Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce este Nakba, catastrofa de care se tem palestinienii cel mai mult. Ar însemna "eliminarea cauzei palestiniene"

Război Israel - Hamas. Iordania a anunţat că va considera drept o declaraţie de război orice intenţie a Israelului de a 'expulza palestinieni din Cisiordania. În timp ce palestinienii disperați încearcă să fugă de bombardamentul necruțător al Israelului în Gaza, mulţi se întreabă de ce Egiptul și Iordania, ţări vecine, nu primesc refugiaţi. 

de Redactia Observator

la 19.10.2023 , 15:39

De ce Egiptul și alte țări arabe nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza De ce Egiptul și alte țări arabe nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza - Profimedia

Cele două țări, care flanchează Israelul și au granițe cu Fâşia Gaza, respectiv, Cisiordania, au transmis clar că nu primesc refugiaţi palestinieni, relatează Associated Press. Iordania are deja o mare populație palestiniană. Şi președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a lansat miercuri declaraţii dure, spunând că războiul Israel - Hamas nu are ca scop doar lupta Israelului împotriva Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, "ci și o încercare de a forţa civili să...migreze în Egipt".  El a avertizat că acest lucru ar putea distruge pacea în regiune.

Fără refugiați palestinieni în Iordania şi Egipt

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea a transmis un mesaj similar cu o zi mai devreme: "Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt". Iar Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat miercuri că va considera drept o "declaraţie de război" orice încercare a Israelului de a "expulza palestinieni din Cisiordania".

Articolul continuă după reclamă

Cele două ţări se tem că Israelul plănuieşte să forțeze o expulzare permanentă a palestinienilor și să anuleze astfel pretenţiile palestinienilor la un stat al lor. El-Sissi a mai spus că un exod în masă ar risca să aducă militanți palestinieni în Peninsula Sinai din Egipt, de unde ar putea lansa atacuri asupra Israelului, punând în pericol tratatul de pace de 40 de ani între cele două țări.

Pe acelaşi subiect

Nakba sau strămutarea forţată a palestinienilor

Strămutarea forţată ocupă un loc central în istoria palestiniană. Războiul din 1948 a dus la expulzarea a 700.000 de palestinieni din ceea ce este acum Israelul. Palestinienii numesc acel eveniment Nakba, în arabă "catastrofă". Războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, când Israelul a cucerit Cisiordania și Fâșia Gaza, a dus la fuga altor 300.000 de palestinieni, în special către Iordania. Refugiații și descendenții lor au ajuns acum la aproape 6 milioane de oameni.

Majoritatea trăiesc în tabere și comunități din Cisiordania, Gaza, Liban, Siria și Iordania. Diaspora s-a extins și ea mai mult. Mulți refugiați şi-au construit vieți în țările arabe din Golf sau în Occident. După războiul din 1948, Israelul a refuzat să le permită refugiaților să se întoarcă la casele lor.

De atunci, Israelul a respins cererile palestinienilor pentru o întoarcere a refugiaților ca parte a unui acord de pace, de teamă că ar amenința majoritatea evreiască a țării. Egiptul se teme că istoria se va repeta și o populație numeroasă de refugiați palestinieni din Gaza va ajunge să rămână definitiv în ţară. Această teamă este cauzată în mare parte şi de faptul că nu există un scenariu clar despre cum se va termina acest război între Israel şi Hamas.

Israelul nu are niciun plan clar post-război în Gaza

Israelul susţine că vrea să distrugă Hamas pentru atacul sângeros de pe 7 octombrie. Dar nu a oferit niciun plan despre ce s-ar putea întâmpla după aceea și cine va guverna Gaza. Unii sunt îngrijorăţi că Israelul va reocupa Gaza pentru o perioadă, ceea ce va alimenta alte conflicte. Armata israeliană a declarat că palestinienii care au urmat ordinul de evacuare din nordul în sudul fâșiei vor putea să se întoarcă în casele lor după încheierea războiului. Egiptul nu este convins de asta.

