Antena Meniu Search
x

Parada de la Moscova a avut un singur tanc vechi de 80 de ani iar show-ul aviatic a fost anulat fără nicio explicație. "Ce ruşine pentru Putin"

La parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei a participat un singur tanc, vechi de 80 de ani. Pentru prima dată în 16 ani, defilarea este ţinută fără blindate grele, remarcă bloggeri militari ruşi. Pe reţelele sociale, unii dintre ei îşi bat joc de evenimentul organizat la Moscova. 

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 14:04

Vezi și

Rusia a sărbătorit astăzi Ziua Victoriei, marcând 78 de ani de la triumful în cel de-al Doilea Război Mondial. Parada, deja consacrată în Rusia, s-a ţinut în Piaţa Roşie din Moscova. Deşi ziua Victoriei este cel mai important eveniment pentru Putin, anul acesta parada nu a mai avut strălucirea de altă dată.

Îngrijoraţi de un posibil atac al ucrainenilor, ruşii au renunţat la spectacolul aviatic şi la defilarea Regimentului Nemuritorilor. Potrivit bloggerului militar rus Milinfolive, pentru prima dată în ultimii 16 ani (din 2007 încoace) parada militară din Piața Roșie a avut loc fără participarea vehiculelor blindate grele. Singurul tanc care a intrat dimineața în centrul Moscovei a fost veteranul T-34, vechi de 80 de ani.

Coloana mecanizată a fost formată din vehiculele blindate Tigr-M SpN, VPK-Ural și Z-STS Akhmat. De asemenea, la paradă au participat Iskander-M OTRK, sistemul de apărare antiaeriană S-400 și Yars PGRK.

"Bloggerii militari ruși își bat acum joc pe faţă de parada lui Putin. Motivul: singurul tanc din Moscova avea 80 de ani" a comentat pe Twitter şi analistul militar german Julian Röpcke. Jurnalistul german a numit ruşinos şi faptul că Rusia a anulat show-ul aviatic chiar în timpul paradei. "Wow! În timpul paradei, Rusia anulează spectacolul planificat al Forțelor Aeriene. Ce rușine!!!" a scris acesta pe Twitter.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vladimir Putin a luat parte la parada din Piaţa Roşie alături de oficialii de rang înalt din administraţia sa. La celebrare au fost prezenţi şi aliaţii de nădejde ai preşedintelui rus, precum liderul Kazahstanului şi premierul Armeniei. Nu a lipsit nici Aleksandr Lukaşenko, deşi a fost invitat în ultima clipă.

Vladimir Putin: Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv. Un adevărat război a fost declanşat împotriva ţării noastre, dar am respins terorismul internațional și vom proteja locuitorii din Donbas și ne vom asigura securitatea.

Într-un discurs de 10 minute în Piața Roșie, Vladimir Putin a reiterat faptul că Rusia este implicată într-o luptă patriotică împotriva ucrainenilor şi i-a comparat pe aceştia cu naziştii din Al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin a prezentat apoi mai multe sisteme de rachete, inclusiv un sistem Iskander.

Pledoaria preşedintelui Putin a fost întâmpinată imediat de critici. Şeful Wagner spune că Rusia nu are resurse suficiente nici măcar pentru a se apăra.

CNN: Parada din Piaţa Roşie, menită să etaleze forță, a arătat slăbiciunile armatei ruse

Parada, deja consacrată în Rusia, s-a ţinut în Piaţa Roşie din Moscova. În mod tradițional, Kremlinul se foloseşte de defilare pentru a-și etala puterea militară. În anii precedenți, zeci de tancuri au traversat Piața Roșie din Moscova. 

În schimb, anul acesta "sacrificiul" făcut de Rusia în Marele Război a fost onorat printr-o paradă marcată de tensiune, mult mai modestă comparativ cu anii trecuţi.Evenimentul a evidențiat deciziile proaste din ultima vreme luate de Kremlin, scrie CNN.

Dacă în 2022, T-34 a fost însoțit de modelele performante T-90 și T-14, anul acesta, în Piaţa Roşie a intrat doar modelul fabricat acum 89 de ani, înainte ca Putin să se fi născut. Nivelul echipamentului greu expus a părut, de asemenea, subţire - poate de înţeles pentru o armată care este măcinată pe o linie de front largă şi implacabilă. Dar, din nou, aceasta semnalează o problemă de lungă durată pentru Kremlin. Trebuie să-şi demonstreze în continuare forţa, puterea, dar nu mai are prea multă putere reală cu care să o facă. Exerciţiul sfârşeşte prin a fi unul de dezvăluire a slăbiciunii.

Pe cer nu a trecut niciun avion cu reacţie. Kremlinul însuşi fusese - conform propriului comunicat de presă - atacat cu drone cu doar câteva zile înainte. Toate acestea sunt incompatibile cu unicul argument pe care Putin l-a scos la vânzare - acela că, sub conducerea sa, Rusia este inexpugnabilă şi respectată din nou, comentează CNN.

În spatele tuturor acestor aspecte se ascunde şi adevăratul progres al războiului. Drama secundară constantă pe care o joacă cea mai proeminentă figură militară a Rusiei - şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin - a continuat să se desfăşoare. Acesta a ameninţat că va părăsi oraşul-cheie Bahmut dacă nu primeşte mai multe obuze de artilerie, a precizat că va pleca cu siguranţă miercuri, 10 mai, apoi a spus că va rămâne. El a ales momentul paradei pentru a transmite o declaraţie în care spunea că, de fapt, trupele Ministerului rus al Apărării au abandonat poziţiile din jurul Bahmutului şi că a fost ameninţat cu acuzaţii de trădare dacă pleacă. Acesta nu este un mesaj de unitate.

În al doilea rând, furia Rusiei pare să rămână fără efect. Pentru încă o noapte, un val de atacuri cu drone şi rachete a fost zădărnicit de apărarea aeriană a Ucrainei. În ultima săptămână, s-au pierdut vieţi omeneşti şi civili au fost răniţi de resturi de drone distruse sau de rachete care au reuşit să treacă. Însă, mai presus de toate, apărarea aeriană a Ucrainei s-a dovedit a fi puternică - iar cea a Moscovei mai puţin puternică. Aceasta ridică din nou întrebarea pe termen lung a acestui război: o Rusie slabă este periculoasă sau doar slabă? - conchide CNN în analiza sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Parada de la Moscova a avut un singur tanc vechi de 80 de ani iar show-ul aviatic a fost anulat fără nicio explicație. "Ce ruşine pentru Putin"