Antena Meniu Search
x

Ce a obţinut Volodimir Zelenski după vizita în SUA. Americanii nu vor furniza Kievul sisteme ATACMS, dar promit tancuri Abrams şi un nou pachet de ajutor

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden. Însă, pe fondul scepticismului republicanilor cu privire la o nouă rundă de ajutor militar pentru apărarea împotriva Rusiei, liderul de la Kiev nu a reuşit să convingă administraţia Biden să includă în noul pachet de asistenţă militară anunţat, în valoare de 325 de milioane de dolari, şi mult doritul sistem de rachete cu rază mai lungă de acţiune ATACMS, conform News.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.09.2023, 14:52

Volodimir Zelenski (stânga) și Joe Biden (dreapta)
Ce a obţinut Volodimir Zelenski după vizita în SUA. Americanii nu vor furniza Kievul sisteme ATACMS, dar promit noi tancuri Abrams şi un nou pachet de ajutor - Shutterstock

După ce miercuri a căutat sprijin internaţional la Naţiunile Unite, Zelenski a venit joi la Washington într-o vizită fulger care a inclus întâlniri cu lideri militari la Pentagon, o vizită la Capitoliul SUA, apoi o primire la Casa Albă, înainte de a ţine, seara, un discurs la muzeul Arhivelor Naţionale.

Preşedintele ucrainean, în obişnuita sa ţinută kaki, şi soţia sa, Olena Zelenska, au fost întâmpinaţi la Casa Albă de Joe şi Jill Biden cu covor roşu, drapele şi soldaţi în ţinută de gală. Cei doi şefi de stat s-au deplasat apoi în Biroul Oval, unde preşedintele american a promis că se va asigura că "lumea va fi alături de Ucraina". Întrebat de un jurnalist cât de importantă este vizita sa, Volodimir Zelenski a răspuns că "foarte importantă". El a subliniat că şi-a început ziua în Congresul SUA pentru a le mulţumi legiuitorilor şi poporului american pentru sprijinul lor "mare, imens".

Casa Albă a fost, fără îndoială, cea mai călduroasă oprire a zilei a lui Volodimir Zelenski - chiar dacă acesta nu a reuşit să-l convingă pe Joe Biden să-i livreze rachetele tactice cu rază mai lungă de acţiune pe care insistă - sistemul ATACMS. Biden  a lăudat curajul poporului ucrainean în momentul în care l-a primit pe liderul de la Kiev în Biroul Oval, iar ulterior Departamentul de Stat a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 325 de milioane de dolari. Sistemul ATACMS nu figurează însă pe lista de echipamente, potrivit presei americane.

Casa Albă anunţase deja că Statele Unite vor livra Ucrainei mijloace de apărare aeriană "semnificative", dar preşedintele Biden "a decis că nu va furniza (rachete) ATACMS", a declarat consilierul pentru securitate naţională al executivului american, Jake Sullivan, într-o conferinţă de presă. "El nu a exclus această posibilitate în viitor", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Ce a obţinut Zelenski după vizita în SUA?

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat ulterior acordarea unei noi asistenţe de securitate în valoare de 128 de milioane de dolari pentru Ucraina, precum şi 197 de milioane de dolari pentru arme şi echipamente. Nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare totală de 325 de milioane de dolari, include sisteme de apărare antiaeriană şi o a doua tranşă de muniţie cu dispersie ce poate fi trasă de tunurile Howitzer de 155 de milimetri.

NBC a împărtăşit o listă completă a capacităţilor incluse în pachet:.

 • Rachete AIM-9M pentru apărare aeriană
 • Muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)
 • Sisteme de apărare aeriană Avenger
 • Mitraliere de calibru .50 pentru a contracara sistemele aeriene fără pilot la bord
 • Gloanţe de artilerie de 155 mm, inclusiv DPICM
 • Cartuşe de artilerie de 105 mm
 • Rachete TOW (Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided)
 • Sisteme antiblindate Javelin şi AT-4
 • Peste 3 milioane de cartuşe de arme de calibru mic
 • 59 de vehicule tactice uşoare
 • Muniţii de demolare pentru îndepărtarea obstacolelor
 • Piese de schimb, întreţinere şi alte echipamente de teren

Conştient de riscul de oboseală din partea marelui aliat american, preşedintele ucrainean îi avertizase dimineaţă pe congresmenii republicani că ţara sa riscă să piardă războiul dacă fluxul de ajutor se opreşte brusc.

"Împreună cu partenerii şi aliaţii noştri, poporul american este hotărât să vegheze ca (să facem) tot ce putem pentru a ne asigura că lumea este alături de voi", a declarat Biden în comentariile de la începutul întâlnirii lor de la Casa Albă.

Zelenski a declarat că Ucraina apreciază foarte mult asistenţa americană "pentru a combate teroarea rusă" şi a spus că va discuta cu preşedintele Biden despre nevoile de apărare ale ţării sale, punând un accent deosebit pe apărarea aeriană. "Astăzi mă aflu la Washington pentru a ne întări capacitatea de a ne apăra copiii ucraineni, familiile noastre, casele noastre, libertatea şi democraţia în lume", a adăugat el.

SUA trimite tancuri Abrams Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că tancurile de tip Abrams urmează să ajungă în Ucraina "săptămâna viitoare", pentru a consolida forţele armate ucrainene în contraofensiva împotriva forţelor ruse, relatează AFP.

"Săptămâna viitoare, primele tancuri (de tip) Abrams americane vor fi livrate Ucrainei", a anunţat joi liderul democrat, la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se afla în a doua vizită la Washington de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Statele Unite au promis în total Ucrainei 31 de tancuri de tip Abrams, echipate cu muniţie cu uraniu sărăcit de 120 de milimetri. Această muniţie poate străpunge blindaje, dar este controversată din cauza riscurilor toxice la adresa militarilor şi populaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi cumpărat produse aproape de expirare, la preţ mai mic?

Observator » Stiri externe » Ce a obţinut Volodimir Zelenski după vizita în SUA. Americanii nu vor furniza Kievul sisteme ATACMS, dar promit tancuri Abrams şi un nou pachet de ajutor