Antena Meniu Search
x

Update Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Putin le-a propus un plan de pace liderilor din Orientul Mijlociu. Cum vrea să oprească un posibil "război regional"

Război Israel - Hamas. După expirarea celui de-al treilea ultimatum, armata Israelului se pregăteşte acum de ofensiva decisivă din Gaza. Înainte de operaţiunile militare, se fac eforturi pentru ca cetățenii străini să fie evacuați. ''Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii'', a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o ''decizie politică''. 240 de români, prinşi în Fâşia Gaza, într-un război care nu e al lor, au cerut ajutorul autorităţilor ca să scape din infern. Mulţi dintre ei sunt copii care aşteaptă ca Egiptul să-şi deschidă frontiera. Dincolo de graniţă, stau autocarele Guvernului care îi vor duce direct la aeroport. Deocamdată, atât Israelul, cât şi Hamas neagă existenţa unui acord de încetare a focului. Până acum, peste un milion de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele din nordul enclavei palestiniene.

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 22:46

Premierul Benjamin Netanyahu a avut, duminică seara, consultări pe teme de securitate la sediul militar din Tel Aviv cu miniştrii cabinetului şi cu şefii armatei, dar şi cu directorii serviciilor de informaţii intern şi extern, Mossad şi Shin Bet, potrivit biroului său. Printre participanţii la reuniune s-au numărat ministrul apărării Yoav Gallant, ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, ministrul Benny Gantz, ministrul Gadi Eisenkot, parlamentarul Aryeh Deri, şefii NSC, Mossad, Shin Bet, şefii Statului Major şi alţi oficiali de rang înalt din domeniul informaţiilor, menţionează Times of Israel.

Peste un milion de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din nordul Fâşiei Gaza, unde Israelul continuă să-şi mobilizeze trupele în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas. În acest timp, comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu şi pentru a proteja civilii. Dar determinarea Israelului de a anihila mişcarea islamistă palestiniană după atacul din 7 octombrie şi tensiunile sporite de la graniţa cu Libanul complică şansele de mediere pe termen scurt. Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza, în timp ce Washingtonul şi Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat, duminică noapte, că au lovit "infrastructura militară" a Hezbollah în Liban, relatează Times of Israel. Loviturile vin ca răspuns la tirurile îndreptate spre Israel dinspre Liban în cursul zilei de duminică. Şase rachete ghidate antitanc au vizat duminică dimineaţa un oraş israelian şi poziţii militare la graniţa cu Libanul, ucigând cel puţin un civil. Alte nouă rachete au fost lansate, de asemenea, asupra oraşului Nahariya din nordul ţării şi a localităţilor din apropiere, fără a provoca pagube sau răniţi.

UPDATE. Hamas cere eliberarea a 6.000 de prizonieri palestinieni

Pe acelaşi subiect

Hamas vrea să primească 6.000 de palestinieni înapoi, atât prizonieri de război, cât și condamnați în închisorile israeliene, informează, luni, Sky News.

Israel a confirmat că până acum sunt 199 de prizonieri, cetățeni ai Țării Sfinte, pe teritoriul Fâșiei Gaza. Pentru a-i primi înapoi, șeful biroului Hamas din diaspora, Khaled Meshaal, vrea ca Israelul să elibereze 6.000 de palestinieni.

Hamas a afirmat că printre ostaticii pe care i-a luat se află ofițeri de rang înalt din Divizia Gaza a Forțelor de Apărare Israeliene.

Kahled Meshaal, șeful biroului Hamas din diaspora, a adăugat că există 6.000 de prizonieri în închisorile israeliene pe care doresc să îi elibereze în schimbul eliberării ostaticilor.

UPDATE Putin, în discuții cu liderii din Orientul Mijlociu

Vladimir Putin a vorbit, luni, cu președintele Iranului, Raisi, președintele Egiptului, Sisi, președintele Siriei, Assad, precum și cu premierul Israelului, Netanyahu, transmite TASS. Liderul de la Kremlin și-a exprimat îngrijorarea privind escaladarea ostilităților și temerea că s-ar putea ajunge la un război regional. Putin a mai spus că orice violență împotriva civililor este inacceptabilă. Potrivit sursei citate, Rusia este adepta unui acord definitiv - o soluție "justă" și "pe termen lung" - care implică crearea unui stat independent - Palestina. 

