Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 188 LIVE TEXT. Ucraina acuză Rusia că a bombardat coridoarele pe care trebuie să ajungă echipa ONU la Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 188. Oficialii din Departamentul Apărării din SUA au ajuns la concluzia că ucraina are mari șanse de a-și recupera teritoriul ocupat de trupele ruse de la începutul începutul invaziei. Ucrainenii au reușit să elibereze mai multe sate după ce oficialii militari au anunțat pe 29 august că au început o operațiune de contraofensivă. Armata rusă a afirmat luni că a respins "tentative de ofensivă" ucrainene în regiunile Herson şi Nikolaev, în sudul Ucrainei, şi că a produs "pierderi grele" forţelor Kievului. "Pe parcursul zilei, la ordinul direct al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. "Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil", a dat asigurări ministerul rus. Potrivit acestuia, "unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse", notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 21:45

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:45 Ucraina va solicita înscrierea centrului vechi din Odessa pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Autorităţile din Ucraina au anunţat marţi decizia de a solicita înscrierea pe lista patrimoniului mondial a centrului istoric din Odessa, renumit pentru arhitectura sa, dar care a fost deja "afectat de bombardamente" şi care "este situat doar la câteva zeci de kilometri de linia frontului" cu armata rusă, potrivit unui comunicat publicat de UNESCO, informează AFP, citat de Agerpres. Ministrul ucrainean al Culturii şi Informaţiei, Oleksandr Tkacenko, a fost primit marţi de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, la sediul general din Paris al acestei organizaţii şi a anunţat că Ucraina va cere această înscriere a centrului istoric din Odessa, care este deja "recunoscut şi clasat la nivel naţional".

"Odessa este în pericol în acest moment; constatăm bombardamente frecvente", a declarat el pentru AFP. "Dacă închideţi ochii şi vă imaginaţi cartiere din Paris, Nisa şi Marsilia, atunci vă puteţi imagina şi Odessa, care este un oraş costier şi a cărui arhitectură este majoritar originară din Franţa şi Italia. Planul centrului istoric este cu adevărat unic şi foarte european, cu numeroase bulevarde înconjurate de arbori şi numeroase monumente care omagiază istoria Ucrainei", a continuat ministrul Culturii din această ţară. Odessa, un oraş portuar la Marea Neagră, celebru mai ales pentru scările sale monumentale, este şi un port strategic în actualul conflict armat, fiind bombardat de mai multe ori de forţele militare ruse.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 19:27 Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu delegaţia AIEA care se va deplasa la Centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi după-amiază, la Kiev, cu membrii misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care urmează să se deplaseze la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, notează Mediafax. "Vrem ca misiunea AIEA condusă de directorul general Rafael Grossi să reuşească să ajungă pe culoarele de securitate la centrală şi să facă tot posibilul pentru evitarea producerii unei catastrofe nucleare", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri în zona Centralei atomo-electrice Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că delegaţia pe care o conduce va vizita Centrala Zaporojie începând de miercuri până sâmbătă, pentru verificarea instalaţiilor şi măsurarea nivelului radiaţiilor, potrivit agenţiei ANSA.

UPDATE 17:30 Ucraina acuză Rusia că a bombardat coridoarele pe care trebuie să ajungă echipa ONU la Zaporojie

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acuză trupele ruse că au bombardar culoarele stabilite pentru echipa ONU venită în Ucraina să inspecteze situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie. Podoliak afirmă că bombardamentele au avut menirea de a "direcţiona" echipa ONU pe colidoare din Crimeea şi prin anumite părţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, zone care sunt sub controlul trupelor ruse.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 17:10 Ucrainenii i-au păcălit pe ruși cu HIMARS-uri de lemn

Ucraina a păcălit forțele ruse să risipească rachete de croazieră scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte false, mai exact replici din lemn ale sistemelor HIMARS, relatează The Washington Post, citând înalți oficiali americani și ucraineni. Un caz demn de filmele de la Hollywood este relatat de publicația americană The Washington Post.  Aparent ucrainenii au construit replici de lemn ale deja celebrelor sisteme mobile de rachete HIMARS pentru a-i momi pe ruși care au tras în ele, irosind rachete scumpe de tip Kalibr. Momelile ucrainene sunt fabricate din lemn, dar nu pot fi deosebite de HIMARS-urile reale de dronele rusești, care transmit pozițiile acestora către navele cu rachete de croazieră din Marea Neagră.

