Antena Meniu Search
x

Video Analiştii remarcă lipsa menţionării armelor nucleare din discursul lui Putin. "Un fel de răspuns pe care îl dă implicit exigenţelor chineze"

Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei din Al Doilea Război Mondial cu o paradă care nu a avut strălucirea de altă dată. Fără aviaţie, cu doar un singur tanc vechi de 80 de ani şi un număr mult mai mic de soldaţi decât în anii trecuţi. În faţa trupelor sale, Vladimir Putin a vorbit despre un punct de cotitură în istoria lumii şi despre un război care ar fi fost declanşat de Occident împotriva Moscovei. 

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 19:48

Vezi și

Aşa a început parada militară de la Moscova, cu un tanc T-34 din Al Doilea Război Mondial în deschiderea grupului motorizat. A fost de altfel şi singurul blindat care şi-a făcut apariţia azi în Piaţa Roşie, semn că zvonurile potrivit cărora Putin aruncă în luptă şi tehnologie ,"de muzeu", au un sâmbure de adevăr. Vedeta a fost sistemul de apărare antiaeriană S-400. 

Spectator: "E slabă (parada - n.red.). Nu sunt tancuri. Mai important, nu sunt tancuri. E de trei ori mai mic (numărul vehiculelor militare - n.red.). Suntem supăraţi, dar e în regulă. O să fie mai bine pe viitor."

În premieră, armata nici măcar nu a mai dat lista cu echipamentele care au defilat. Lipsa unităţilor aeriene şi numărul redus de soldaţi, 8.000, au făcut ca parada să fie mai scurtă, deşi 9 mai e ziua cea mai importantă a anului pentru Vladimir Putin. Parada a început, în mod neobişnuit, cu un discurs al liderului rus, care a acuzat un complot occidental pentru distrugerea Rusiei. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv. S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre, dar am respins terorismul internațional și vom proteja locuitorii din Donbas și ne vom asigura securitatea."

Pe acelaşi subiect

Din motive de securitate, Piaţa Roşie a fost închisă de două săptămâni iar paza a fost asigurată de lunetişti şi soldaţi cu arme împotriva dronelor. În tribune s-au numărat puţinii aliaţi rămaşi alături de Putin, adică lideri din foste republici sovietice. Premierul Armeniei şi preşedinţii din Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan. Împreună, ei au depus coroane de flori la mormântul soldatului necunoscut din Moscova. Putin a dirijat tot momentul şi le-a făcut semn când să se oprească. 

Pe plan extern, doar liderul nord coreean Kim Jong-un i-a urat succes lui Putin în lupta cu aşa zişii imperialişti. În Europa, defilarea nu a impresionat pe nimeni. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "La 2.200 de kilometri de aici, la Moscova, Vladimir Putin şi-a scos la defilare soldaţii, tancurile şi rachetele. Să nu ne lăsăm intimidaţi de o asemenea demonstraţie de forţă!"

Putin nu a mai vorbit despre armele nucleare

Analiştii români au remarcat însă că Putin nu a menţionat de data aceasta armele nucleare. 

Cristian Pîrvulescu, politolog: "Un fel de râspuns pe care îl da implicit exigențelor chineze, pentru că după întalnirea cu Xi Jinping de la Moscova, din luna martie, nemulțumirea chineză a fost afișată în mod public, într-un vot în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, iar Vladimir Putin nu este în poziția să mai impună foarte multe lucruri."

Dan Dungaciu, analist de politică externă: "Presedintele Vladimir Putin a fost scurt, a vorbit puțin. Nu este foarte limpede dacă a vrut să transmită și mesaje nementionând numele Americii sau numele NATO în discursul său. Vorbim doar de occidentul generic." 

Problemele liderului de la Kremlin sunt însă mai mult interne. Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că nu poate apăra ţara şi că îl lasă singur în lupta cu ucrainenii.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner: "Una dintre unităţile ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancuri, şi-a abandonat poziţia. Au fugit cu toţii şi au deschis un front cu o lăţime de doi kilometri."

Mai mult, un fost comandant rus în timpul anexării Peninsulei Crimeea a prezis că armata va fi înfrântă pentru că nu are nicio strategie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Analiştii remarcă lipsa menţionării armelor nucleare din discursul lui Putin. "Un fel de răspuns pe care îl dă implicit exigenţelor chineze"