Antena Meniu Search
x

Ce au reușit forțele ucrainene în prima zi de contraofensivă pe frontul de sud. Panică în rândul surselor ruse. Analiză ISW

Ucrainenii au reușit să elibereze mai multe sate după ce oficialii militari au anunțat pe 29 august că au început o operațiune de contraofensivă în regiunea Herson, relatează experţii americani de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza de marți. Consilierii președintelui ucrainean Zelenski au spus ieri că trupele ucrainene au străpuns linia frontului în mai multe locuri din Herson, avertizând totodată împotriva speculațiilor din spațiul public cu privire la progresul contraofensivei.

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 13:15

Ce au reușit forțele ucrainene în prima zi de contraofensivă pe frontul de sud. Panică în rândul surselor ruse. Analiză ISW
Ce au reușit forțele ucrainene în prima zi de contraofensivă pe frontul de sud. Panică în rândul surselor ruse. Analiză ISW - Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene / Facebook

Oficialii ucraineni nu au confirmat eliberarea vreunei așezări, dar unii bloggeri ruși și surse ucrainene anonime care au vorbit cu presa occidentală au declarat că forțele ucrainene au eliberat mai multe sate la vest și nord-vest de orașul Herson, lângă capul de pod al ucrainenilor peste râul Inguleț și la sud de granița Herson-Dnipropetrovsk, relatează ISW. Ministerul rus al Apărării, oficiali și o serie de bloggeri și ”analiști” ruși au denunțat anunțul contraofensivei drept ”propagandă.”

Cu toate acestea, mai multe canale de Telegram ale unor aşa-zişi bloggeri militari ruși au anunţat luni o varietate de atacuri ucrainene de-a lungul întregii linii de contact. Spațiul informațional va deveni cel mai probabil confuz pentru un timp din cauza panicii în rândul surselor ruse, susține ISW. Siteurile rusești au scris luni în mod vag despre evacuarea civililor din regiunea Herson, dar apoi au precizat că autoritățile de ocupație fac apel la civili să se adăpostească, mai degrabă decât să fugă.

Pe 29 august, rușii au efectuat atacuri terestre limitate la nord de Slaviansk, la sud-est de Siversk, la sud de Bakhmut și în vestul regiunii Donețk, au continuat eforturile de a avansa în jurul orașului Donețk, dar nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în nord-estul regiunii Harkov. ISW notează un asalt terestru limitat al rușilor în nord-vestul regiunii Herson.

ISW a trecut în revistă principalele evenimente ale primei zile de la declanșarea contraofensivei ucrainene, pe frontul de sud:

Pe acelaşi subiect

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud Nataliya Gumenyuk a declarat luni că forțele ucrainene ”au început acțiuni contraofensive în multe direcții” și au spart prima linie de apărare într-o zonă nespecificată. Grupul operațional ucrainean ”Kakhovka” a anunțat că forțele ucrainene au tăiat liniile de comunicare rusești peste râul Nipru, în regiunea Herson și a numit situația o “șansă strălucitoare” de a recupera teritoriile ocupate de ruși. Grupul a mai raportat că un regiment al DNR (Donețk) cate operează în nord-vestul regiunii Herson și care s-a plâns de condițiile de pe front într-un mesaj adresat în iunie lui Putin și-au părăsit pozițiile alături de alte trupe rusești într-o zonă nespecificată din regiunea Herson. Grupul a publicat imagini cu un militar rus care caută adăpost la sol în mijlocul bombardamentelor de artilerie grea. Oficialii ucraineni nu au discutat despre direcțiile contraofensivelor ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a descris contraofensiva ucraineană drept un efort "limitat" și "eșuat", dând tonul discuțiilor în spațiul media rusesc. Ministerul a anunţat că forțele ucrainene au suferit pierderi grele de personal și echipamente după ce au încercat și nu au reușit să avanseze în trei direcții nespecificate în regiunea Herson. Un oficial instalat de ruşi în Republica Populară Lugansk (LNR), Vitali Kiselyov, a transmis că ideea unei mari contraofensive ucrainene este propagandă și că forțele ucrainene au încercat doar un asalt limitat cu două batalioane de infanterie și un batalion de tancuri, suferind pierderi grele. Bloggerii ruși au catalogat informațiile despre contraofensivă drept exagerate, false sau sortite eșecului, susținând că forțele ucrainene nu au avut până acum capacitatea de a sparge liniile defensive rusești în contraatacuri. Aceste declarații de ridiculizare a contraofensivei arată strategia Kremlinului de a susține fațada așa-ziselor succese militare ale Rusiei în Ucraina, comentează ISW.