UPDATE 15:10 Războiul dronelor. Rusia s-a confruntat cu "numeroase eșecuri" în cazul UAV-urilor cumpărate din Iran pentru războiul din Ucraina

Rusia s-a confruntat cu ”numeroase eșecuri” în cazul dronelor de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran în această lună pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de Reuters. Oficialul, care a vorbit sub protecția  anonimatului, a confirmat că Statele Unite au informații că Rusia a primit în luna august drone model Mohajer-6 și Shahed de la Teheran. Moscova ar fi cumpărat sute de astfel UAV-uri, sau vehicule aeriene fără pilot, pentru a le trimite pe front unde dronele Bayraktar folosite de ucraineni au devenit un coșmar pentru ruși.

 ”Evaluăm că Rusia intenționează să folosească aceste UAV-uri iraniene, care pot efectua atacuri aer-sol, război electronic și țintire, pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus oficialul. În luna iulie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că SUA au informații potrivit cărora Iranul se pregătește să ofere Rusiei câteva sute de drone.

UPDATE 15:00 Cel puţin patru morţi în urma unui atac rus asupra oraşului ucrainean Harkov

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma unui atac cu obuze al armatei ruse asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, anunţă guvernatorul regional, Oleh Sinehubov, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres. "Ca urmare a atacurilor cu obuze asupra zonei centrale din Harkiv, cel puţin patru persoane au murit, iar patru au fost rănite", a declarat marţi Oleh Sinehubov, într-un mesaj postat pe platforma Telegram.

Rusia, care a iniţiat pe 24 februarie invazia în Ucraina, pe care o numeşte "operaţiune specială", a negat acuzaţiile că ar ataca obiective civile, deşi numeroase oraşe ucrainene au fost devastate de bombardamente. Atacul asupra oraşului Harkiv intervine în contextul în care armata ucraineană susţine că a lansat o contraofensivă în sudul ţării, în zona oraşului Herson.

UPDATE 14:20 Ucraina primește peste 5 milioane de pastile cu iod de la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a donat Ucrainei peste cinci milioane de tablete de iodură de potasiu pentru protecţia în faţa riscului de radiaţie, a anunţat marţi Comisia Europeană. Bombardamentele continuă în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, în contextul invaziei ruse din Ucraina, astfel că tabletele sunt livrate preventiv pentru protecţia cetăţenilor, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, citat într-un comunicat de presă.

Conform Comisiei Europene, valoarea tabletelor donate de statele membre ale UE este de peste cinci milioane de euro. Bruxellesul a organizat donaţia prin aşa-numitul Mecanism al UE de Protecţie Civilă, o platformă pentru coordonarea şi distribuirea resurselor pentru situaţii de urgenţă.

Tabletele de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident nuclear. În ciuda bombardamentelor din zona unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, nivelurile de radiaţie sunt normale, au precizat recent oficiali ai ONU şi reprezentanţi ai celor două părţi.

UPDATE 12:50 Ce au reușit forțele ucrainene în prima zi de contraofensivă pe frontul de sud. Panică în rândul surselor ruse. Analiză ISW

Ucrainenii au reușit să elibereze mai multe sate după ce oficialii militari au anunțat pe 29 august că au început o operațiune de contraofensivă în regiunea Herson, relatează experţii americani de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza de marți. Consilierii președintelui ucrainean Zelenski au spus ieri că trupele ucrainene au străpuns linia frontului în mai multe locuri din Herson, avertizând totodată împotriva speculațiilor din spațiul public cu privire la progresul contraofensivei. Detalii aici.

