Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt primii români care vor fi evacuaţi din Fâşia Gaza. Calvarul rudelor se încheie: "Să nu mai trecem prin acelaşi coşmar"

Moment crucial de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas. 103 români vor fi evacuaţi din Fâşia Gaza. Românii vor ieşi din enclava palestiniană la o lună de la declanşarea conflictului. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că românii vor fi scoşi pe la punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, iar de acolo vor ajunge în ţară pe cale aeriană.    Cine sunt primii români care vor fi evacuaţi din Fâşia Gaza. Rudele din ţară numără minutele până îi vor vedea înapoi acasă: "Să nu mai trecem prin acelaşi coşmar"

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 07.11.2023, 13:32

Vezi și

103 români vor trece, cel mai probabil, astăzi în Egipt prin punctul de trecere de la Rafah. De acolo, echipele consulare trimise de Ministerul Afacerilor Externe îi vor prelua spre Cairo, această bucată de drum va fi parcursă, cel mai probabil, cu maşina, va fi destul de lungă însă vor avea la dispoziţie de sprijin şi asistenţă consulară din partea Ambasadei României în Egipt. Rămân în continuare în Fâşia Gaza şi aşteaptă să fie puşi pe listele pentru evacuare peste 150 de români.

În primă fază vorbim despre femei şi copii, care vor fi evacuaţi, cu dublă cetăţenie sau permis de şedere în România. 260 de români au cerut evacuarea din Fâşia Gaza de la începutul conflictului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, acum o lună, au fost eforturi diplomatice şi negocieri la nivel înalt, intens, iată, timp de o lună, până când s-a reuşit această primă listă pentru ca cetăţenii români să poată fi evacuaţi din Fâşia Gaza.

Românii vor fi repatriaţi cu o aeronavă specială care îi va prelua de la Cairo

S-a dat un punct de întâlnire în sudul Fâşiei Gaza pentru ca aceştia să poată ajunge cât mai repede la punctul de trecere al frontierei şi evacuarea lor să aibă loc în condiţii de siguranţă. După ce vor fi întrunite toate formalităţile şi vor fi ajuns la Cairo, vor fi repatriaţi cu o aeronavă specială care va merge să îi preia pe aceştia de la Cairo şi vor ajunge la Bucureşti.

Pe acelaşi subiect

Aşteptăm şi lista pentru ceilalţi români rămaşi în Fâşia Gaza, care au cerut deja evacuarea încă de la începutul conflictului. Potrivit surselor Observator, România va prelua şi cetăţeni din Republica Moldova, care sunt şi ei pe lista de astăzi şi aşteaptă să fie evacuaţi din Fâşia Gaza. Vorbim de un grup de 50 de cetăţeni din R. Moldova de care România se va ocupa ca aceştia să ajungă în ţară în siguranţă, iată, să scape din războiul care are loc deja de o lună

Rudele din ţară numără minutele până îi vor vedea înapoi pe românii evacuaţi din Gaza

Românii care vor scăpa din infernul din Gaza sunt aşteptaţi cu emoţie acasă. Rudele din ţară numără minutele până în clipa în care vor putea să-i strângă din nou în brate pe cei dragi. Reporterii Observator au vorbit în urmă cu puţin timp cu sora unei românce care va ieşi azi din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah. 

Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza: Nici nu ştiu ce o să fac când o să îi văd, îi aşteptăm cu mare drag, nu contează ce au pe ei, haine rupte, murdare, ştim de unde vin, contează să îi vedem, să îi îmbrăţişăm. Să ne bucuram de ei că sunt în viaţă. 

Nu vrem să îi mai pierdem încă o dată, să mai trecem prin acelaşi coşmar. Deja sunt 25 de ani de când sora mea locuia acolo, era medic acolo, avea viaţa acolo, dar s-a spulberat totul foarte repede. Ei au trebuit sa plece din nord, ei locuiau în nordul Fâşiei Gaza, atunci repede pe ce poţi să pui mâna, pe două-trei lucruşoare pentru copii, au pus în maşină şi au plecat spre sud. 

Sunt medici, lucrează, au copii, unul dintre băieţi are 21 de ani, e student la inginerie, celălalt clasa a 12-a. S-a spulberat totul acum. Unul este în România la UMF Iaşi în ultimul an, acest copil nu s-a mai dus în Gaza, i-a fost frica. I-a fost frica de situaţia de acolo. Soţul este medic, cetăţean palestinian, chirurg plastician, un medic extraordinar cu un suflet de milioane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cine sunt primii români care vor fi evacuaţi din Fâşia Gaza. Calvarul rudelor se încheie: "Să nu mai trecem prin acelaşi coşmar"