Antena Meniu Search
x

Bebelusii din Finlanda dorm in cutii de carton

De 75 de ani, guvernul finlandez distribuie femeilor insarcinate un pachet cu haine, lenjerie de pat si jucarii, cutie ce ulterior este folosita de mame ca loc de dormit pentru bebelusi

In Finlanda, fiecare copil vine cu o cutie de carton pachet mare sub brat. Este un cadou distribuit de stat cu echipamentul de baza pentru ingrijirea micutului in primele luni. Kitul contine imbracaminte, jucarii, carti, paturi si o saltea. Toate se potrivesc perfect in cutia de carton, ce mai apoi este folosita ca pat de copil.

In orice alta tara, ar fi de neconceput ca bebelusul sa doarma intr-o cutie de carton, dar asa cum afirma expertii, acest pachet primit de gravide a facut ca Finlanda sa aiba o rata a mortalitatii infantile extrem de scazuta in lume.

Kitul cu cele necesare a inceput sa fie distribuit de guvern in anii '30, pentru a combate problema saraciei cu care se confrunta tara in acel moment. Initial cutiile au fost livrate doar familiilor cu venituri mici, insa ulterior au ajuns la toate femeile gravide. Astfel, de atunci, nou-nascutii si-au trait primele vise intre ziduri de carton, iar "cutiile" au reprezentat intrarea intr-o noua etapa a Finlandei. Mai mult, familiile dispun de alternativa de a primi 200 de euro, insa 95 la suta dintre femei opteaza pentru pachetul de la stat.

De altfel, in fiecare an, designul si culorile hainelor sunt schimbate, iar de-a lungul anilor, continutul acestora a variat: de la tesaturi in anii '30 la scutece in anii '60-'70 si hainute in zilele noastre.

Pachetul de maternitate reprezinta aproximativ 0,5 la suta din totalul ajutorului primit . Cea mai mare parte vine insa din beneficii pentru copii si subventii pentru parintii lor. Politicile sociale ale guvernului finlandez ofera pana la zece luni concediu maternal platit, in timp ce pentru tati exista alte stimulente, ca premiul "Tatal Anului". Toate acestea au plasat Finlanda ca cel mai bun loc din lume pentru a deveni mama.

Foto: abc.es

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Bebelusii din Finlanda dorm in cutii de carton