UPDATE 12:25 Ucraina are "șanse mari" să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, anunţă Pentagonul

Oficialii din Departamentul Apărării din SUA au ajuns la concluzia că ucraina are mari șanse de a-și recupera teritoriul ocupat de trupele ruse de la începutul începutul invaziei. Trupele Kievului au reușit să distrugă majoritatea podurilor peste Nipru cu ajutorul sistemelor HIMARS, esențiale pentru aprovizionarea trupelor aflate pe malul vestic al râului. Detalii aici.

UPDATE 11:20 Experții AIEA , în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie. 

Membrii delegației AIEA au ajuns la Kiev și se îndreaptă către centrala nucleară de la Zpaorokie. Șeful agenției ONU, Rafael Grossi, a anunțat că această inspecție va avea loc de miercuri până sâmbătă.

"Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina și Europa", a scris Grossi pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Informațiile legate de această echipă au fost confirmate și de reprezentantul Rusiei la sediul agenției de la Viena, Mihail Ulianov. 

"Mult-așteptata misiune a AIEA condusă de directorul general, Rafael Mariano Grossi, este acum în drum spre Zaporojie", a scris acesta pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00 Oficial american din domeniul apărării: Rusia se chinuie să recruteze noi soldați, apelează la închisori și la bătrâni

Rusia se luptă să găsească mai mulți soldați pe care să-i trimită în Ucraina, și-a extins eforturile de recrutare prin eliminare pragului superior de vârstă și prin apelul la închisori, susține un  un oficial de la Pentagon, citat de The Guardian. "Mulți dintre acești noi recruți au fost observați ca fiind mai în vârstă, inapți și prost pregătiți", a spus luni un oficial de la Pentagon. 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret săptămâna trecută prin care armata să fie mărită cu aproximativ 10%, la 1,15 milioane de militari, începând cu ianuarie anul viitor. După ce s-a confruntat cu eșecuri semnificative și pierderi mari de soldați în cele șase luni după invadarea Ucrainei, Pentagonul consideră că "este puțin probabil ca acest efort să aibă succes, deoarece Rusia nu și-a atins, din punct de vedere istoric, obiectivele de personal și forță de luptă", a spus oficialul. Concluzia Pentagonului este că oricât de mulți noi recruți vor fi aduși  puterea generală de luptă până nu se extinde efectiv la sfârșitul anului, potrivit oficialului.

UPDATE 10.50 Contraofensiva de la Herson este o "operațiune lentă planificată pentru a macina inamicul"

Consilierul principal al președintelui Ucrainei, Oleksii Arestovici, a oferit marți pe contul său oficial de Telegram mai multe detalii despre contraofensiva ucraineană de la Herson, relatează The Guardian.

"Astăzi a început o etapă activă a eliberării sudului de invadatorii ruși. Aceasta este o operațiune lentă planificată pentru a macina inamicul, salvând viețile militarilor și civililor noștri. Desigur, mulți și-ar dori o ofensivă la scară largă cu știri despre capturarea de către armata noastră a unei așezări într-o oră. Dar nu ne luptăm așa. Da, resursele sunt limitate.

Nu ne luptăm pentru a face spectacol și pentru a lansa vorbe mari ca un inamic. Luptăm pentru o cauză. Și chestia asta necesită timp și efort. Prin urmare, aveți răbdare. Acest proces nu va fi foarte rapid, dar se va încheia cu instalarea drapelului ucrainean peste toate așezările Ucrainei", a declarat Oleksii Arestovici.

UPDATE 09:30 Fost deputat ucrainean, colaborator cu rușii, eliminat în Herson

Un fost deputat ucrainean pro-Zelenski, Alexei Kovalev, care s-a alăturat forţelor de ocupaţie ruse din regiunea Herson, a fost împuşcat, au declarat luni anchetatorii ruşi. "Şeful adjunct al administraţiei militare şi civile din regiunea Herson, responsabil cu problemele agricole, Alexei Kovalev, a murit după ce a fost împuşcat", a declarat Comisia de Investigaţii Rusă pe contul său Telegram.