Federația Rusă este pregătită să întărească coordonarea cu toți partenerii constructivi în scopul oprii rapid a ostilităților, a precizat agenția de stat TASS, iar acest lucru este prevăzut și în proiectul de rezoluție depus la Consiliul de Securitate al ONU.

Conform serviciului de presă al Kremlinului, Putin l-a informat pe Netanyahu despre negocierile cu liderii din Orientul Mijlociu, precum și despre măsurile luate de Rusia pentru normalizarea situației și prevenirea unei catastrofe umanitare în Gaza. Moscova este pregătită să lucreze pentru rezolvarea conflictului prin mijloace pașnice, a notat serviciul de presă al liderului rus.

Președintele Federației Ruse a exprimat condoleanțe familiilor și prietenilor israelienilor decedați și respingerea oricăror acțiuni care victimizează civili. La rândul său, ziarul Haaretz a raportat fără detalii că principalul subiect al conversației a fost situația din jurul Fâșiei Gaza.

UPDATE Europa va deschide un coridor aerian umanitar către Fâşia Gaza

Europa va deschide un coridor aerian umanitar către Fâşia Gaza, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că palestinienii din Gaza "nu pot plăti preţul barbariei Hamas", relatează AFP.

"Palestinienii din Gaza au nevoie de ajutor umanitar", aşa că "deschidem un coridor umanitar prin Egipt. Primele două zboruri vor pleca săptămâna aceasta şi vor aduce materiale umanitare în Gaza", a precizat preşedinta Comisiei Europene la Tirana, în Albania.

Cu câteva ore mai devreme, OMS a avertizat că, fără ajutor, o "adevărată catastrofă" va avea loc în 24 de ore în Gaza, aflată sub asediu de la atacul sângeros al Hamas împotriva Israelului.

Din 7 octombrie, un milion de palestinieni disperaţi şi-au căutat refugiu în sudul Fâşiei Gaza, prinşi în acest mic teritoriu sub controlul Hamas, izolaţi de lume de zece zile.

UPDATE Israelienii, uniți în urma atacurilor teroriste

Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid şi-a exprimat sprijinul deplin pentru ofensiva militară în aşteptare asupra Fâşiei Gaza, informează dpa.

"Există o singură cale pentru a pune capăt acestei situaţii. Îi vom aduce pe ostatici acasă şi nu va mai exista Hamas în Fâşia Gaza", a declarat Lapid luni în Parlamentul israelian de la Ierusalim.

Yair Lapid, care nu s-a raliat guvernului de urgenţă condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a prognozat că ofensiva va dura şi va necesita forţe considerabile. "Dacă lumii nu-i place aceasta, să nu-i placă. Nu copiii lumii au fost ucişi, ci copiii noştri", a spus Lapid.

Liderul opoziţiei israeliene a spus că cea mai bună prietenă a fiicei sale a fost ucisă. Israelul nu se va opri până când nu va fi sigur că aşa ceva nu se va mai repeta, a subliniat Lapid. 

UPDATE Focuri de armă au fost trase la granița Israelului cu Liban

Focuri de armă au fost trase la granița Israelului cu Liban, a anunțat armata israeliană, citată de Sky News.

Forțele israeliene care operează de-a lungul graniței cu Libanul au fost atacate, au spus reprezentanții armatei israeliene (IDF). Armata israeliană a răspuns cu „foc de artilerie către sursa atacului”, au adăugat cei de la IDF.

Luptele de-a lungul graniței s-au intensificat în ultimele zile, militanții Hezbollah trăgând duminică cu rachete și o rachetă antitanc. Israelul a răspuns cu lovituri aeriene și bombardamente.

Există îngrijorări că organizația Hezbollah, susținută de Iran, s-ar putea alătura războiului împotriva Israelului.

