Antena Meniu Search
x

Raid în spitalul Al Shifa din Gaza. Armata israeliană anunţă că a ucis patru militanţi şi a găsit dovezi că era folosit de Hamas. Gruparea neagă

Război Israel - Hamas. Armata israeliană a anunţat că a găsit arme în spitalul Al Shifa, după ce a intrat în cel mai mare spital din Fâşia Gaza. Spitalele nu ar trebui să devină câmp de bătălie, este avertismentul ONU. Soldaţii IDFcaută terorişti, dar şi indicii despre locul unde ar fi ostaticii luaţi pe 7 octombrie. Soldaţii au somat palestienii de pe holurile spitalului. Între timp, alţi 17 cetăţeni români au reuşit să scape din Infernul din Gaza. Au ajuns în Egipt şi urmează să vină în România zilele următoare. 

de Redactia Observator

la 15.11.2023, 17:06

Armata israeliană anunţă că a găsit arme în spitalul Al Shifa din Gaza. Hamas a respins acuzaţia
Armata israeliană anunţă că a găsit arme în spitalul Al Shifa din Gaza. Hamas a respins acuzaţia - IDF

Trupele israeliene au descoperit arme şi infrastructură teroristă în timpul unei operaţiuni aflate încă în desfăşurare în interiorul spitalului Al Shifa din Fâşia Gaza, a anunţat miercuri un oficial militar israeliană de rang înalt, potrivit Reuters. Reprezentantul armatei israeliene, care a ţinut să rămână anonim, a precizat că ulterior vor fi furnizate probe video în această privinţă.

El a declarat presei că nu au avut loc lupte în interiorul complexului medical după sosirea soldaţilor israelieni în cursul nopţii de marţi spre miercuri. ''Soldaţi ai Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) au găsit deja arme şi altă infrastructură teroristă. În ultima oră, am văzut probe concrete că teroriştii Hamas folosesc spitalul Shifa drept centru terorist'', mai spus reprezentantul armatei israeliene.

Hamas a respins însă acuzaţia. ''Această afirmaţie nu este altceva decât o continuare a minciunilor şi propagandei ieftine prin care (Israelul) încearcă să dea o justificare pentru infracţiunea sa menită să distrugă sectorul sănătăţii din Gaza'', indică Hamas într-o declaraţie.

Oficialitatea israeliană a afirmat că soldaţii au început o operaţiune ţintită şi extrem de precisă, dar nu a menţionat cât va dura ea. Israelul susţine de câţiva ani că militanţii Hamas folosesc Al Shifa, cel mai mare spital din Fâşia Gaza, drept acoperire pentru operaţiunile lor. Acelaşi reprezentant al armatei israeliene a afirmat că patru militanţi Hamas au murit într-un schimb de focuri în exteriorul spitalului Al Shifa.

Pe acelaşi subiect

Război Israel - Hamas. Ofensiva nu va înceta "până când Hamas nu va fi distrusă"

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a dat asigurări miercuri că ofensiva militară din Fâşia Gaza nu se va opri până când Israelul nu îşi va îndeplini cele două misiuni, "distrugerea Hamas şi întoarcerea ostaticilor noştri la familiile lor".

Gallant a făcut aceste declaraţii la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv, la începutul unei întâlniri cu coordonatorul special al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, care vizitează miercuri Israelul în cadrul unui turneu care îl va purta şi în alte ţări din regiune în încercarea de a media o soluţie la războiul din Gaza.

"Ministrul Gallant l-a informat pe coordonator despre evoluţiile operaţionale, pe măsură ce trupele israeliene avansează în Gaza şi atacă infrastructura teroristă Hamas. "Au discutat despre complexitatea acestor operaţiuni din cauza implantării Hamas în mediile urbane şi a utilizării cinice a instituţiilor civile, inclusiv a mai multor spitale", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării despre întâlnire.