"Atacul a avut loc la domiciliul său pe 28 august. O tânără care locuia cu deputatul a fost şi ea victima atacatorilor", a adăugat Comitetul, responsabil în Rusia de principalele dosare penale, fără a oferi alte detalii. În ultimele luni, mai mulţi oficiali numiţi de ruşi în teritoriile ucrainene pe care le-au cucerit au fost răniţi sau ucişi în atacuri.

Alexei Kovalev, 33 de ani, a fost ales în 2019 ca deputat în regiunea Herson şi s-a alăturat grupului preşedintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean. După ofensiva Kremlinului de la sfârşitul lunii februarie şi cucerirea regiunii Herson, el s-a alăturat administraţiei de ocupaţie. Până la sfârşitul lunii iunie, Kovalev supravieţuise unei alte tentative de asasinat.

Majoritatea regiunii Herson şi o parte a regiunii Zaporojie au fost preluate de Kremlin, care încearcă să ducă acolo o politică de rusificare în vederea unei posibile anexări. Moscova a introdus rubla acolo şi îi încurajează pe locuitorii să primească paşapoarte ruseşti.

UPDATE 08:50 Rusia întâmpină "numeroase eșecuri" cu dronele iraniene - oficial american

Rusia s-a confruntat cu "numeroase eșecuri" cu dronele de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran în această lună pentru a fi folosite în războiul său cu Ucraina, potrivit unui înalt oficial al administrației americane. Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite evaluează că Rusia a primit livrarea de vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) din seria Mohajer-6 și Shahed pe parcursul mai multor zile în această lună. Oficialul a spus că este probabil ca aceasta să facă parte dintr-un plan rusesc de achiziționare a sute de astfel de vehicule, notează Mediafax.

"Evaluăm că Rusia intenționează să folosească aceste UAV-uri iraniene, care pot efectua atacuri aer-sol, război electronic și țintire, pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat oficialul.

În iulie, consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat reporterilor că Statele Unite dețin informații care arată că Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de drone. Luna trecută, administrația Biden a publicat imagini din satelit care indică faptul că oficiali ruși au vizitat aerodromul Kashan pe 8 iunie și 5 iulie pentru a vedea dronele iraniene.

Ministrul iranian de externe, Hossein-Amir Abdollahian, a declarat luna trecută că Teheranul are "diverse tipuri de colaborare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării".

UPDATE 08:10 Volodimir Zelenski, avertisment pentru ruși: "Dacă vor să supravieţuiască, este timpul ca armata rusă să fugă"

Contraofensiva mult aşteptată a trupelor ucrainene a început în regiunea de sud a Hersonului, iar preşedintele, Volodimir Zelenski, a spus: "Dacă vor să supravieţuiască, este timpul ca armata rusă să fugă". Trupele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe zone din prima linie din apropierea oraşului Herson, a susţinut luni un consilier principal al președintelui, notează News.ro.

Oleksii Arestovici a spus într-un interviu video că forţele ucrainene bombardau şi feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le foloseşte pentru a furniza teritoriul ocupat de ruşi de pe malul de vest al râului Nipru.

În discursul de luni seara, Zelenski nu a abordat contraofensiva în mod specific, ci a spus: "Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeţi acasă". Cei care s-au predat vor fi trataţi conform Convenţiilor de la Geneva, a spus el, adăugând: "Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noştri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparţine Ucrainei".

"Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Doneţk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, cu siguranţă întreaga noastră zonă de apă a Mării Negre şi a Mării Azov - de la insula Şerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Şi aşa cum o înţelege societatea noastră, vreau să o înţeleagă şi ocupanţii. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean", a declarat Volodimir Zelenski.