Netanyahu: Hamas face parte din axa răului formată din Iran și Hezbollah

Benjamin Netanyahu, premierul Israrlului, a ținut un discurs, luni, în Knesset, Parlamentul unicameral israelian, și a transmis că întreaga lume ar trebui să fie alături de Israel împotriva Hamas, așa cum a fost împotriva ISIS, dar și a naziștilor, potrivit The Guardian.

Prim-ministrul israelian aduce în vedere că Hamas, alături de gruparea teroristă Hezbollah și Iranul, vor să arunce Orientul Mijlociu într-un „abis al haosului”.

„Există multe întrebări legate de dezastrul care s-a abătut asupra noastră acum 10 zile. Vom investiga fiecare aspect în detaliu. Națiunea este unită spre un singur obiectiv, victoria. Vom triumfa pentru că este vorba despre însăși existența noastră în această regiune, care este plină de forțe întunecate. Hamas face parte din axa răului formată din Iran și Hezbollah. Acestea urmăresc să arunce Orientul Mijlociu într-un abis al haosului”, a spus Netanyahu.

Netanyahu mai spune că Hamas este noua versiune a nazismului și că statul Israel va face eforturi de recuperare a ostaticilor.

„Acum, mulți din întreaga lume înțeleg cu cine se confruntă Israelul. Ei înțeleg că Hamas reprezintă o nouă versiune a nazismului. Așa cum lumea s-a unit pentru a învinge naziștii și ISIS, tot așa trebuie să se unească pentru a învinge Hamas. Nu vom renunța la eforturile noastre de a ne aduce frații și surorile înapoi”, a spus Netanyahu, adresându-se în Knesset.

UPDATE TikTok a şters peste 500.000 de videoclipuri şi 8.000 de transmisiuni în direct, la presiunea UE

TikTok a anunţat că a şters peste 500.000 de videoclipuri şi a închis 8.000 de transmisiuni în direct legate de conflictul dintre Israel şi Hamas, la câteva zile după un avertisment din partea UE care i-a reamintit obligaţia de a lupta împotriva conţinuturilor ilegale, informează AFP.

Din 7 octombrie, "am eliminat peste 500.000 de videoclipuri şi am închis 8.000 de livestream-uri în regiunea afectată, pentru încălcarea regulilor noastre", a precizat TikTok pe blogul său duminică, adăugând că şi-a întărit echipele de moderare.

Joi, Bruxelles-ul a avertizat reţeaua de socializare chineză, foarte populară în rândul tinerilor, cu privire la obligaţia sa de a lupta împotriva "conţinuturilor ilegale" şi a "informaţiilor false", în aplicarea noului act legislativ privind serviciile digitale (DSA).

UPDATE Medicamente și combustibil, luate ilegal dintr-un depozit ONU din Gaza

Persoane necunoscute au luat dintr-un depozit ONU din Gaza importante cantități de combustibil și medicamente. Acestea au fost încărcate în mai multe camioane.

Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări (UNRWA) spune că oamenii din camioane au pretins că sunt oficiali locali din domeniul sănătății, potrivit Sky News.

Camerele de securitate care monitorizau în mod normal intrarea și ieșirea în sediul UNRWA au fost avariate în urma exploziilor din ultimele zile. De aceea, nu se știe cine erau bărbații din camioane.

„Combustibilul UNRWA și alte tipuri de materiale sunt păstrate în scopuri strict umanitare, iar orice utilizare a unor astfel de bunuri în orice alte scopuri este condamnată ferm”, a transmis agenția ONU.

Sediul UNRWA a fost evacuat vineri seara. Dispariția are loc în timp ce combustibilul se găsește din ce în ce mai greu în Gaza. Administratorii spitalelor au avertizat luni că proviziile lor ar putea fi epuizate în câteva ore.

