Antena Meniu Search
x

Bill Gates și Warren Buffett vor construi un nou tip de reactor nuclear. Ce este tehnologia Natrium

Proiectul din Wyoming - cel mai mare producător de cărbune din SUA - este un mic reactor avansat care funcționează pe combustibili diferiți de cei tradiționali, scrie The Guardian. 

de Redactia Observator

la 03.06.2021, 15:42

Bill Gates și Warren Buffett vor construi un nou tip de reactor nuclear. Ce este tehnologia Natrium
Bill Gates și Warren Buffett - Getty Images

Companiile electrice conduse de prietenii miliardari Bill Gates și Warren Buffett au ales Wyomingul pentru a lansa primul proiect de reactor nuclear Natrium (Sodiu) pe locul unei centrale de cărbune care va fi închisă. TerraPower, fondată de Gates în urmă cu aproximativ 15 ani, și compania de energie electrică PacifiCorp, deținută de Berkshire Hathaway, a lui Warren Buffett, au spus miercuri că locul exact al noii centrale nucleare va fi anunțat până la sfârșitul anului.

Micile reactoare avansate, care funcționează cu combustibili diferiți față de reactoarele tradiționale, sunt considerate o tehnologie importantă care poate suplimenta sursele de energie verde, cum ar fi eoliană și solară, în lupta de a reduce emisiile care cauzează schimbări climatice. "Credem că Natrium va schimba jocul în industria energetică", a declarat Gates într-o conferință în Wyoming. "Acesta este cea mai rapidă cale pentru noi să reducem emisiile de carbon", a declarat guvernatorul din Wyoming, Mark Gordon. 

Ce sunt reactoarele nucleare Natrium

Este vorba despre un reactor de 345 de megawați, răcit cu sodiu, cu stocare a energiei pe bază de sare topită, care ar putea crește puterea sistemului la 500 MW în timpul cererii maxime. TerraPower a declarat anul trecut că centralele vor costa aproximativ 1 miliard de dolari.

Pe acelaşi subiect

La sfârșitul anului trecut, departamentul de Energie din SUA a acordat TerraPower o finanțare inițială de 80 milioane de dolari pentru a testa tehnologia Natrium, angajându-se la finanțări suplimentare. 

Chris Levesque, președintele și directorul executiv al TerraPower, a declarat că centrala-test va fi construită în 7 ani. „Avem nevoie de acest tip de energie curată pentru anii 2030”, a spus el reporterilor.

Experții în energie nucleară au avertizat că reactoarele avansate ar putea prezenta riscuri mai mari decât cele convenționale. Combustibilul pentru multe reactoare avansate ar trebui să fie îmbogățit la o rată mult mai mare decât combustibilul convențional, ceea ce înseamnă că lanțul de aprovizionare cu combustibil ar putea ajunge o țintă pentru teroriști sau militanții care plănuiesc să creeze o armă nucleară, se arată într-un raport recent. Levesque susține însă că aceste centrale ar diminua riscurile de proliferare nucleară, deoarece reduc per ansamblu deșeurile nucleare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Bill Gates și Warren Buffett vor construi un nou tip de reactor nuclear. Ce este tehnologia Natrium