Gallant şi McGurk au abordat, de asemenea, situaţia ostaticilor "pe larg", împărtăşind "informaţii şi detalii despre statutul captivilor", care includ cetăţeni israelieni şi americani, precum şi eforturile de a-i readuce acasă. Ministrul israelian a mulţumit administraţiei americane pentru "sprijinul continuu şi parteneriatul profund" dintre ambele ţări, a doua zi după ce Casa Albă a susţinut versiunea israeliană a presupusei folosiri de către miliţiile palestiniene din Gaza a spitalelor ca centre militare.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat marţi că SUA au informaţii că Hamas şi Jihadul Islamic palestinian folosesc unele spitale din Fâşia Gaza, inclusiv cel mai mare spital din enclavă, Al-Shifa, şi tunelurile de sub ele pentru "operaţiuni militare" şi ascund ostatici şi arme".

Război Israel - Hamas. OMS a pierdut legătura cu personalul din Al Shifa

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi coordonatorul pentru ajutoare de urgenţă al ONU, Martin Griffiths, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de operaţiunea militară israeliană. "Sunt îngrozit de informaţiile despre raiduri militare la spitalul Al Shifa", a scris Griffiths în reţeaua X.

Misiunea israeliană la sediul Naţiunilor Unite din Geneva a reacţionat întrebând în aceeaşi reţea dacă mesajul oficialului ONU a fost publicat "înainte sau după întâlnirea cu ministrul iranian de externe" şi dacă Griffiths "i-a cerut să înceteze finanţarea şi înarmarea unei organizaţii teroriste care foloseşte spitalele ca ascunzătoare". Israelul a solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite "să nu mai fie folosită ca pion" de Iran.

Conform israelienilor, spitalul Al Shifa este o bază strategică a mişcării islamiste Hamas. Riposta israeliană a constat în bombardamente şi operaţiuni terestre în Gaza. Griffiths a insistat că "protecţia nou-născuţilor, a pacienţilor, a personalului medical şi a tuturor civililor trebuie să primeze faţă de orice altă preocupare" şi a subliniat că "spitalele nu sunt câmpuri de luptă".

Ulterior, el a trimis presei o înregistrare video în care afirmă că "Hamas nu trebuie, nu ar trebui să folosească un loc cum este un spital pentru a se apăra", însă urmărirea conducerii islamiste palestiniene nu ar trebui folosită ca pretext pentru a ataca militar un spital. "Apreciem că aceste două chestiuni sunt la fel de importante şi pot fi înţelese la fel de bine de ambele părţi" în conflict.

"Înţeleg că israelienii încearcă să îi găsească pe liderii Hamas, dar aceasta nu este răspunderea noastră. Problema noastre este să protejăm populaţia din Gaza", a spus el, adăugând că este îngrijorat de "soarta pacienţilor dintr-un spital care nu funcţionează". CICR a reamintit că "pacienţii, personalul medical şi civilii trebuie protejaţi permanent" şi a afirmat că este în contact cu "autorităţile competente".

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat într-un mesaj pe X că "informaţiile despre o incursiune militară în spitalul Al-Shifa sunt profund îngrijorătoare", iar organizaţia pe care o conduce a pierdut din nou legătura cu personalul sanitar din spital. ONU estimează că în unitatea medicală respectivă se află circa 2300 de oameni - pacienţi, personal medical şi strămutaţi - în condiţii dezastruoase, fără apă şi electricitate. 

Război Israel - Hamas. Directorul executiv al UNICEF cere oprirea ororii în Gaza

Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, a lansat miercuri un apel către toate părţile să pună capăt ororii din Fâşia Gaza. "Fac din nou apel către toate părţile să se asigure că copiii sunt protejaţi şi li se oferă asistenţă, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar", a afirmat Catherine Russell, în timpul unei vizite la un spital din sudul Gazei, adăugând că "doar părţile implicate în conflict pot pune capăt cu adevărat ororii", potrivit unui comunicat.

"Ceea ce am văzut şi auzit a fost devastator. Ei au suferit bombardamente repetate, pierderi şi deplasări. În interiorul Fâşiei Gaza, nu există niciun loc sigur pentru cei un milion de copii", a afirmat oficialul UNICEF, citat de agenţia Petra.

Catherine Russell a afirmat că încălcările grave comise împotriva copiilor includ ucideri, mutilări, răpiri, atacuri asupra şcolilor şi spitalelor, şi refuzul accesului umanitar. În Fâşia Gaza, peste 4.600 de copii au fost ucişi, aproape 9.000 au fost răniţi, în timp ce aproximativ 1.500 de copii sunt daţi dispăruţi şi se crede că sunt îngropaţi sub dărâmăturile clădirilor şi caselor prăbuşite.