UPDATE Condiția pusă de Hamas pentru a elibera ostaticii

Hamas ar putea fi gata să elibereze aproape 200 de ostatici dacă Israelul își va opri atacurile aeriene asupra Gaza, a anunțat Ministerul de Externe al Iranului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, oficialii Hamas „s-au declarat gata să ia măsurile necesare pentru a elibera cetățenii și civilii deținuți de grupurile rezistente, dar ideea lor a fost că astfel de măsuri necesită pregătiri care sunt imposibile sub bombardamentul zilnic efectuat de către sioniști împotriva diferitelor părți ale Gazei”.

Cu toate acestea, gruparea militantă nu a confirmat că a făcut o astfel de ofertă. Iranul este principalul sponsor al Hamas care a luat 199 de ostatici în urma incursiunii din Israel.

Anterior, Israelul a anunțat că nu va ridica asediul asupra Gaza până când ostaticii vor fi eliberați.

UPDATE 199 de persoane ținute ostatice de către Hamas, au anunțat israelienii

Armata israeliană anunţă luni că 199 de persoane au fost luate ostatice de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas în atacul sângeros de la 7 octombrie, potrivit unui bilanţ actualizat, relatează AFP. Un bilanţ anterior, difuzat duminică, anunţa 155 de ostatici.

”Am informat familiile a 199 de ostatici”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt militar, Daniel Hagari. El a anunţat că ”eforturile cu privire la ostatici sunt o prioritate naţională”. ”Armata şi Israelul muncesc zi şi noapte” pentru a elibera ostaticii, în contextul în care familiile ostaticilor nu au nicio veste de la ei,, dă el asigurări.

Peste 1.400 de oameni au fost uciţi în Israel în atacul unor comandouri Hamas, potrivit ultimului bilanţ, furnizat de către oficiali israelieni.

Peste 2.750 de oameni au fost ucişi de către israelieni în represalii, în Fâşia Gaza, o enclavă în care Hamas se află la putere, asediată ”complet” de Israel, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE Israelul anunță că e gata să lupte pe mai multe fronturi

Israelul şi-a consolidat trupele staţionate la frontiera de nord a ţării cu Libanul după mai multe zile de atacuri lansate de miliţia şiită libaneză Hezbollah (susţinută de Iran) din Liban înspre zona de frontieră, potrivit dpa.

"Hezbollah a încercat să ne deturneze eforturile operaţionale din sud (Fâşia Gaza) cu mai multe atacuri ieri" (duminică), a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari, adăugând că aceasta s-a făcut după instrucţiunile şi cu sprijinul Iranului, "punând în pericol statul libanez şi pe cetăţenii săi".

Israelul va răspunde în mod decisiv la orice atac asupra teritoriului său, a declarat Hagari, adăugând că armata israeliană este capabilă să facă faţă unui conflict pe două sau mai multe fronturi.

UPDATE 14.40 Oficial ONU, vizită în Orientul Mijlociu pentru a facilita trimiterea de ajutor umanitar în Gaza

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a anunţat luni că se va deplasa a doua zi în Orientul Mijlociu pentru a ''ajuta la negocierile'' privind furnizarea ajutorului pentru populaţia din Fâşia Gaza, transmit AFP şi Reuters.

''Sper să auzim veşti bune în această dimineaţă cu privire la livrarea ajutorului via Rafah'', punctul de trecere între Egipt şi Fâşia Gaza, a adăugat Griffiths. Biroul său a precizat că au loc ''discuţii detaliate'' cu Israel, Egipt şi alte ţări.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că Martin Griffiths intenţionează să ajungă marţi la Cairo, iar de acolo el se va deplasa către alte locuri din regiune în următoarele zile.

UPDATE 13:50 Spitalele din Gaza, în pericol din cauza atacurilor israeliene

În timp ce locuitorii din Gaza se pregătesc pentru o ofensivă terestră israeliană, după mai multe zile de lovituri aeriene intense şi blocadă, ca răspuns la atacul grupării militante palestiniene Hamas, un oficial din Ministerul Sănătăţii local, Ashraf Al-Qidra, se întreabă cum vor face faţă spitalele, relatează luni agenţia Reuters.

