Antena Meniu Search
x

Haiti a cerut, oficial, ajutorul Armatei SUA pentru a proteja obiective strategice. Americanii au respins cererea, dar vor ajuta la anchetă

Guvernul interimar din Haiti a cerut în mod oficial sprijin militar american după ce preşedintele Jovenel Moise a fost asasinat. Autorităţile americane nu au dat curs apelului, însă s-au angajat că vor ajuta la desfăşurarea anchetei.

de Redactia Observator

la 10.07.2021, 10:53

Haiti a cerut, oficial, ajutorul Armatei SUA pentru a proteja obiective strategice. Americanii au respins cererea, dar vor ajuta la anchetă
- Profimedia

Guvernul interimar din Haiti a cerut Statelor Unite ale Ameriii să trimită trupe pentru a proteja punctele cheie ale infrastructurii ţării cum ar fi porturile, aeroporturile sau alte obiective strategice. Departamentul de Stat al SUA a respins cererea şi a precizat că nu va trimite soldaţi în Haiti. În schimb, Casa Alba a emis un comunicat în care a dat asigurări că Statele Unite va trimite o echipă de experţi în Haiti pentru a ajuta ancheta.

"Guvernul haitian a solicitat asistenţă în gestionarea securităţii şi în desfăşurarea anchetei. Rămâne în contact cu oficialii din Haiti pentru a vedea cum îi putem ajuta", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, pentru The Guardian.

Un comando format din 28 de mercenari l-a asasinat pe preşedintele din Haiti

Doi cetăţeni americani se află printre cele 15 persoane arestate în Haiti după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a declarat joi un reprezentant al Guvernului. Ministrul Mathias Pierre a declarat pentru CNN că doi cetăţeni americani au fost arestaţi după atacul petrecut miercuri în reşedinţa preşedintelui din Haiti. Ministrul Pierre a menţionat că cei doi americani, James Solages şi Joseph Vincent erau stabiliţi în Haiti.

Pe acelaşi subiect

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, în capitala Port-au-Prince, şeful poliţiei din Haiti, Leon Charles a declarat că 28 de persoane au fost implicate în asasinat, inclusiv 26 de columbieni. 17 persoane au fost deja arestate, autorităţile fiind pe urmele a cel puţin opt suspecţi. În paralel, Ministerul Apărării din Columbia a anunţat că cel puţin şase dintre presupuşii atacatori sunt membri retraşi ai armatei columbiene. Într-o conferinţă video, ministrul Diego Molano a declarat că Interpol a solicitat informaţii executivului columbian şi poliţiei naţionale despre posibilii atacatori. "Informaţiile primite până acum, indică faptul că printre atacatori sunt şi membri retraşi din armata naţională", a declarat ministrul Molano.

Preşedintele din Haiti a fost omorât, miercuri, în propria reşedinţă. Soţia acestuia, în stare critică

Preşedintele Jovenel Moise a fost ucis în timpul atacului din reşedinţa lui privată din Petion-Ville, o suburbie a capitalei din Haiti. Incidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei locale 1:00.

Potrivit declaraţiilor oferite de prim-ministrul Laurent Lamothe, Moise a fost împuşcat de 16 ori. Intre timp, soţia acestuia se află la spital, în stare stabilă, dar critică.

"Președintele avea mulți dușmani, dușmani puternici la nivel local pentru că aproba o mulțime de reforme. Prima doamnă este înternată la terapie intensivă, este rănită, dar starea este stabilă, slavă Domnului", a transmis Laurent Lamothe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Haiti a cerut, oficial, ajutorul Armatei SUA pentru a proteja obiective strategice. Americanii au respins cererea, dar vor ajuta la anchetă