Antena Meniu Search
x

Armata rusă anunţă că a eliminat doi generali ucraineni, 50 de ofiţeri şi 20 de mercenari şi instructori străini în atacul din Kramatorsk

Război în Ucraina. Armata rusă susţine că în atacul asupra unui restaurant din Kramatorsk a ucis doi generali ucraineni, până la 50 de ofiţeri ai armatei ucrainene şi aproximativ 20 de instructori militari şi voluntari străini veniţi în Ucraina să lupte alături de armata ucraineană împotriva trupelor ruse. Ucrainenii susţin că trei copii se numără printre morţi şi unul printre răniţi. În total 12 persoane au murit şi alte 60 au fost rănite în urma atacului de marţi seară. "Potrivit propagandei ruse adolescente moarte = instructori NATO", scrie Kyiv Post. Autoritățile ucrainene au declarat miercuri că au arestat un bărbat suspectat că a ajutat forțele ruse să dirijeze atacul. 

de Redactia Observator

la 29.06.2023, 16:34

Vezi și

Ofiţeri ucraineni au fost ucişi în atacul asupra unui restaurant la Kramatorsk

"Ca rezultat al atacului de înaltă precizie de pe 27 iunie în oraşul Kramatorsk, în regiunea Doneţk, asupra punctului de desfăşurare temporară al Brigăzii 56 de infanterie mecanizată a armatei ucrainene, doi generali care participau la o reuniune, până la 50 de ofiţeri şi până la 20 de mercenari străini şi consilieri militari au fost eliminaţi", a transmis Ministerul rus al Apărării.

Autorităţile ucrainene au transmis că atacul rusesc a fost efectuat cu rachete S-300, surse pro-ruse susţin însă că a fost vorba de rachete Iskander.

Atacul rusesc asupra oraşului Kramatorsk a distrus Ria Pizza, un restaurant din centrul oraşului apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE. Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 60 rănite, potrivit autorităţilor ucrainene. Presa ucraineană a evocat şi ea prezenţa unor instructori militari străini în acest oraş.

Pe acelaşi subiect

Trei personalităţi columbiene, scriitorul Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondenta în Ucraina a cotidianului El Tiempo, au fost rănite uşor în urma bombardamentului asupra restaurantului, unde luau masa împreună cu o scriitoare ucraineană, Victoria Amelina, care se află în stare critică, suferind o fractură craniană. Moscova a transmis regrete autorităţilor de la Bogota, atrăgând totodată atenţia asupra imprudenţei celor trei columbieni de a veni într-o zonă de război.

Oraşul Kramatorsk se află aproape de linia frontului din estul Ucrainei şi este un important centru logistic al armatei ucrainene. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri arestarea unui bărbat suspectat că a transmis Rusiei informaţii despre locaţia atacată de armata rusă cu rachete în acest oraş. Presupusul agent rus a filmat înaintea atacului imagini în care se observă o pizzerie şi vehicule parcate în vecinătatea acesteia, imagini pe care le-a transmis serviciilor de informaţii militare ruse, a afirmat SBU pe canalul său de Telegram.

Rybar: În restaurantul din Kramatorsk erau soldaţi ucraineni şi mercenari străini

Popularul canal de Telegram Rybar, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că forţele ruse au lovit cu rachete Iskander un restaurant/hotel unde se reuneau soldaţi ucraineni şi mercenari străini.

Propaganda rusă a publicat imagini presupuse a fi filmate la Kramatorsk de un individ străin care la un moment dat spune în engleză că sub dărâmături sunt soldaţi. Potrivit lui Rybar, adevărata ţintă ar fi fost ofiţerii ucraineni, nu mercenarii străini.

"În seara zilei de 27 iunie, trupele ruse au atacat restaurantul RIA Lounge din centrul orașului Kramatorsk cu o rachetă balistică Iskander. În zona de sosire se aflau mercenari, printre care au fost identificaţi Alex Gallant (Alex Gallant), Arnaud Dedeker (Arnaud Dedecker) și Nick Dukvorta (Nich Durkworth), precum și trei cetățeni columbieni.

Într-o filmare de pe teren, puteți vedea și că unul dintre răniți are pe braț un tatuaj al Batalionului 3, Regimentul 75 Ranger al Forțelor Armate ale SUA. 

Cu toate acestea, străinii nu au fost ținta principală a atacului. Acolo au fost şi mai mulţi reprezentanți din personalul de comandă a Forțelor Armate Ucrainene, inclusiv generali. ...Acest lucru este dovedit de faptul că în imagini apare cel puțin un SUV al armatei parcat fără șofer.

O altă dovadă este și declarația SBU despre capturarea unui angajat al unei firme de gaze care a făcut filmări secrete cu cei din interiorul restaurantului.... Din păcate, lovitura asupra ţintei din Kramatorsk nu a fost lipsită de victime în rândul civililor. În total, autoritățile locale au raportat moartea a 10 persoane, dar este puțin probabil ca bilanţul să îi includă şi pe cei care au fost ținta reală. Așa cum se întâmplă adesea, numele lor vor apărea în presa ucraineană după ceva timp" susţine Rybar pe Telegram.

Propaganda rusă le-a transmis în mod cinic miercuri civililor ucraineni, prin mesaje postate pe Telegram, să fugă din zonele unde văd soldaţi sau militari ucraineni pentru că şi ei vor deveni ţinte.

Cetăţeni columbieni răniţi în atacul de la Kramatorsk. Bogota protestează

Cei trei cetăţeni columbieni - scriitorul Hector Abad, fostul comisar pentru pace Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez -, care s-au ales cu răni uşoare, erau însoţiţi de o celebră scriitoare ucraineană, Victoria Amelina, aceasta aflându-se în stare critică.

Ambasada rusă face recomandări pe un ton ironic

"Am aflat cu mare regret despre evenimentele din Kramatorsk. După părerea noastră, oraşul din apropierea liniei de front, devenit centru operaţional şi logistico-militar, nu este un loc potrivit pentru a degusta bucătăria ucraineană", susţine misiunea diplomatică rusă într-un mesaj pe contul său de Twitter.

"Evident ne bucurăm că, pentru cetăţenii uşor răniţi, această călătorie imprudentă nu s-a transformat într-o tragedie ireparabilă. Insistăm ca reprezentanţii poporului columbian prieten să se abţină de la vizitarea teritoriilor şi locurilor unde se duc acţiuni de război", mai adaugă ambasada rusă din Bogota.

Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a cerut trimiterea unei note diplomatice de protest Rusiei după atacul de la Kramatorsk care, în opinia sa, "încalcă protocoalele de război", după ce Ministerul de Externe columbian şi-a exprimat "cea mai fermă condamnare a atacului inacceptabil al forţelor ruse asupra unui obiectiv civil din Kramatorsk, Ucraina".

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat şi ea miercuri.

"Regretăm faptul că cetăţeni columbieni s-au aflat în acel loc în momentul respectiv", a precizat ea într-o declaraţie, întrebându-se în acelaşi timp "de ce o cetăţeană ucraineană şi-a invitat prietenii în acest loc", conform textului difuzat de ambasada rusă din Bogota pe reţele de social media.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Armata rusă anunţă că a eliminat doi generali ucraineni, 50 de ofiţeri şi 20 de mercenari şi instructori străini în atacul din Kramatorsk