Antena Meniu Search
x

Cine este ”creierul” operațiunii de asasinare a președintelui din Haiti. Un medic a complotat să devină președintele țării

Un medic născut în Haiti, stabilit în Florida, a fost arestat sub suspiciunea că este creierul operațiunii de asasinare a președintelui Jovenel Moïse. Preşedintele haitian a fost ucis pe 7 iulie, de 28 de mercenari străini. În Haiti e haos. Guvernul interimar solicită sprijin militar din partea SUA şi ONU. Oficialii haitieni doresc ca SUA să trimită armata pentru a proteja infrastructura cheie până la alegeri. 

de Redactia Observator

la 12.07.2021, 11:02

Cine este ”creierul” operațiunii de asasinare a președintelui din Haiti. Un medic a complotat să devină președintele țării
Medicul, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, este în prezent al treilea suspect născut în Haiti, cu legături americane, care este arestat. - Youtube

Șeful poliției din Haiti,Léon Charles, a sugerat că un medic din Florida arestat în urma uciderii președintelui a complotat să preia puterea în țară, relatează NYT. Un medic născut în Haiti, stabilit în Florida, a fost arestat ca suspect „central” în asasinarea președintelui Jovenel Moise, iar șeful poliției naționale a sugerat duminică la o conferință de presă că el crede că suspectul intenționa să devină președinte.

Cine este Christian Emmanuel Sanon, considerat creierul atacului asupra președintelui din Haiti

Medicul, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, este în prezent al treilea suspect născut în Haiti, cu legături americane, care este arestat. Șeful poliției naționale haitiene, l-a descris pe Sanon drept o figură cheie din spatele asasinării președintelui. "A sosit în iunie cu un avion privat cu obiective politice și a contactat o firmă de securitate privată pentru a recruta persoanele care au comis acest act", a spus șeful poliției. Firma, a spus el, este o companie venezueleană de securitate cu sediul în Statele Unite, numită CTU. „Misiunea inițială care le-a fost dată acestor atacatori a fost de a-l proteja pe Emmanuel Sanon, dar ulterior misiunea s-a schimbat”, a spus Leon Charles, sugerând că Sanon intenționase să se instaleze ca președinte.

Dovada prezentată de poliție: Sanon a fost persoana contactată de unul dintre columbieni după ce acesta a fost arestat. În timpul unui raid asupra locuinței sale, poliția a găsit o șapcă cu însemnele Agenției pentru Controlul Drogurilor (DEA), o cutie de cartușe, două vehicule, șase tocuri de pistol, aproximativ 20 de cutii de gloanțe, 24 de ținte de tragere neutilizate și patru plăcuțe de înmatriculare din Dominican Republică.

Pe acelaşi subiect

Un videoclip de pe YouTube înregistrat în 2011 intitulat „Dr. Christian Sanon - Leadership for Haiti ”pare să-l prezinte pe Sanon ca un potențial lider al țării. Sanon îi denunță pe liderii din Haiti ca fiind jefuitori corupți ai resurselor țării. „Cu mine la putere, va trebui să-mi spui:„ Ce faci cu uraniul meu? ”, ”Ce vei face cu petrolul pe care îl avem în țară? Ce vei face cu aurul? ”” este mesajul din videoclip.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În noaptea asasinatului, indivizii care soseau pentru atac au strigat că fac parte dintr-o echipă DEA, conform unor înregistrări verificate și confirmate de The New York Times. Doi americani arestați săptămâna trecută au spus că nu se aflau în cameră atunci când președintele a fost ucis și că lucraseră doar ca traducători pentru echipa de asasini, potrivit unui judecător haitian care i-a interogat. S-au întâlnit cu alți participanți la un hotel de lux din suburbia Pétionville din Port-au-Prince, capitala haitiană, pentru a planifica atacul.

Scopul nu era să-l omoare pe președinte, i-au spus cei doi americani judecătorului, ci să-l aducă la palatul național. Duminică, Leon Charles a spus că unul dintre agresori a primit un mandat de arestare a președintelui.

Unul dintre americani a fost identificat ca James J. Solages, în vârstă de 35 de ani, care locuia în Florida de Sud și a lucrat anterior ca paznic la Ambasada Canadei din Haiti. Celălalt a fost identificat drept Joseph Vincent, în vârstă de 55 de ani. Alți suspecți includ 18 bărbați columbieni, majoritatea foști soldați și trei haitieni.

Văduva preşedintelui haitian: Într-o clipită, mercenarii au intrat în casa mea şi l-au ciuruit pe soţul meu

Văduva lui Jovenel Moise a declarat că soţul ei a fost "ciuruit" de mercenarii care au pătruns în casa lor, relatează BBC. Martine Moïse a declarat că atacul s-a întâmplat atât de repede, încât soţul ei, Jovenel, nu a putut "spune niciun cuvânt". Martine Moïse a fost, de asemenea, rănită în atac şi a fost transportată la Miami pentru tratament.

Sâmbătă, ea a postat un mesaj vocal pe pagina ei de Twitter, în care primite să continue munca soţului. Mai multe persoane au confirmat că este vorba de soţia preşedintelui. "Într-o clipită, mercenarii au intrat în casa mea şi l-au ciuruit pe soţul meu”, spune Moïse în înregistrare, descriind momentul în care atacatorii şi-au ucis soţul. "Acest act nu are nume deoarece trebuie să fii un criminal nemilos pentru a asasina un preşedinte precum Jovenel Moïse, fără a-i oferi măcar şansa să spună un singur cuvânt”, a continuat ea.

Ea a sugerat că soţul ei a fost vizat din motive politice - în special, menţionând un referendum privind modificările la constituţie care i-ar fi putut conferi preşedintelui mai multă putere. "Plâng, este adevărat, dar nu putem lăsa ţara să-şi piardă drumul", a adăugat ea. "Nu putem lăsa sângele preşedintelui Jovenel Moïse, soţul meu, preşedintele nostru pe care îl iubim atât de mult şi care ne-a iubit, să fi curs degeaba”.

Suspecţii în cazul asasinării preşedintelui haitian spun că planul lor era să îl aresteze pe Moise, nu să-l ucidă

Suspecţii în cazul asasinării preşedintelui haitian Jovenel Moise susţin că planul lor era să îl aresteze pe lider, nu să îl ucidă, potrivit Miami Herald. Operaţiunea care a dus la asasinarea lui Moise a fost plănuită într-un interval de cel puţin o lună, după discuţii la cine în Port-au-Prince şi la locuinţa în care stăteau majoritatea bărbaţilor acuzaţi de omor, au afirmat pentru jurnalul american mai multe persoane care i-au interogat pe unii suspecţi.

“Probabil ei urmăreau totul şi aşteptau oportunitatea să atace”, a declarat Clement Noel, care s-a numărat printre primii care i-au interogat pe cei doi haitieni-americani care se numără printre suspecţii reţinuţi până acum. Cei doi bărbaţi au afirmat că s-au aflat acolo, dar nu au mers să-l ucidă pe preşedinte, a explicat Noel. “Au spus că ştiu ce s-a întâmplat, dar nu au participat la asasinat. Erau acolo ca să traducă”, a adăugat Clement Noel.

În Haiti, este ilegală arestarea unei persoane după ora 18.00, cu excepţia situaţiilor de flagrant. Solages şi Vincent ar fi insistat că aveau o copie a mandatului de arestare în acea noapte. Întrebaţi cine a emis mandatul, bărbaţii au spus că nu îşi amintesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cine este ”creierul” operațiunii de asasinare a președintelui din Haiti. Un medic a complotat să devină președintele țării