Antena Meniu Search
x

Video Armata israeliană susține că a găsit arme în cel mai mare spital din Fâșia Gaza. Erdogan acuză că "Israelul este un stat terorist"

Război Israel - Hamas. Arme şi muniţie în spital. Este descoperirea făcută de armata israeliană în cel mai mare centru medical din Gaza, unde pacienţii se luptă să trăiască în fiecare zi. În acest context, Consiliul de Securitate ONU a adoptat un proiect de rezoluție care cere pauze în Fâşie, proiect respins însă de Israel. 

de Redactia Observator

la 16.11.2023, 07:49

Vezi și

Armata israeliană a luat cu asalt cel mai mare spital din oraşul Gaza, la scurt timp după ce au făcut un raid şi în centrul Rantisi care tratează copii. 

Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am găsit confirmă, fără niciun dubiu, că Hamas foloseşte spitalele, în mod sistematic, în operaţiunile lor militare. Camerele de supraveghere au fost acoperite."

Imaginile arată arme şi muniţie ascunse în diferite zone ale spitalului. 

Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Acum suntem, după cum puteţi vedea, într-o cameră RMN. Este un AK-47, cartuşe, muniţie. Sunt şi grenade aici şi, desigur, uniforme. Toate acestea au fost ascunde, într-un mod convenabil, în spatele aparatului RMN."

Pe acelaşi subiect

Criza umanitară din spitalele palestiniene, tot mai acută

Drama pacienţilor de aici se adânceşte însă pe zi ce trece. Ministerul Sănătăţii, controlat de Hamas, a publicat imagini în care coridoarele centrului sunt umplute de nori groşi de fum apăruţi în urma unui atac aerian. Mai mult, bebeluşii născuţi prematur au fost mutaţi de urgenţă într-o altă secţie după ce incubatoarele au încetat să mai funcţioneze din cauza lipsei de electriciate. 

Tot ieri, armata Israelului a demolat clădirea în care funcţiona parlamentul Hamas, la scurt timp după ce s-au fotografiat în interiorul ei. 

Luptele cu Hamas sunt îngreunate şi de faptul că teroriştii se ascund în tuneluri. Tactica israeliană este complexă. Trupele folosesc radare şi instrumente de foraj speciale pentru a detecta intrările. Iar sub pământ, armata foloseşte roboţi pentru a se ghida şi câini special antrenaţi pentru detectarea capcanelor explozive ale Hamas. 

Controverse în Consiliul de Securitate al ONU

Situaţia îngrijorătoare din Gaza a determinat Consiliul de Securitate ONU să adopte un proiect de rezoluție care cere pauze și coridoare umanitare urgente și extinse în toată Fâșia. 

Martin Griffiths, oficial ONU: "Grija noastră este pentru pacienţii dintr-un spital care nu funcţionează. Înţeleg îngrijorarea israelienilor, că vor să îi găsească pe cei din conducerea Hamas. Asta nu e problema noastră."

Douăsprezece state au votat în favoarea rezoluţiei, dar au fost şi au fost trei abţineri din partea Statelor Unite, Regatului Unit şi a Rusiei. Israelul respinge însă proiectul. Războiul a dus la apariţia unei reacţii dure din partea preşedintelui turc la adresa Tel Avivului. 

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: "Bombardează în mod deliberat civili pe drum, după ce i-au forțat să-și părăsească casele. Spun deschis, cu mâna pe inimă, că Israelul este un stat terorist."

Reacţia premierului israelian nu a întârziat să apară. 

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: "Există forţe care îi sprijină pe terorişti şi unul dintre ei este preşedintele Erdogan, din Turcia, care numeşte Israelul un stat terorist, dar, de fapt, sprijină statul terorist al Hamas."

Între timp, eforturile pentru eliberarea ostaticilor nu se opresc. Mediatorii din Qatar lucrează la un acord care presupune eliberarea a aproximativ 50 de civili din Gaza în schimbul unei încetări de trei zile a focului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Armata israeliană susține că a găsit arme în cel mai mare spital din Fâșia Gaza. Erdogan acuză că "Israelul este un stat terorist"