Antena Meniu Search
x

Video 35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Un român pasionat de călătorii a fost la plimbare printre ruinele oraşului Prîpeat

Sunt 35 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie. Catastrofa de la Cernobîl poate ocupa un loc de frunte într-un nedorit top al celor mai mari dezastre provocate de om. Un român pasionat de călătorii a fost la plimbare printre ruinele Prypiatului, orăşelul care îi adăpostea pe cei care munceau la centrală. Vedem cum arată astăzi oraşul-fantomă, graţie imaginilor primite pe Fii Observator.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 28.04.2021, 13:23

Vezi și
  • Un român pasionat de călătorii a fost la plimbare printre ruinele Prypiatului
  • Imagini trimise pe Fii Obseevator

Efectele exploziei reactorului 4 al centralei atomoelectrice situate la 500 de kilometri de Iaşi au echivalat cu detonarea a 500 de bombe atomice de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticienii spun că 60 de mii de oameni au murit din cauza radiaţiilor, iar mai mult de 2 milioane au avut şi au încă de suferit. 

26 aprilie 1986. Ora 01.24. O serie de greşeli făcute în timpul unui test fac ca reactorul patru al centralei atomoelectrice să devină incontrolabil. O explozie urmată de un incendiu aruncă în atmosferă sute de tone de substanţe radioactive.

Eforturile autorităţilor sovietice de a limita proporţiile dezastrului nu fac decât să înrăutăţească rezultatul final. Embargoul strict asupra informaţiilor lasă Europa complet nepregătită în faţa pericolului.

35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Pe acelaşi subiect

La 36 de ore de la explozie, ameninţate de posibilitatea ca incendiul să se extindă la celelalte reactoare, autorităţile decid evacuarea Prypiatului. 50 de mii de oameni au avut doar câteva ore să părăsească oraşul aflat la nici doi kilometri de dezastru. 

Mădălin Chipirilin, via Fii Observator: Suntem în oraşul Prîpeat din Ucraina. Oraşul fantomă. Se poate observa sarcofagul centralei, undeva în partea dreaptă, într-un plan îndepărtat.

Azi-noapte, fix la ora 01.24, supravieţuitorii exploziei de la Cernobîl s-au strâns în Slavutych, oraşul ridicat după evacuarea Prypiatului, au aprins lumânări şi au adus trandafiri în memoria celor pe care i-au pierdut în urmă cu 35 de ani. 

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator: Evacuarea locuitorilor din Prîpeat a fost făcută pe grabă. Aceştia au putut să îşi ia doar documentele şi câteva lucruri de strictă necesitate, cu promisiunea că se vor întoarce.

De întors, nu s-au mai întors, însă, niciodată. Praful s-a aşternut peste vieţile şi amintirile celor care au trăit odată aici. (aici cadrul bun cu pianul si papusile)

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator: Asta este tot ce a mai rămas din grădiniţa din Prîpeat, în urma evacuării. O senzaţie aparte în tot ceea ce este în oraşul Prîpeat.

În 2019, înainte de Crăciun, câţiva temerari au împodobit, în piaţa centrală a Prypiatului, un brad în care au agăţat câteva din pozele celor care şi-au pierdut viaţa din cauza accidentului nuclear. 

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator:  Acesta este fostul supermarket din Prîpeat. Din câte se pare, era oarecum modern pentru acele vremuri. Supermarketul era poziţionat în centrul pieţei centrale.

Astăzi, puţini sunt cei care se încumetă să pună piciorul în Prîpeat. Zona este încă periculoasă din cauza radiaţiilor. Îţi trebuie un permis de intrare în oraş. Aparatele de măsură indică, la mai bine de doi kilometri de sarcofag, 0.19 nanosieverţi, limita maxim admisă este 0.30.

În ciuda tuturor restricţiilor, mulţi oameni s-au încăpăţânat să trăiască în zona de excluziune. Yevgeny Markevich are 85 de ani. În 1986 era profesor în Prîpeat. După accident, s-a întors în oraş şi de-atunci monitorizează radiaţiile. Trăieşte cu soţia lui, dar fetele şi le-a trimis departe.

Yevgheni Markevich, supravieţuitor: Cultivăm cartofi. Ce mai cultivă soţia mea, castraveţi în solarii. Trimitem legumele spre testare, fetele duc probele la laboratorul de la eco-center. Totul este în grafic.

Kateryna Aslamova trăieşte de pe urma Prypiatului. Organizează tururi ghidate pentru cei care vor să viziteze ruinele oraşului. Şi încearcă să includă Prypiatul în patrimoniul UNESCO. 

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator: Locul de promenadă a locuitorilor din Prîpeat. Era amplasată şi cafeneaua aici, pe malul râului. Ne putem imagina ce era, în urmă cu 35 de ani, aici.

- material realizat cu imagini primite pe Fii Observator -

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Fii Observator » 35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Un român pasionat de călătorii a fost la plimbare printre ruinele oraşului Prîpeat