenințare cu bombă la liceul din Franța în care, vineri, a fost ucis un profesor într-un atac cu cuțitul
Amenințare cu bombă la liceul din Franța în care, vineri, a fost ucis un profesor într-un atac cu cuțitul - Profimedia Images

Liceul Gambetta din Arras, nordul Franței, a fost evacuat în această dimineață în urma unei amenințări cu bomba, potrivit Le Figaro. Autoritățile au declarat că amenințarea cu bombă a fost făcută online.

Perimetrul a fost încercuit de polițiști și izolat, iar elevii și profesorii. Astăzi nu au avut loc cursuri în unitatea, dar clădirea era deschisă pentru ca elevii, profesorii și părinții să-i poată aduce un omagiu lui Dominique Bernard, profesorul ucis în atacul de vineri. 

Profesorul Dominique Bernard a murit, iar doi dintre colegii săi au fost răniți după ce un tânăr de 20 de ani a intrat în școală vineri dimineață înarmat cu două cuțite. Bărbatul - un cetățean rus de origine cecenă, fost elev al școlii - se află în arest. Presupusul agresor ar fi strigat „Allah Akbar” înainte de atac.

Cine este autorul atacului cu cuțitul din Arras

Pe acelaşi subiect

Atacatorul, un fost elev al liceului, a fost descris ca fiind "rezervat", "calm" și "normal". Fabien Dufay, profesor de educație fizică la Liceul Gambetta din Arras, l-a avut elev pe Mohamed Mogouchkov "acum trei ani", le-a spus el jurnaliștilor. L-a descris pe acesta drept un elev "rezervat”, „calm", "cu care am avut conversații perfect normale": "Era într-adevăr un elev obișnuit”, potrivit Mediafax.

Tragedia vine la aproape trei ani de la moartea lui Samuel Paty, care a fost ucis la 16 octombrie 2020. Decapitarea lui Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, la 16 octombrie 2020, a provocat atunci o reacție emoțională impresionantă. Profesorul, care lucra la o școală din Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), a fost ucis de Abdoullakh Anzorov, un cecen de 18 ani, care l-a acuzat că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Mahomed.

Franța ridică alerta de securitate la cel mai înalt nivel

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a anunţat că atacul de vineri are legătura cu războiul dintre Israel și Hamas. În urma incidentului, Franţa a intrat în alertă de tip "atac de urgenţă", cel mai înalt nivel al sistemului Vigipirate.

Sâmbătă, Palatul Élysée a anunţat desfăşurarea a 7.000 de soldaţi în toată Franţa. Aceşti soldaţi "vor fi desfăşuraţi de acum până luni seară şi până la noi ordine", a precizat Élysée, într-un context marcat de temeri legate de faptul că Franţa, care găzduieşte cele mai mari comunităţi musulmană şi evreiască din Europa, ar putea "importa" conflictul dintre Hamas şi Israel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Amenințare cu bombă la liceul din Franța în care, vineri, a fost ucis un profesor într-un atac cu cuțitul