Surse ruse și occidentale au susținut că forțele ucrainene au eliberat cinci așezări în prima zi a contraofensivei, dar sursele ucrainene nu au făcut oficial anunțuri în acest sens. Un oficial militar a declarat pentru CNN că forțele ucrainene au eliberat satele Pravdyne (la aproximativ 34 km nord-vest de orașul Herson), Novodmytrivka și Tomyna Balka (ambele la aproximativ 23 km spre vest de orașul Herson) şi Arkhanhelske situat pe malul estic al râului Inguleţ, la sud de granița din regiunea Herson-Dnipropetrovsk. ISW nu a putut verifica independent informațiile. 

Sunt informații neconfirmate care ar sugera că ucrainenii au traversat râul Inguleț în Arkhanhelske. Mai mulți bloggeri ruși au răspândit mesajul distribuit de bloggerul rus Grey Zone conform căruia forțele ucrainene au avansat cu 6 km de la capul de pod peste râul Inguleț și au capturat așezarea Sukhyi Stavok (Suhîi Stavok). Și fostul șef al Serviciului de Informații Externe ucrainean Mykola Malomuzh a făcut remarci similare despre eliberarea localității Sukhyi Stavok.

Forțele ucrainene au continuat atacurile cu rachetă pe 28 și 29 august asupra depozitelor de muniții rusești, a liniilor de comunicații și a centrelor de comandă. Șeful Administrației Militare din Beryslav, Volodimir Litvinov, a raportat că forțele ucrainene au lovit un depozit rusesc de la uzina de construcții Beryslav. Purtătorul de cuvânt al administrației militare a regiunii Odessa, Serhiy Bratchuk, a anunțat lovirea unui post de comandă rusesc lângă Canalul Crimeei de Nord, la est de Nova Kakhovka și a unui depozit de muniții în Havrylivka (la aproximativ 33 km sud de granița Herson-Dnipropetrovsk). Canale ucrainene de Telegram au publicat imagini cu un atac asupra podului Antonov în Herson iar pe social media au apărut filmări cu un atac asupra unui depozit de muniții rusești din Nova Kakhovka. 

Rușii continuă să-și restabilească liniile de comunicare peste râul Nipru. Imaginile din satelit arată că forțele ruse au construit un pod de pontoane lângă podul Antonov care părea să fie pe jumătate terminat pe 27 august. Podul Kakhovka nu poate fi în continuare traversat. Imaginile din satelit au indicat că rușii continuă să deplaseze echipamentele militare în cea mai mare parte spre nord, spre orașul Herson, cu feribotul. Un astfel de transfer de echipamente cu feriboturi este ineficient și vulnerabil la noi atacuri ucrainene, susține ISW. Consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushchenko, a declarat că eforturile de logistică ruse care se bazează pe transportul feroviar vor scădea probabil în zilele următoare din cauza lipsei de electricitate, a deteriorării echipamentelor și a inundațiilor din Mariupol.

Misiunea AIEA la Centrala Nucleară Zaporojie şi manipulările ruşilor 

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a anunțat luni că o echipă de experţi  a plecat pe 29 august la Centrala Nucleară Zaporojie. Grossi a precizat că el conduce misiunea, dar nici el, nici AIEA nu au specificat un calendarul pentru investigație. Echipa a sosit luni seară la Kiev.

Sursele ruse continuă să arunce în spațiul public informații despre ancheta AIEA menite să manipuleze, potrivit ISW. Mai multe surse rusești au anunţat luni că forțele ucrainene au bombardat Enerhodar și au publicat fotografii care ar arată locul în care ucrainenii au lovit un depozit de combustibil nuclear de pe teritoriul centralei. În acest timp sursele ucrainene au relatat că rușii continuă să bombardeze Enerhodar lângă centrală.

Tot rușii au susținut luni că forțele ucrainene au tras asupra centralei nucleare Hmelnițki, în vestul Ucrainei și departe de linia frontului, autoritățile ucrainene au negat aceste afirmații. Autoritățile ruse au transmis, de asemenea, informații neconfirmate că mai mulți membri ai AIEA din actuala misiune vor rămâne permanent la centrala Zaporojie. Imaginile din satelit din 29 august furnizate de Maxar Technologies arată vehicule de luptă rusești adăpostindu-se pe teritoriul centralei, sub infrastructură, aproape de unul dintre reactoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ce au reușit forțele ucrainene în prima zi de contraofensivă pe frontul de sud. Panică în rândul surselor ruse. Analiză ISW