Antena Meniu Search
x

Video Apelul disperat al soției românului dispărut în timp ce apăra un kibuț din Israel: "Voia doar să-şi protejeze familia"

Război Israel - Hamas. Încă un român din Israel, cu dublă cetăţenie, a fost dat dispărut. Între timp, bombardamentele israeliene din Gaza sporesc, dar se amplifică şi războiul dezinformărilor. În spitalul din Fâşie lovit de o rachetă nu ar fi murit aproape 500 de oameni, cum anunţau palestinienii, ci de 10 ori mai puţini. În plus, experţi militari americani pun explozia pe seama teroriştilor, dar lumea arabă arată spre Tel Aviv. De la începutul războiului, patru români cu dublă cetățenie au murit şi doi au fost daţi dispăruţi. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 19.10.2023, 23:08

Vezi și

Cetăţeanul român dat dispărut are 41 de ani şi ajuta la apărarea unuia dintre kibbutz-urile atacate de Hamas.

  • Ella Chaimi, soţia românului dispărut: Am intrat în adăpost. Am stat acolo, dar în câteva minute comandamentul de protecţie al kibbutzului i-a spus să vină să ajute împotriva teroriştilor. Vrem doar să fie fericit cu soţia lui, cu familia lui, în kibbutz şi în această ţară. Nu voia să facă rău nimănui, voia doar să-şi protejeze familia.

Tal Chaimi are dublă cetăţenie română şi israeliană şi provine dintr-o familie de supravieţuitori ai Holocaustului. Soţia şi cei trei copii speră acum într-o minune.

Armata israeliană continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Pe acelaşi subiect

Un raid aerian a semănat moartea în al doilea cel mai mare oraş din Gaza - Khan Younis. Multe case au fost rase de pe faţa pământului. Zeci de oameni au ajuns la spital. Printe ei, mulţi copii. Dintre dărâmături, echipele de salvare au scos un bebeluş de doar câteva luni. Medicii încearcă să îi salveze viaţa. De pe holuri de spital, o copilă de 4-5 ani imploră să îşi vadă părinţii.  

Israelul anunţă că în aceste raiduri a ucis trei lideri importanţi din Hamas. Jihad Muheisen, şeful forţelor de securitate ale grupării, a murit cu tot cu familie într-o lovitură aeriană. Altă rachetă l-a ucis pe Rafat Abu Hilal, liderul aripii militare a Comitetelor de Rezistență Populară, a treia organizaţie teroristă ca putere după Hamas şi Jihadul Islamic. 

A fost anihilată şi singura femeie cu rol de conducere din Gaza, Jamila al-Shanti, cunoscută drept "Mama Hamas"

  • Cristi Popovici, reporter Observator: Armata Israelului spune că a folosit 6.000 de bombe în prima săptămână a războiului, mai multe decât au folosit SUA într-un an întreg în timpul operaţiunilor din Afganistan şi dublu faţă de cele folosite de coaliţia condusă de Statele Unite împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria într-o lună.

Continuă războiul acuzaţiilor şi în cazul rachetei care a căzut la spitalul Al Ahli. Cele mai multe informații duc spre defecțiunea unui lansator de proiectile.

  • Sonia Simionov, reporter Observator: Ne raportăm la ce știm. Aici este Spitalul Al Ahli din Gaza. Este o zonă amenințată de Israel, unde s-a cerut, din prima zi, evacuarea civililor. Primele filmări care au apărut în spațiul public arată o explozie în aer, în apropierea spitalului, apoi una la sol în ceea ce pare a fi parcarea. Imaginile aparțin Al Jazeera și sunt filmate de la aproximativ un kilometru de Spital. Ceva similar, la aceeași oră, este înregistrat și de o cameră de supraveghere din Israel, de la 12 kilometri depărtare. Se văd întâi rachetele lansate și apoi o explozie la sol la distanță mică. Acesta ar fi locul de unde trage lansatorul în imagini. Și, conform unor analize făcute din satelit, este la mai puțin de 5-600 de metri de Spital. Distanța mică dintre rachetă și obiectivul lovit ar justifica și craterul superficial produs acolo. Ministerul Sănătății din Gaza susține că aici au murit 471 de oameni. Analizele Serviciului European de Informații arată că nu pot fi mai mult de câteva zeci de morți. În același timp, Jihadul Islamic palestinian și Hamas susțin că nu au avut nicio activitate de tragere la acea oră în orașul Gaza și spun că racheta a venit din Israel.

În mijlocul scandalului, supravieţuitorii atacului retrăiesc momentele de groază. Se refugiaseră în curtea spitalului pentru că se credeau în siguranţă acolo.

În criza umanitară din Fâșia Gaza se întrevede o rază de speranţă

Egiptul îşi va deschide graniţa pentru a permite intrarea ajutoarelor. Primele camioane ar putea ajunge mâine în Fâşie. La Tel Aviv a ajuns şi premierul Marii Britanii.

  • Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: Susţinem în mod absolut dreptul Israelului de a se apăra în acord cu legile internaţionale, să atace Hamas, să recupereze ostaticii, să descurajeze alte incursiuni şi să îşi întărească securitatea pe termen lung.

Israel a evacuat 28 de localităţi de la graniţa cu Fâşia Gaza, bombardate de Hamas. Printre ele, Sderot, acum un oraş fantomă.

  • Cristi Popovici, reporter Observator: Maşinile abandonate de localnici pe străzi au urme de proiectile pe ele, fie de la gloanţele teroriştilor, fie de la rachetele care au căzut înspre Sderot. Aici, un autoturism distrus în totalitate, iar înăuntru putem vedea o jucărie de pluş cu o bucată de metal înfiptă în ea. 

Potrivit publicaţiei britianice The Times, Joe Biden şi-ar fi dat acordul pentru invazia terestră în Gaza. La finalul operaţiunii, armata israeliană va crea o zonă tampon în partea de nord a Fâşiei Gaza, pentru a ţine la distanţă teroriştii Hamas. 

Protestele se înmulţesc în toată lumea

În marile capitale europene, sute de oameni au strigat în stradă lozinci pentru susținerea Palestinei şi condamnarea Hamas. În Berlin, 60 de polițiști au fost răniți la un miting pro-palestinian. 

Imaginea zilei vine din capitala Statelor Unite. Sute de persoane, inclusiv evrei americani, au îngenuncheat la Capitoliu, şi au cerut respectarea drepturilor palestinienilor. Războiul nu ocoleşte nici lumea fotbalului. Mohamed Salah, starul de la Liverpool, a cerut încetarea focului. 

  • Mohamed Salah, fotbalist Liverpool: Toate vieţile sunt sacre şi trebuiesc protejate. Masacrul trebuie oprit. Familiile sunt sfâşiate. 

Karim Benzema a fost acuzat de ministrul de Interne al Franței că ar fi în strânse legături cu Frăția Musulmană. Avocații fotbalistului au anunțat că îl vor da în judecată pe oficialul francez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Apelul disperat al soției românului dispărut în timp ce apăra un kibuț din Israel: "Voia doar să-şi protejeze familia"