El-Sissi crede că luptele ar putea dura ani de zile dacă Israelul va pretinde că nu a zdrobit suficient militanții. Egiptul a propus Israelului ca până când își încheie operațiunile militare să-i primească pe refugiaţii palestinieni din Gaza în deșertul Negev, teritoriu israelian care se învecinează cu Fâșia Gaza. "Lipsa de claritate a Israelului în ceea ce privește intențiile sale în Gaza și la evacuarea populației este în sine problematică", a declarat Riccardo Fabiani, director la Crisis Group International. "Această confuzie alimentează temeri în regiune".

Egiptul a depus eforturi pentru ca Israelul să permită ajutor umanitar în Gaza. Israelul a declarat miercuri că o va face, dat nu a spus şi când. Potrivit Națiunilor Unite, Egiptul, care deja se confruntă cu o criză economică, găzduiește aproximativ 9 milioane de refugiați și migranți, inclusiv aproximativ 300.000 de sudanezi, sosiţi anul acesta după ce au fugit şi ei de război.

Un exod din Gaza ar avea drept scop "eliminarea cauzei palestiniene"

Ţările arabe și mulți palestinieni se tem că Israelul ar putea folosi această oportunitate pentru a forța schimbări demografice permanente în urma cărora palestienii să nu mai poată cere un stat al lor în Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, capturat și el de Israel în 1967. El-Sissi a repetat miercuri că un exod din Gaza ar avea drept scop "eliminarea cauzei palestiniene... cea mai importantă cauză a regiunii noastre".

El a susținut că dacă ar fi fost creat un stat palestinian demilitarizat cu mult timp în urmă, după negocieri, nu ar mai fi război acum. "Istoria arată faptul că, atunci când palestinienii sunt forțați să părăsească teritoriul palestinian, nu li se mai permite să se întoarcă", a spus H.A. Hellyer, analist la Carnegie Endowment for International Peace. "Egiptul nu vrea să fie complice la o epurare etnică în Gaza".

Temerile țărilor arabe au fost alimentate şi de creşterea popularităţii partidelor de extremă dreapta, sub guvernarea lui Beniamin Netanyahu. Partide care susţin îndepărtarea palestinienilor. După atacul Hamas, retorica acestora a devenit şi mai dură. Unii politicieni de dreapta și analişti politici au cerut armatei să distrugă Gaza și să-i alunge pe palestinieni. Un parlamentar a spus chiar că Israelul ar trebui să efectueze o "nouă Nakba" în Gaza.

În același timp, Egiptul se teme că un exod în masă din Gaza ar aduce militanți Hamas pe teritoriul său. Acest lucru ar putea fi destabilizator în Sinai, unde armata egipteană a luptat ani de zile împotriva militanților islamici și la un moment dat a acuzat Hamas că îi susține. Egiptul a sprijinit blocada Israelului asupra Fâşiei Gaza de când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului în 2007. Controlează cu stricteţe intrarea și ieşirea de bunuri şi oameni.

De asemenea, a distrus rețeaua de tuneluri de sub graniță pe care Hamas și alți palestinieni au folosit-o pentru a introduce mărfuri în Gaza. După înăbușirea insurgenței din Sinai, "Cairo nu vrea să aibă o nouă problemă de securitate în această regiune problematică", a spus Fabiani.

El-Sissi a avertizat în legătură cu un scenariu şi mai negru: distrugerea acordului de pace din 1979 între Egipt şi Israel. El susţine că dacă militanți palestinieni ajung în Sinai "acesta va deveni o bază pentru atacuri asupra Israelului. Israelul ar avea dreptul să se apere... și ar lovi teritoriul egiptean". "Pacea pe care am obținut-o ar dispărea", a avertizat el, "toate de dragul ideii de a elimina cauza palestiniană". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ce este Nakba, catastrofa de care se tem palestinienii cel mai mult. Ar însemna "eliminarea cauzei palestiniene"