Antena Meniu Search
x

Video Israelienii au trimis unitatea specială "Sayeret Matkal" pe urmele liderilor Hamas. Motivul pentru care au amânat ofensiva terestră

Război Israel - Hamas. Armata israeliană are planurile pregătite şi poate declanşa operaţiunea terestră în orice clipă. Se fac însă eforturi disperate pentru prevenirea unui nou război în Orientul Mijlociu, care ar putea avea implicaţii globale. Şeful diplomaţiei americane s-a întors în Israel, după un turneu în Orientul Mijlociu, iar la Tel Aviv ar putea ajunge şi Joe Biden săptămâna aceasta. Mâine merge în Israel premierul Marcel Ciolacu, împeună cu ministrul Apărării şi cel de Externe. 

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 19:43

Vezi și

În cele 9 zile care au trecut de la atacul asupra Israelului, bombardamentele aeriene ale Hamas nu s-au oprit o zi. Armata israeliană pregăteşte riposta. Planurile sunt gata: 400.000 de militari israelieni aşteaptă semnalul de luptă şi zeci de tancuri au turelele îndreptate spre Fâşia Gaza. Vor fi atacuri de pe mare şi de pe uscat. 

  • Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel: Nu este posibil ca civilii israelieni, copii şi femei, să fie omorâţi, răpiţi, iar noi să fim tăcuţi. Vom atinge toată infrastructura teroriştilor, vom ajunge în toate tunelurile lor, vom ajunge la fiecare soldat Hamas. Până nu-i vom elimina pe toţi, nu ne vom termina misiunea. Va fi un război puternic, va fi un război mortal, va fi un război precis și va fi un război care va schimba situația pentru totdeauna.

Ofensiva terestră ar fi trebuit să înceapă în weekend

Oficial a fost amânată din cauza codurilor de ploi torenţiale şi furtuni, analiştii cred însă că motivul e mult mai complex.

Pe acelaşi subiect
  • Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Se doreşte ca componenta militară profilată de Hamas să fie separată de ceea ce înseamnă procesul politic legat de palenstinieni. Este necesar să se ştie ce se va întâmpla în ziua de după. Este necesar să-şi calibreze acţiunea militară. (n.r. Israel) are, în mod clar, un anume tip de semnal din toate zonele care sunt în egală măsură de sprijin: state, comunităţi internaţionale. Un astfel de moment de escaladare ar putea să scape chiar de sub controlul celor care l-au iniţiat.

În raidurile din ultimele zile armata isrealiană a reuşit să elimine mai mulţi liderii ai Hamas

Printre aceştia - coordonatorul operaţiunilor aeriene, creierul actiunii de pe 7 octombrie, şi comandantul garnizoanei din Khan Younis. "Oaspetele", liderul militar al Hamas, şi Yahya Sinwar, liderul politic, sunt încă în viaţă. S-ar ascunde alături de cei 199 de oameni pe care i-au răpit în reţeaua de tuneluri de sub oraţul Gaza. Pe urmele lor, Israelul şi-a trimis trupele de elită. Sayeret Matkal este corespondentul celebrelor Delta Force americane şi unitatea unde a activat actualul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu.

  • David Saranga, fost ambasador al Israelului în România: Suntem într-o perioadă de război, tot ce vom face nu va fi uşor. În privinţa operaţiunii militare, vă spun că nu o să fie ceva scurt. Vorbim de câteva săptămâni, bănuim că o să fie între 45 şi 60 de zile.

Israelienii se pregătesc în cel mai mic detaliu

Timpul rămas până la declanşarea ofensivei terestre este folosit de serviciile israeliene pentru a aduna informaţii din teren. Imaginile recuperate până acum, cu masacrul de pe 7 octombrie, de pe gopro-ul luptătorilor Hamas, sunt greu de privit. O femeie, care se afla bucătărie, este executată din propria poartă de terorişti, alţi oameni sunt alergaţi pe străzi, ca într-un joc video, şi executaţi cu sânge rece. 