Trupele ucrainene au luat înapoi patru sate din apropierea oraşului Herson după ce au spart linia frontului în trei locuri, a informat CNN, citând o sursă militară ucraineană, "ţinta" principală fiind Herson. Operaţiunea a început cu bombardarea puternică a poziţiilor ruseşti, forţându-i să fugă, a spus sursa citată.

UPDATE 07:20 Kievul susține că a trecut de prima linie de apărare a rușilor din Herson

Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în regiunea ocupată Herson. Această ofensivă pare să facă parte dintr-o contraofensivă mult așteptată, lansată de Kiev în încercarea de a recuceri sudul țării. Aceasta urmează după săptămâni de atacuri ucrainene menite să taie principalele rute de aprovizionare ale forțelor ruse, notează Mediafax.

Moscova susține că trupele ucrainene au suferit "pierderi grele" în timpul unei tentative de atac eșuate. Afirmațiile atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent. Herson a devenit primul mare oraș ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei după ce trupele au avansat în oraș dinspre Peninsula Crimeea în primele zile ale războiului.

La începutul zilei de luni, grupul operațional ucrainean Kakhovka din sud a declarat că un regiment al forțelor susținute de Rusia și-a părăsit pozițiile din regiunea Herson. Acesta a adăugat că parașutiștii ruși care asigurau sprijinul au fugit de pe câmpul de luptă.

Oleksii Arestovici, consilier al șefului de birou al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat ulterior, de asemenea, că forțele armate ucrainene "au străpuns linia frontului în mai multe locuri".

Între timp, martori oculari au raportat că au auzit mai multe explozii în orașele Herson și Nova Kakhovka, la aproximativ 55 km nord-est de capitala regională. Punctele cheie de trecere peste râul Dnipro din cele două localități au fost vizate în mod repetat de armata ucraineană în ultimele săptămâni.

Agenția de știri rusă de stat Ria Novosti a relatat că Nova Kakhovka a rămas peste noapte fără electricitate și fără alimentare cu apă.

În discursul său video de noapte târziu, președintele Zelenski a emis un avertisment dur pentru forțele rusești: "Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca soldații ruși să fugă. Să plece acasă". Președintele ucrainean și alți oficiali ucraineni de rang înalt au păstrat tăcerea cu privire la detaliile contraofensivei raportate, îndemnându-i pe ucraineni să aibă răbdare.

Ca răspuns la afirmațiile ucrainene, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Herson și Nicolaev, învecinate. Ministerul este citat de agențiile de știri de stat rusești, care afirmă că această operațiune a eșuat și că trupele ucrainene au "suferit pierderi grele".

Oficialii de la Kiev susțin că au folosit sisteme de rachete Himars furnizate de SUA pentru a distruge trei poduri care traversează râul Nipru. Comandamentul militar din sud a declarat, de asemenea, că a distrus poduri de pontoane rusești improvizate peste râu.

Potrivit unor surse militare occidentale, loviturile Kievului fac parte dintr-un efort de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune Herson. Moscova s-a bazat pe aceste poduri pentru a-și reaproviziona trupele.

UPDATE 07:00 Rusia susține că a respins atacurile ucrainenilor

"Pe parcursul zilei, la ordinul direct al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

"Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil", a dat asigurări ministerul rus.

Potrivit acestuia, "unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse".

Comunicatul afirmă că armata rusă a distrus 26 de tancuri, 32 de vehicule blindate şi două avioane Su-25 ale armatei ucrainene. "Inamicul a pierdut peste 560 de militari", mai susţine ministerul rus. AFP menţionează că nu este în măsură să confirme din surse independente aceste declaraţii.

Anterior în cursul zilei, autorităţile locale ucrainene au afirmat că forţele Kievului au lansat o contraofensivă în sud, cu obiectivul de a respinge trupele ruse peste malul celălalt al Niprului şi a recuceri oraşul ocupat Herson.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 188 LIVE TEXT. Ucraina acuză Rusia că a bombardat coridoarele pe care trebuie să ajungă echipa ONU la Zaporojie