Medicii se luptă să ajute un număr tot mai mare de pacienţi, inclusiv copii răniţi în atacurile aeriene, în spitalele supraaglomerate care nu mai dispun de medicamente şi combustibil din cauza blocadei. Doar cele mai acute cazuri se operează pentru că nu sunt suficiente resurse, spun medicii. Spitalele din enclavă mai au rezerve de combustibil doar pentru 24 de ore, ceea ce pune în pericol mii de pacienţi, a declarat luni Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Cel puţin 2.750 de palestinieni au fost ucişi şi 9.700 răniţi începând cu 7 octombrie, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din Gaza. Alte 1.000 de persoane sunt date dispărute şi se crede că se află sub dărâmături.

Ashraf Al-Qidra a făcut apel la oameni să se îndrepte către spitalul Shifa, cel mai mare dintre cele 13 unităţi medicale publice din teritoriu, pentru a dona sânge. "Dacă spitalul nu mai funcţionează, întreaga lume va fi responsabilă pentru viaţa a sute şi mii de pacienţi care se bazează pe serviciile noastre, în special de la Shifa", a spus acesta.

Shifa deserveşte întreaga Fâşie Gaza, dar mai direct pe cei aproximativ 800.000 de oameni care trăiesc în oraşul Gaza.

UPDATE 13:20 Cum încearcă americanii disperaţi să evite un război total în Orientul Mijlociu. Suntem SUA, pentru numele lui Dumnezeu. Dacă nu noi, atunci cine

Liderii americani depun un efort disperat pentru ca războiul Israelului împotriva Hamas și catastrofa civilă din Gaza să nu se transforme într-un conflict regional extins, care ar putea duce la o criză geopolitică și mai mare după atacurile de pe 7 octombrie. 

În timp ce un al doilea portavion american se îndreaptă spre regiune, președintele american Joe Biden a declarat că sprijină Israelul în încercarea de a răzbuna cea mai întunecată zi a poporului din ultimii 50 de ani. Dar, a mai spus el, ulterior, ar fi "o mare greșeală" ca Israelul să ocupe din nou Gaza și a cerut revenirea la negocieri pentru un stat palestinian.

Detalii aici.

UPDATE 12:30  Antony Blinken face o nouă vizită în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întors în Israel pentru o nouă rundă de discuții diplomatice, potrivit Sky News. Antony Blinken a făcut un turneu fulger prin șase țări arabe, cu scopul de a preveni declanșarea unui conflict regional mai amplu.

SUA au subliniat sprijinul deplin acordat Israelului în urma atacurilor Hamas, dar în ultimele zile au îndemnat liderii israelieni să dea dovadă de reținere în timp ce se pregătesc să lanseze o ofensivă terestră.

UPDATE 12:10 Hamas are aproape 200 de ostatici, anunță armata israeliană

 Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza, au anunțat luni reprezentanții armatei israeliene, potrivit Sky News. Inițial, se estima că între 100 și 120 de persoane au fost capturate de gruparea palestiniană. Pe listă sunt cetățeni din Israel dar și din alte țări.

Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul latin al Ierusalimului, s-a oferit ostatic în schimbul copiilor care au fost răpiți de Hamas.

Ca răspuns la întrebările puse de jurnaliști, cardinalul Pizzaballa a declarat: "Sunt pregătit pentru un schimb, orice, dacă acest lucru poate duce la libertate, pentru a aduce copiii acasă. Nici o problema. Din partea mea există o disponibilitate totală. Primul lucru de făcut este să încercați să câștigăm eliberarea ostaticilor, altfel nu va exista nicio modalitate a opri asta. Suntem dispuși să ajutăm, chiar și eu personal".

UPDATE 11:30 240 de cetățeni români cer ajutorul Guvernului pentru a scăpa din Gaza. Cum se va desfășura evacuarea lor

240 de persoane, cetăţeni români, s-au deplasat la graniţa cu Egiptul după ce au solicitat autorităţilor române să fie evacuate din Fâşia Gaza, au precizat surse guvernamentale. Autorităţile române sunt în contact cu cetăţenii români şi sunt pregătite să le ofere transportul cu autocare după trecerea frontierei cu Egiptul, urmând să fie conduşi la un aeroport, de unde vor veni în ţară prin intermediul unor curse aeriene. 

