Antena Meniu Search
x

Video Exploziile misterioase de la conductele Nord Stream, nou motiv de dispută între Rusia şi SUA: cele două ţări se acuză reciproc de sabotaj

Războiul energetic dintre Rusia şi Europa se duce acum şi pe mare, şi pe uscat. Occidentul arată cu degetul spre Rusia si banuieste boicot, după ce din cele două conducte Nord Stream au început să se scurgă gaze în Marea Baltică. NATO şi Uniunea Europeană ameninţă Moscova cu sancţiuni, dacă se va dovedi că a sabotat conductele. Rusia neagă orice implicare.

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 20:10

Vezi și

În imagini noi, filmate de Paza de Coastă suedeză, se vede cum apa mării Baltice pare că fierbe. Un gheizer uriaş, care creşte de la o oră la alta, s-a format în zona în care una dintre conductele Nord Stream a fost avariată, după ce prin ţeava fisurată, gazele au fost împinse cu putere la suprafaţă. De teama unor tragedii, autorităţile maritime din Danemarca şi Suedia le-au cerut navelor să evite zona.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm

"Luaţi această situaţie în serios. Privim totul cu severitate. Este important, în ceea ce priveşte transportul aerian şi naval, să ascultaţi autorităţile", a declarat Mette Frederiksen, prim-ministru danez. Poliția suedeză şi cea daneză au lansat anchete privind un posibil sabotaj, după ce seismologi din Suedia și Danemarca au declarat că au înregistrat explozii în zonă, una dintre acestea echivalentul unei lovituri provocate de mai bine de 100 de kilograme de dinamită.  

"Nu există nicio îndoială că acesta nu a fost un cutremur. Aceasta este o explozie, care a avut loc în coloana de apă sau aproape de fund", a declarat Björn Lund, seismolog. De un act deliberat se vorbeşte şi la nivel oficial. "Ceea ce putem stabili este faptul că este, probabil, o chestiune de sabotaj. Situația de securitate în imediata noastră vecinătate și la nivel global este în prezent foarte incertă și imprevizibilă", a declarat Anne Linde, ministru de externe suedez.

Pe acelaşi subiect

"Rapoartele lor iniţiale indică faptul că acesta ar putea fi rezultatul unui atac sau al unui fel de sabotaj. Dar dacă se confirmă, este clar că nu este în interesul nimănui", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA. Cu degetul este arătată Rusia. Publicaţia Der Spiegel scrie că CIA i-a avertizat în urmă cu câteva săptămâni pe germani în legătură cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică. Iar acum, un economist suedez, fost consilier al fostului preşedinte rus Boris Elţîn, spune că "vinovatul evident" în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei.

NATO şi Uniunea Europeană aşteaptă rezultatele anchetelor oficiale. Rusia respinge orice acuzaţii. Oficiali ai ministerului de externe rus spun că în spatele problemelor de la Nord Stream ar fi Statele Unite şi cer reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. "Vreau doar să îndemn pe toată lumea să se gândească, în primul rând, că mai întâi, înainte de a face declarații, trebuie să aşteptăm descoperirea finală. Să se clarifice dacă a fost sau nu a fost o explozie", a declarat Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm. Nord Stream 1 este avariată în două locuri, în timp ce prin Nord Stream 2 a fost deăistată până acum o singură fisură. Autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni "inutilizabil pentru totdeauna" în urma avariei de acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Exploziile misterioase de la conductele Nord Stream, nou motiv de dispută între Rusia şi SUA: cele două ţări se acuză reciproc de sabotaj