Antena Meniu Search
x

Video Război în Israel, alerte de securitate în toată lumea. Ziua Furiei, decretată de Hamas, a scos oameni în stradă pe tot globul

Război Israel - Hamas. Este alertă de securitate în toată lumea, după ce un fost lider al grupării Hamas a decretat ziua de vineri 13 drept "Ziua Furiei". În Franţa, un om a fost ucis şi doi grav răniţi după un atac terorist la un liceu din nordul ţării, în timp ce la Paris, aseară, manifestanţi palestinieni au atacat forţele de ordine. În Londra, evreii se tem să mai iasă din case, iar în China un angajat al ambasadei Israelului a fost înjunghiat şi se află în stare gravă în spital.

de Redactia Observator

la 13.10.2023, 21:32

Vezi și

În Paris, sute de oameni au ieșit pe stradă fluturând steagul palestinian. Protestatarii au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Într-un oraş din nordul Franţei, un atac islamist a avut loc într-un liceu. Un fost elev, înarmat cu un cuțit, a ucis cu sânge rece un profesor și a înjunghiat alţi doi oameni. În Franţa, trăiesc cele mai mari comunităţi de evrei şi palestinieni din Europa. Ca astfel de incidente să nu se repete, Preşedintele Emmanuel Macron a anunțat că cei care vor comite acte antisemite vor fi deportaţi. Şi la Londra, sute de protestatari au ieşit pe străzi pentru susținerea Palestinei. 

"Palestina liberă!"

În Regatul Unit, numărul de acte antisemite a crescut, de la asaltul lansat de Hamas sâmbăta trecută. Mai multe şcoli evreieşti din Londra s-au închis, pentru a-şi proteja elevii. Două palestinience au rupt posterele cu copiii răpiţi de Hamas.

"De ce nu faci ceva pentru Palestina?"

Pe acelaşi subiect

"Asta e pentru Palestina!" 

"Sunt copii! Sunt oameni nevinovați!" 

"Dar copiii din Palestina?!"

Susţinătorii palestinienilor au ieşit în stradă în toată lumea

Proteste au loc şi în inima Uniunii Europene, la Bruxelles, unde sute de persoane au ieşit în stradă. Iar la Madrid, cea mai mare piaţă a fost împânzită de susținătorii Palestinei.

Alertă de maximă de securitate este şi în Italia. Autorităţile au mărit paza în jurul lăcaşurilor de cult, aeroporturi şi obiective turistice. Astfel de măsuri nu a mai fost luate de la atacurile din 11 septembrie 2001. Steagul Israelului a fost ars în Baghdad, unde mii de oameni au ieșit pe străzi. 

În Iordania, mii de oameni au plecat în marş spre granița cu Israel şi au forţat trecerea, pentru a lupta alături de Hamas. La mii de kilometri distanţă, în China, un diplomat israelian a fost înjunghiat în faţa ambasadei ţării sale din Beijing.

Înainte ca ultimatumul dat de Israel locuitorilor din Gaza să expire, liderii din toată lumea fac presiuni pentru pace. După ce ieri a fost la Tel Aviv, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a întâlnit azi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Liderul palestinian a pledat din nou pentru soluţia celor două state, Israel şi Palestina. 

Oficialii occidentali, în vizită în Israel

La Tel Aviv au ajuns azi şi miniştrii de Externe din Germania, Italia şi Canada, pentru a rezolva diplomatic conflictul. Oficialii israelieni sunt însă hotărâţi să şteargă gruparea Hamas de pe faţa pământului. Premierul Benjamin Netanyahu le-a arătat oficialilor străini imagini cu bebeluţii ucişi cu sânge rece de militanţii Hamas. 

Lloyd Austin, Secretarul Apărării al SUA: "Acum, nu este momentul pentru neutralitate, pentru falsa echivalenţă sau pentru scuze inexcuzable. Nu există nicio justificare pentru terorism, iar asta e adevărat mai ales după atacul Hamas. Oricine își dorește pace și securitate durabilă pentru această regiune, trebuie să condamne și să izoleze Hamas."

Un sondaj de opinie recent arată că majoritatea israelienilor cred că guvernul este responsabil pentru masacrul Hamas, iar Netanyahu ar trebui să demisioneze

Mai multe filmări făcute publice azi arată că militanţii Hamas s-au antrenat să atace Israelul în văzul tuturor în Gaza. Ba chiar a făcut o repetiție generală luna trecută, la nici doi kilometeri  de granița puternic apăărată de Israel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Război în Israel, alerte de securitate în toată lumea. Ziua Furiei, decretată de Hamas, a scos oameni în stradă pe tot globul