Detalii aici.

UPDATE 11:25 Oficial ONU: "spectrul morţii planează asupra Gaza"

Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a avertizat că "spectrul morţii planează asupra Gaza", în timp ce UNRWA, agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, a declarat că atacurile Israelului asupra Gaza au dus la o "catastrofă umană fără precedent", relatează The Guardian.

"Fără apă, fără energie, fără alimente şi fără medicamente, mii de oameni vor muri. Pur şi simplu", a scris duminică pe platforma X Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă.

Tweetul lui Griffith vine la o zi după ce oficialul deja avertizase că situaţia umanitară din Gaza, "deja critică, devine rapid de nesuportat".

UNRWA, agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, spune că atacurile Israelului în Gaza au dus la o "catastrofă umană fără precedent", în timp ce numărul victimelor din Gaza a crescut la 2.670 de morţi şi 9.600 de răniţi.

"În ultimele opt zile, în Fâşia Gaza nu a fost permisă nici măcar o picătură de apă, nici un bob de grâu, nici un litru de combustibil... Trag un semnal de alarmă: începând de astăzi, colegii mei de la UNRWA din Gaza nu mai sunt în măsură să ofere asistenţă umanitară şi se întâmplă chiar în timp ce vorbesc. De fapt, Gaza este strangulată şi se pare că războiul şi-a pierdut orice urmă de umanitate ... Dacă ne uităm la problema apei, ştim cu toţii că apa înseamnă viaţă, iar Gaza rămâne fără apă şi Gaza rămâne fără viaţă", a declarat reporterilor Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

"Astăzi, în ultimele două ore, am căutat apă potabilă. Nici măcar apă potabilă nu mai este disponibilă, este foarte dificil... Nu există electricitate, nu există nici pompare de apă normală. Spitalele abia dacă funcţionează ...Au bombardat toată ziua. Nu ştim ce se va întâmpla mâine sau unde vom merge", a scris şi coordonatorului medical adjunct al organizaţiei Medecins Sans Frontieres, Dr. Mohammed Abu Mughaiseeb, aflat în Gaza.

UPDATE 11:20 Șase lideri Hamas au fost eliminați până acum -IDF

Armata israeliană a anunţat că şase responsabili de rang înalt ai Hamas au fost ucişi până acum în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza, informează luni DPA. Printre cei ucişi se numără atât membri ai aripii politice, cât şi militare a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care conduce Gaza, a precizat luni un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Într-un comunicat sunt numiţi doi comandanţi ai Hamas despre care se spune că ar fi fost implicaţi în masacrul comis în sudul Israelului la 7 octombrie. În plus, un comandant responsabil cu securitatea în sudul Fâşiei Gaza a fost ucis. Doi dintre cei trei au fost ucişi în timpul weekendului. Comunicatul IDF numeşte în continuare două personalităţi de rang înalt ale Hamas despre care s-a anunţat că au fost ucise săptămâna trecută, inclusiv ministrul economiei Hamas, Jawad Abu Shamala, şi Zakaria Abu Maamar, despre care se spunea că ar fi fost responsabil de relaţiile internaţionale.

Israelul îl acuză pe Shamala că gestionează fonduri pentru militanţii Hamas şi operaţiunile Hamas împotriva Israelului. În plus, şeful supravegherii aeriene din oraşul Gaza a fost ucis. Scopul ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, împotriva căreia ţara răspunde la cea mai mare vărsare de sânge civilă din istoria sa, este eliminarea conducerii Hamas din Fâşia Gaza, notează agenţia germană de presă.

Cu toate acestea, o parte importantă a conducerii Hamas nu trăieşte în Fâşia Gaza, ci în străinătate. Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, de exemplu, trăieşte în Qatar. Printre altele, armata israeliană a continuat în noaptea de duminică spre luni bombardamentele intense asupra ţintelor Hamas în Fâşia Gaza, în timp ce sute de mii de palestinienii din enclava de coastă dens populată caută să se refugieze în sud pentru a evita o aşteptată incursiune terestră israeliană, adaugă DPA.

