Antena Meniu Search
x

Restaurantul din Kramatorsk, bombardat de ruşi era popular printre voluntarii străini, soldați și reporteri. Un localnic i-ar fi ajutat pe ruşi să dirijeze atacul

Război în Ucraina. Zece persoane au fost ucise şi 61 rănite de rachetele rusești care au lovit centrul oraşului Kramatorsk din regiunea Donețk. Restaurantul din Kramatorsk atacat cu rachete de ruşi era popular nu doar printre localnici, ci și printre voluntari, soldați și reporteri sau jurnalişti de război, relatează BBC

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 16:42

Vezi și

Cel puţin zece persoane au murit şi alte 61 au fost rănite marţi după ce ruşii au bombardat un popular restaurant din Kramatorsk, oraş important din estul Ucrainei, aflat sub controlul Kievului. Printre morți se numără surorile gemene de 14 ani Iulia și Anna Aksenchenko.

În total trei minori se numără printre morţi şi un copil născut în 2022 printre persoanele rănite, potrivit Serviciului pentru situaţii de urgenţă, care a precizat că operaţiunile de salvare continuă şi că şapte persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături.

Restaurantul din Kramatorsk, popular printre voluntarii străini, soldați și reporterii de război

A fost lovit restaurantul Ria Pizza, situat în centrul oraşului şi apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Media ucrainene au evocat prezenţa de instructori militari străini în oraş. Trei personalităţi columbiene, celebrul scriitor Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondenta în Ucraina a cotidianului El Tiempo, au fost răniţi uşor, în timp ce luau masa în acest restaurant alături de scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat semnat de Abad şi Jaramillo.

Pe acelaşi subiect

Amelina, romaniceră de 37 de ani, "se află într-o stare critică, fiind rănită la cap", adaugă textul. În afară de restaurant, apartamente, magazine, maşini, un oficiu poştal şi mai multe alte clădiri au suferit distrugeri, potrivit Parchetului ucrainean.

Christopher Miller, jurnalist la Financial Times, a scris pe Twitter că "toţi corespondenţii care au relatat despre războiul din Ucraina cel mai probabil au luat masa acolo". Jurnalistul Colin Freeman a povestit că racheta ruşilor a lovit restaurantul la 30 de minute după ce a plecat el de acolo. 

"La 19:00, stăteam într-un restaurant din Kramatorsk, estul Ucrainei, răsfoind meniul. La 19:02 am fost sunat pentru alte treburi într-o zonă îndepărtată a orașului şi am plecat din restaurant. La 19:30 restaurantul a fost lovit de o rachetă". Arnaud de Decker, un alt jurnalist străin, a postat o poză făcută în interiorul pizzeriei cu aproximativ 20 de minute înainte de explozie. 

Un suspect a fost arestat de autoritățile ucrainene

Procuratura Generală din Ucraina a declarat că a identificat un locuitor din Kramatorsk care ar fi ajutat Rusia să dirijeze racheta care a lovit restaurantul din Kramatorsk. Suspectul ar fi trimis cu puțin timp înainte de atac o filmare cu restaurantul și mașinile din apropiere unui reprezentant al aşa-numitei Republici Populare Donețk, controlată de ruşi. Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a declarat că suspectul a fost arestat. 

Ce semnificaţie are atacul din Kramatorsk

Atacul asupra pizzeriei RAI din Kramatorsk este important din mai multe motive, explică BBC. În primul rând este atacul cu cel mai mare număr de victime în urma unui raid aerian rusesc din aprilie încoace. În ultimele luni, multe orașe ucrainene și-au consolidat sistemele de apărare aeriană cu ajutorul echipamentelor donate de aliații occidentali. Acest lucru a redus dramatic numărul de victime cauzate de atacurile aeriene, dar, Rusia poate provoca în continuare daune semnificative. 

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt insuficiente pentru a proteja întreaga țară de atacurile rusești, a declarat pentru BBC un consilier al Ministerului Apărării de la Kiev, Yuri Sak. El a adăugat că rușii au superioritate aeriană peste linia frontului, de aceea Kievul cere mereu arme pentru apărare aeriană.

Ucraina a cerut în repetate rânduri aliaților săi să furnizeze avioane de luptă moderne pentru a respinge atacurile rusești de pe teritoriul său. Deşi SUA au dat undă verde, avioanele F-16 nu vor fi livrate în viitorul apropiat, stârnind îngrijorarea că operaţiunile de contraofensivă ale ucrainenilor vor fi încetinite sau chiar oprite. 

Kremlinul susţine că nu loveşte decât ţinte militare

Kremlinul a afirmat miercuri că loveşte în Ucraina doar ţinte militare. "Rusia nu loveşte infrastructuri civile, ea loveşte instalaţii care sunt legate, într-un mod sau altul, de infrastructuri militare", a declarat pentru jurnalişti purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. Potrivit poliţiei ucrainene, Rusia a tras două rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Kramatorsk, care avea 150.000 de locuitori înainte de războiul intrat deja în a 16-a lună.

Propagandiştii şi bloggerii militari ruşi au publicat pe Telegram filmări în care apar bărbați vorbitori de limba engleză care ajută o persoană rănită în atac. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Restaurantul din Kramatorsk, bombardat de ruşi era popular printre voluntarii străini, soldați și reporteri. Un localnic i-ar fi ajutat pe ruşi să dirijeze atacul