Antena Meniu Search
x

Ce a găsit echipa BBC în spitalul Al Shifa după raidul armatei israeliene

Război Israel - Hamas. Mitraliere Kalașnikov, grenade şi laptopuri care ar fi aparţinut militanţilor Hamas sunt printre dovezile pe care armata israeliană le-a prezentat jurnaliştilor BBC, invitaţi în spitalul Al Shifa, la o zi după ampla operaţiune din cel mai mare complex medical din Gaza.  

de Redactia Observator

la 16.11.2023, 13:47

Vezi și

Buldozerele israeliene au distrus părţi din intrarea sudică în complexul Al Shifa, unde IDF continuă joi operaţiunea împotriva Hamas. BBC și o altă echipă de televiziune au fost primii jurnaliști invitați de Forțele de Apărare Israelului pentru a vedea ceea ce Tel Avivul susţine că este "infrastructura teroristă" folosită de militaţi. 

Jurnaliştii au fost conduşi printr-un coridor întunecat, care poartă urmele operaţiunii de miercuri. Oamenii se adăpostesc în continuare printre grămezile de moloz şi sticlă spartă, iar medicii povestesc că lucrează fără curent, mâncare sau apă de zile întregi, iar unii pacienţi, inclusiv nou-născuţi, au murit tocmai din cauza penuriei de energie.

Soldaţi israelieni, unii cu cagule, le-au arătat jurnaliştilor ceea ce susţin că sunt arme şi laptopuri folosite de Hamas: 15 mitraliere Kalașnikov, muniţie, grenade, veste anti-glonţ şi chiar broşuri cu informaţii militare şi o hartă cu potențiale rute de intrare și ieșire din spital. "Am descoperit şi mai multe computere și alte echipamente care ar putea cu adevărat să facă lumină asupra situației actuale, sperăm și în ceea ce privește situaţia ostaticilor”, a declarat Lt. Col. Jonathan Conricus. Laptopurile, susţine el, conțin fotografii și videoclipuri cu ostatici.   

„Până la urmă, acesta este doar vârful aisbergului”, a declarat Conricus. "Militanţii Hamas nu mai sunt aici pentru că au văzut că venim. Probabil că asta este ceea ce au fost forțați să lase în urmă." 

Pe acelaşi subiect

Forțele israeliene caută în continuare tunelurile de sub spitalul Al Shifa unde cred că luptătorii Hamas s-ar fi retras, poate cu unii dintre ostatici. Această clădire a devenit un punct central al războiului Israelului, descrisă drept "cuibul" Hamas, centrul operațiunilor militanţilor. 

Critici internaţionale, după raidul din Al Shifa

Raidul asupra spitalului Al Shifa a provocat miercuri o condamnare internaţională şi apeluri urgente pentru protejarea civililor palestinieni. Washingtonul nu a "dat undă verde operaţiunilor în jurul spitalului Al-Shifa", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. "Am fost întotdeauna foarte clari cu partenerii noştri israelieni cu privire la importanţa reducerii la minim a victimelor civile", a declarat John Kirby. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat miercuri Israelul drept un "stat terorist", denunţând costul uman al bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza.

În pofida presiunilor internaţionale, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că nu va exista "niciun loc în Gaza" în care Israelul "nu va ajunge, nicio ascunzătoare, niciun refugiu". "Vom ajunge şi vom elimina Hamas şi vom aduce înapoi ostaticii", două "misiuni sacre", a spus el. Între timp, în Israel, presiunea creşte asupra guvernului Netanyahu. Marţi, rudele ostaticilor au început un marş de cinci zile la Tel Aviv pentru a cere un acord privind eliberarea lor.

Din 5 noiembrie, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), aproximativ 200.000 de palestinieni au fugit din nordul Fâşiei Gaza, transformată într-un câmp de ruine, după ce Israelul a deschis "coridoare" de evacuare. Potrivit OCHA, 1,65 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului au fost strămutaţi din cauza războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ce a găsit echipa BBC în spitalul Al Shifa după raidul armatei israeliene