Antena Meniu Search
x

Un comando de 28 de asasini l-au ucis pe președintele din Haiti. 26 sunt mercenari columbieni, 2 au cetățenie americană

Doi cetăţeni americani se află printre cele 15 persoane arestate în Haiti după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a declarat joi un reprezentant al Guvernului.

de Redactia Observator

la 09.07.2021, 12:22

Ministrul Mathias Pierre a declarat pentru CNN că doi cetăţeni americani au fost arestaţi după atacul petrecut miercuri în reşedinţa preşedintelui din Haiti. Ministrul Pierre a menţionat că cei doi americani, James Solages şi Joseph Vincent erau stabiliţi în Haiti.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, în capitala Port-au-Prince, şeful poliţiei din Haiti, Leon Charles a declarat că 28 de persoane au fost implicate în asasinat, inclusiv 26 de columbieni. 17 persoane au fost deja arestate, autorităţile fiind pe urmele a cel puţin opt suspecţi. În paralel, Ministerul Apărării din Columbia a anunţat că cel puţin şase dintre presupuşii atacatori sunt membri retraşi ai armatei columbiene. Într-o conferinţă video, ministrul Diego Molano a declarat că Interpol a solicitat informaţii executivului columbian şi poliţiei naţionale despre posibilii atacatori. "Informaţiile primite până acum, indică faptul că printre atacatori sunt şi membri retraşi din armata naţională", a declarat ministrul Molano. 

Situaţia politică din Haiti rămâne incertă în urma asasinatului. Cine preia puterea?

Generalul-şef al poliţiei naţionale din Columbia, Jorge Vargas a confirmat că doi dintre suspecţii ucişi într-una dintre operaţiunile autorităţilor din Haiti, erau ofiţeri în retragere ai armatei columbiene, iar patru dintre persoanele arestate sunt soldaţi în retragere. Poliţia naţională din Haiti a solicitat asistenţă pentru desfăşurarea unor investigaţii suplimentare, iar SUA au răspuns solicitării, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price care a transmis şi că ancheta evoluează rapid.

Pe acelaşi subiect

Asasinarea preşedintelui Moise are loc într-un context de violenţă extremă în capitala Port-au-Prince, în urma cărora mai mulţi cetăţeni şi-au pierdut viaţa în ultimele săptămâni. Haiti se confrunta deja cu tulburări politice, cu o criză umanitară în creştere şi o explozie a cazurilor de infectări cu coronavirus. Situaţia politică a ţării este totodată şubredă după asasinatul de miercuri şi asta după ce doi politicieni susţin că sunt simultan şefi ai guvernului. Totul vine în contextul în care Haiti avea un prim-ministru interimar, iar săptămâna trecută preşedintele Moise a aprobat numirea unui nou premier, însă învestirea acestuia nu a avut loc până în momentul asasinatului.

Preşedintele din Haiti a fost omorât, miercuri, în propria reşedinţă. Soţia acestuia, în stare critică

Preşedintele Jovenel Moise a fost ucis în timpul atacului din reşedinţa lui privată din Petion-Ville, o suburbie a capitalei din Haiti. Incidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei locale 1:00.

Potrivit declaraţiilor oferite de prim-ministrul Laurent Lamothe, Moise a fost împuşcat de 16 ori. Intre timp, soţia acestuia se află la spital, în stare stabilă, dar critică.

"Președintele avea mulți dușmani, dușmani puternici la nivel local pentru că aproba o mulțime de reforme. Prima doamnă este înternată la terapie intensivă, este rănită, dar starea este stabilă, slavă Domnului", a transmis Laurent Lamothe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un comando de 28 de asasini l-au ucis pe președintele din Haiti. 26 sunt mercenari columbieni, 2 au cetățenie americană