UPDATE 11:10 Orientul Mijlociu se află pe ''marginea prăpastiei'' - Secretarul general al ONU

Orientul Mijlociu se află pe "marginea prăpastiei", a avertizat duminică secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, îndemnând totodată gruparea islamistă Hamas să elibereze imediat toţi ostaticii şi a făcut apel la un acces umanitar rapid în Fâşia Gaza, potrivit dpa.

"Fiecare dintre aceste obiective sunt valabile prin ele însele", a declarat Guterres într-un comunicat. "Ele nu ar trebui să devină monedă de schimb şi trebuie să fie puse în aplicare pentru că aşa este corect" de procedat, a afirmat el.

UPDATE 10:30 Netanyahu: Nu există un armistițiu pentru a permite cetățenilor străini să iasă din Gaza spre Egipt

Niciun armistițiu care permite cetățenilor străini să iasă din Gaza pe la frontiera cu Egipt nu este în vigoare, au anunțat luni reprezentanții premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Sky News. Israelul a negat că în sudul Fâșiei Gaza este în vigoare un armistițiu care să permită cetățenilor străini să treacă peste granița cu Egiptul. Luni, surse din domeniul securității din Egipt au declarat că un astfel de acord este în curs de implementare, transmite Mediafax.

"În prezent nu există niciun armistițiu și niciun ajutor umanitar în Gaza în schimbul scoaterii străinilor afară", a replicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah ar fi trebuit să se deschidă la ora locală 7.00.Kamel Khatib, reprezentantul Ambasadei Palestinei pentru frontiera de la Rafah, a declarat în urmă cu o zi că toți cetățenii străini vor putea trece frontiera luni dimineață și că ajutorul umanitar va fi permis.

Un oficial Hamas, Izzat El Reshiq, a declarat luni pentru Reuters că nu s-a ajuns la un acord pentru deschiderea punctului de frontieră Rafah către Egipt sau pentru încetarea temporară a foculuia.

UPDATE 10:15 Numărul morților din Gaza se apropie de 3.000

Numărul de morților din Gaza a depășit 2.750 după atacurile aeriene ale armatei israeliene. Pelângă morți, au fost raportați și 9.700 de răniți începând cu 7 octombrie, a transmis Ministerul Sănătății Gaza, citat de Reuters.

UPDATE 10:10 Israelul evacuează satele de la granița cu Libanul

Israelul a activat un plan de evacuare a locuitorilor din 28 de sate aflate pe o rază de 2 kilometri de la granița cu Libanul. Armata israeliană a anunțat luni că a activat un plan de evacuare a locuitorilor din 28 de sate aflate pe o rază de 2 kilometri de la granița cu Libanul, ca urmare a ostilităților cu Hezbollah, în paralel cu războiul din Gaza, care ia amploare.

Unul dintre sate, Shtula, a fost atacat duminică cu rachete de Hezbollah. Presa israeliană a declarat că un civil a fost ucis, transmite Mediafax.

UPDATE 09:40 Acord de încetare a focului în Gaza

Israelul a fost de acord cu o încetare a focului în sudul Gazei, acord care va începe la ora 6 a.m. GMT (9:00 A.M. local), moment care coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, potrivit a două surse egiptene de securitate, citate de Haaretz. Sursele citate susțin că acordul va fi în vigoare pentru 5 ore.

UPDATE 09:20 Spitalele din Gaza rămân fără combustibil în 24 de ore

Se estimează că rezervele de combustibil din toate spitalele din Gaza vor ajunge pentru încă aproximativ 24 de ore. Oprirea generatoarelor de rezervă ar pune în pericol vieţile a mii de pacienţi. OCHA a mai precizat că bombardamentele israeliene intense asupra Gaza, lansate din aer, de pe uscat şi de pe mare, au continuat "aproape neîntrerupt". Până duminică, la ora 22:00, 455 de palestinieni au fost ucişi şi 856 răniţi în ultimele 24 de ore, a adăugat OCHA, citând Ministerul palestinian al Sănătăţii din Gaza.