Militanţii Hamas au pregătit masacrul timp de un an. Aveau asupra lor manuale cu instrucțiuni despre cum să-i tortureze și să-i răpească pe cei pe care îi găsesc. 80% dintre cadavre prezintă urme de tortură. 

  • Isaac Herzog, preşedintele Israelului: Aceasta a fost găsită pe corpul unuia dintre teroriști, aceasta este o broșură, bine, această broșură este un ghid de instrucțiuni, cum să intri în zone civile, într-un kibbutz, într-un oraș, într-un moshav, cum să intri prin efracție. Și primul lucru pe care îl faci când îi găsești pe cetățeni, îi torturezi. Aceasta este broșura, spune exact cum să-i torturezi, cum să-i răpești.

SUA încearcă să tempereze dorința de răzbunare a Israelului

Statele Unite încearcă cu disperare să tempereze dorinţa de răzbunare a Israelului. Deşi, administraţia Biden a spus în repetate rânduri în ultima săptămână că Israelul este îndreptăţit să se apere în faţa teroriştilor, Washingtonul se teme acum că războiul Israel-Hamas se va transforma într-un conflict regional de amploare. 

  • Joe Biden, președintele SUA: Cred că ar fi o greșeală mare. Uite, ce s-a întâmplat în Gaza, în opinia mea... Hamas și elementele extreme ale Hamas nu-i reprezintă pe palestinieni.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken a făcut în ultimele 5 zile un tur de forţă prin Orientul Mijlociu în încercarea de a preveni asta. După ce a vizitat Iordania, Qatar, Arabia Saudită şi Egipt, s-a întors în Israel.  

Ca măsură de precauţie, în contextul în care şi Iranul, şi Libanul, ameninţă să intervină în conflict de partea Hamas, un al doilea portavion american a fost trimis spre Estul Mediteranei. USS Eisenhower se va alătura grupului de luptă al portavionului USS Ford, care a ajuns acolo la începutul săptămânii trecute.

  • Antony Blinken, secretar de Stat al SUA: Hamas şi-a demonstrat viziunea în cel mai teribil mod, iar asta e viziunea morții, a distrugerii, a nihilismului și a terorismului. Este o viziune care nu face nimic pentru a avantaja aspirațiile palestinienilor și nu face nimic pentru a crea un viitor mai bun pentru oamenii din regiune, face totul ca să aducă întuneric tuturor oamenilor afectați.

Război Israel - Hamas. Temerile americanilor nu sunt întâmplătoare

După ce câteva zile a păstrat tăcerea. Rusia începe să-şi facă auzită vocea. Vladimir Putin şi-a sunat aliaţii din regiune, pe preşedintele Siriei, pe cel al Autorităţii Paleestiniene şi pe preşedintele Egitului pentru a discuta despre conflictul Hamas-Israel. 

Tensiunea din Orientul Mijlociu începe să se simtă pe tot globul. Manifestaţii pro-Palestina au avut loc peste tot în lume weekendul acesta. Mii de oameni au ieşit în stradă la Amsterdam, la Washington în faţa Casei Albe sau în Germania, unde protestatarii s-au răfuit cu forţele de ordine. 

În Statele Unite, un copil de 6 ani, de origine palestiniană, a fost ucis cu 26 de lovituri de cuţit, de proprietarul apartamentului în care stătea. În Franţa, este cel mai ridicat nivel de alertă  - urgență atentat - după ce un profesor de limbă franceză a fost asasinat vineri de un fost elev, care înainte a strigat Allah este Mare. Oficialii de la Paris spun că îi vor căuta şi îi vor expulza pe toţi cei are au legături cu celulele teroriste. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Israelienii au trimis unitatea specială "Sayeret Matkal" pe urmele liderilor Hamas. Motivul pentru care au amânat ofensiva terestră