Antena Meniu Search
x

Americanii au furnizat în secret Ucrainei ATACMS pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi. Schema a funcţionat

Război în Ucraina. Americanii au furnizat în secret Ucrainei ATACMS, rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi, au declarat doi oficiali americani, potrivit CNN.  Confirmarea a venit marți după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu submunițiile rachetelor care au lovit aerodromuri rusești din Berdiansk și Lugansk, ocupate de forţele Moscovei. 

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 18:21

Americanii au furnizat în secret Ucrainei ATACMS pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi. Schema a funcţionat
Americanii au furnizat în secret Ucrainei ATACMS pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi. Schema a funcţionat - Profimedia

MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) este o rachetă balistică tactică produsă de compania americană Lockheed Martin. Rachetele au o rază de acțiune de până la 300 de km, sunt ghidate, se lansează de la sol și au un diametru de 60 de cm. Nu este clar când au fost furnizate rachetele americane Kievului.

Dar SUA au decis în ultimele săptămâni să le trimită în secret pentru a-i lua prin surprindere pe ruși, după luni de discuții publice referitoare la trimiterea acestor arme, a spus un oficial. Rușii sunt conștienți de raza de acțiune a rachetelor, iar americanii erau îngrijoraţi că îşi vor muta mai în spate echipamentele și armele înainte ca rachetele să poată fi folosite, a mai spus oficialul.

Oficialii americani au confirmat marți pentru CNN că Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a ataca în această săptămână aerodromuri rusești din Berdiansk și Lugansk. Armata ucraineană a scris pe Twitter că atacul a distrus mai multe elicoptere rusești, un depozit de muniții și un lansator al unui sistem de apărare aeriană, dar nu a precizat dacă au folosit ATACMS. Unele variante au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de km.

SUA au mai trimis câteva arme în secret şi anul trecut. În august 2022, Pentagonul a recunoscut că a trimis în Ucraina fără să anunţe public rachete antiradar HARM. SUA anunță de obicei compoziţia pachetelor de ajutor militar către Ucraina, inclusiv când au trimis sisteme de apărare aeriană Patriot și muniții cu dispersie. Întrebat în mod repetat în ultimele câteva săptămâni despre trimiterea de ATACMS, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a răspuns că SUA "nu au nimic de anunțat". A fost o alegere deliberată a cuvintelor, au explicat oficialii.

Pe acelaşi subiect

Pentagonul a spus că Forțelor Armate ale Ucrainei sunt în măsură să răspundă la întrebări despre ATACMS. Discuțiile despre trimiterea rachetelor au început în mod substanțial luna trecută, a dezvăluit CNN. Oficialii americani au fost reticenți în a trimite rachete ghidate sol-sol cu rază lungă de acțiune, pe fondul temerilor legate de escaladarea conflictului, deoarece ar putea lovi teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, această îngrijorare a scăzut în mare măsură în ultimele câteva luni, deoarece Ucraina a demonstrat că nu folosește alte arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul din interiorul Rusiei, au mai spus oficialii.

Ce sunt rachetele ATACMS

Presa americană a relatat luna trecută că SUA vor trimite Ucrainei "un număr mic" de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. Asta deşi, oficial, Casa Albă a respins cererea lui Volodimir Zelenski ca sistemele de rachete tactice ale armatei americane (ATACMS) să fie trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar.

ATACMS ar permite Kievului să lovească ținte de la o distanță de aproximativ 300 km, lovind liniile de aprovizionare, căile ferate și locațiile de comandă și control din spatele liniilor de front rusești, a relatat NBC News la finalul lunii septembrie. Spre deosebire de rachete de croazieră Storm Shadow, care au o rază de acțiune mai mare, ATACMS-urile nu trebuie lansate de pe avioane de luptă, de care Ucraina duce lipsă, ci de la sol, de pe sisteme-lansatoare care sunt deja în dotarea armatei Kievului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Americanii au furnizat în secret Ucrainei ATACMS pentru a-i lua prin surprindere pe ruşi. Schema a funcţionat