De asemenea, a menţionat că "strămutările în masă" ale palestinienilor au continuat, după ce armata israeliană le-a spus vineri locuitorilor din Gaza să plece în sudul enclavei. Sâmbătă după-amiază, aproape 600.000 de persoane strămutate erau găzduite în centrul şi sudul Gaza, în condiţii din ce în ce mai grele; de atunci, numărul a crescut semnificativ.

UPDATE 09:05 Joe Biden ar putea face o vizită în Israel

Preşedintele american Joe Biden are în vedere o vizită în Israel în zilele următoare, a informat presa americană duminică seara, după atacurile pe scară largă asupra Israelului de către organizaţia militantă palestiniană Hamas, relatează DPA.

SUA şi Israelul discută despre o vizită a lui Biden în această săptămână, au raportat media, printre care Axios şi postul de televiziune CNN, citând oficiali din ambele ţări. Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Biden în Israel în timpul unei discuţii telefonice de sâmbătă, a transmis Axios, citând oficiali israelieni. O decizie finală nu a fost încă luată.

"Nu avem nicio vizită nouă de anunţat", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson, pentru CNN.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urma să se deplaseze din nou în Israel luni, a confirmat Departamentul de Stat pentru DPA. El a mai făcut o vizită în Israel joi. După ce a ajuns în Israel, Blinken s-a mai deplasat în Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egipt. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost şi el vineri în Israel pentru discuţii.

UPDATE 08:50 Reocuparea Fâşiei Gaza de către Israel ar fi o "greşeală gravă", transmite Joe Biden

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o "greşeală gravă", a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică, într-un moment în care trupele israeliene se pregătesc pentru o probabilă ofensivă terestră împotriva Hamas, notează AFP. După atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului său în 7 octombrie, Israelul a lansat represalii împotriva grupării islamiste palestiniene cu numeroase lovituri şi a ordonat locuitorilor din nordul Fâşiei Gazei să se îndrepte spre sud în perspectiva unei intervenţii terestre.

Întrebat în emisiunea 60 Minutes a postului american CBS despre eventualul său sprijin pentru ocuparea Fâşiei Gazei de către Israel, Joe Biden a răspuns: "Cred că ar fi o mare greşeală". Hamas "nu reprezintă tot poporul palestinian", a continuat el. Dar "eliminarea extremiştilor" este o "măsură necesară".

Detalii aici.

UPDATE 07:40 Franţa confirmă că oferă informaţii Israelului

Franţa oferă "informaţii" Israelului, a afirmat ministrul apărării Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalele grupului Ebra publicat duminică seară, scrie AFP. Parisul a dat asigurări sâmbătă că nu i s-a cerut până în prezent să ofere ajutor militar Israelului pentru a se alătura operaţiunilor militare.

"Informaţiile furnizate se încadrează în cadrul parteneriatului obişnuit dintre ţările noastre", a spus ministrul francez. "Avem, din păcate, o experienţă îndelungată în lupta împotriva terorismului, iar serviciile noastre de informaţii au mijloace şi detectori deosebit de performanţi", a adăugat el, fără alte detalii.

Reafirmând că Israelul are "dreptul de a se apăra, precum şi de a elimina grupările teroriste care i-au lovit populaţia", preşedintele Emmanuel Macron l-a "avertizat" duminică pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi, "împotriva oricărei escaladări sau extinderi a conflictului (... ) în special în Liban", a indicat Palatul Elysée. De asemenea, şeful statului francez i-a reamintit preşedintelui iranian că "printre victimele şi ostaticii ţinuţi de organizaţia teroristă Hamas sunt şi francezi", iar eliberarea lor este "o prioritate absolută pentru Franţa".

Bilanţul cetăţenilor francezi ucişi în atacurile fără precedent ale mişcării islamiste palestiniene împotriva statului evreu a crescut la 19 morţi şi 13 dispăruţi, reaminteşte AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Putin le-a propus un plan de pace liderilor din Orientul Mijlociu. Cum vrea să oprească un posibil "război regional"