Russell a subliniat totodată că deschiderea periodică a punctelor de trecere a frontierei din Gaza pentru transporturile de provizii umanitare este insuficientă pentru a satisface nevoile în creştere ale populaţiei şi a cerut asigurarea protecţiei şi asistenţei pentru copii în conformitate cu dreptul internaţional umanitar. 

Război Israel - Hamas. Primul camion cu combustibil a intrat în Gaza

Primul camion cu combustibil a traversat miercuri punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre enclava palestiniană şi Egipt, au declarat două surse de securitate egiptene, citate de Reuters. Martori au declarat că alte două camioane erau staţionate de partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah, aşteptând să intre în Gaza.

Livrări limitate de ajutor umanitar au trecut graniţa dintre Egipt şi Gaza începând din 21 octombrie, dar Israelul a refuzat să permită intrarea de combustibil. În ultimele zile, Naţiunile Unite au avertizat că vor fi nevoie să-şi înceteze operaţiunile umanitare, inclusiv distribuirea de ajutoare în interiorul Gazei, pe măsură ce rezervele lor de combustibil se împuţinau.

Pe de altă parte, ONG-ul egiptean Sinai for Human Rights, cu sediul la Londra, a indicat - citând o sursă anonimă - că miercuri s-a ajuns la un acord între părţi care prevede "intrarea în cantităţi limitate de combustibil începând chiar din această miercuri în Fâşia Gaza, având ca destinaţie agenţiile ONU" care operează acolo.

Comisarul general al UNRWA Philippe Lazzarini a reiterat marţi seară într-un comunicat că "depozitul de combustibil este gol" şi că, "fără combustibil, operaţiunea umanitară din Gaza se apropie de sfârşit", în ciuda faptului că agenţia a raţionalizat rezervele de combustibil în ultimele săptămâni şi a accesat rezerve limitate din Fâşie în coordonare cu autorităţile israeliene.

Din 7 octombrie, de la izbucnirea războiului, ca urmare a atacului grupării islamiste Hamas asupra sudului Israelului care s-a soldat cu circa 1.200 de morţi pe teritoriul israelian, în Fâşia Gaza nu a intrat niciun camion încărcat cu combustibil, esenţial pentru funcţionarea spitalelor, brutăriilor şi uzinelor de purificare a apei, din cauza opoziţiei manifestate de Israel care se teme că acest combustibil ar putea ajunge la Hamas. Din cauza penuriei de combustibil, multe spitale din enclava palestiniană au fost nevoite să-şi suspende sau să-şi reducă serviciile de sănătate.

Război Israel - Hamas. Un singur spital mai acceptă pacienţi

În partea de nord a Fâşiei Gaza un singur spital mai acceptă pacienţi, a trabsmis Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA). Spitalul Al-Ahli din oraşul Gaza este încă funcţional, dar la capacitate minimă, a anunţat agenţia. Potrivit OCHA, toate celelalte spitale şi-au încetat funcţionarea din cauza lipsei de electricitate, materiale medicale, oxigen, alimente şi apă.

Pe întreg teritoriul Fâşiei, situaţia în spitale, care lucrează deja la limită, s-a deteriorat dramatic în ultimele zile. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 22 din cele 36 de spitale şi-au încetat activitatea. Celelalte 14 reuşesc cu greu să asigure îngrijirea pacienţilor, inclusiv a celor de la terapie intensivă, arată OMS.

Israelul declară că acţiunea sa militară în Fâşia Gaza vizează să distrugă organizaţia islamistă Hamas, care guvernează în enclava litorală dens populată. Hamas şi alte grupări au atacat Israelul pe 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane şi luând în jur de 240 de ostatici. Peste 11.000 de oameni au fost ucişi şi circa 30.000 răniţi în acţiunile de represalii israeliene, potrivit ONU şi autorităţilor sanitare din Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Raid în spitalul Al Shifa din Gaza. Armata israeliană anunţă că a ucis patru militanţi şi a găsit dovezi că era folosit de Hamas. Gruparea neagă