Antena Meniu Search
x

Au existat detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2. Ce au descoperit primele inspecţii suedeze

Primele inspecţii desfăşurate în această săptămână de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică "întăresc suspiciunile de sabotaj", fiind vorba despre "detonări" care au provocat "pagube importante", a anunţat Parchetul suedez joi, relatează AFP, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 06.10.2022, 19:59

Vezi și

"Putem constata că au existat detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă suedeză, care au antrenat importante pagube asupra gazoductelor", a declarat procurorul special însărcinat cu ancheta suedeză într-un comunicat.

"Inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj agravat. Au fost prelevate elemente de probă la faţa locului şi vor fi examinate", a adăugat Mats Ljungqvist.

Suedia, care pentru nevoile anchetei stabilise un perimetru de mai mulţi kilometri pentru a interzice accesul la locul incidentului, a anunţat ridicarea restricţiilor. Nicio precizare nu a fost făcută asupra modului în care au fost efectuate inspecţiile submarine. În Suedia, serviciile de informaţii au preluat conducerea anchetei, în legătură cu procurorul special şi diferite autorităţi.

Provocate de două explozii de origine necunoscută pe 26 septembrie, enormele scurgeri de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1. O mică scurgere continua joi dimineaţă la Nord Stream 2, potrivit Gărzii de coastă suedeze.

Mai multe ţări au acuzat rapid un act de sabotaj. Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a contraatacat săptămâna trecută, dând vina pe SUA, care la rândul lor au negat orice responsabilitate. "Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică",  a declarat Vladimir Putin la Kremlin în cadrul ceremoniei de anexare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Au existat detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2. Ce au descoperit primele inspecţii suedeze