Antena Meniu Search
x

Video Israel pregăteşte o nouă fază a războiului cu Hamas. SUA au trimis în regiune cel mai puternic submarin din dotare

Război Israel - Hamas. Israel se pregăteşte pentru o nouă fază a războiului cu Hamas - eliminarea teroriştilor în lupte urbane. Trupele Tel Avivului au încercuit complet oraşul Gaza, iar acum Fâşia este împărţită în două zone, nord şi sud. În acest timp, Statele Unite au trimis în regiune cel mai puternic submarin din marina americană.

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 20:10

Vezi și

450 de bombardamente în Gaza. Toate în ultimele 24 de ore. Cel puţin 200 de civili ar fi murit, potrivit autorităţilor palestiniene. Dar şi Jamal Mussa, responsabil de operaţiunile speciale de securitate ale organizaţiei Hamas. În urma atacurilor, oraşul Gaza a fost încercuit. Presa din Israel scrie că trupele vor intra în oraş în cel mult 48 de ore pentru a elimina teroriştii ascunşi în tuneluri. "Forțele armatei israeliene au înconjurat orașul Gaza şi au ajuns la malul mării, în partea de sud a orașului. Acum, există Gaza de nord și Gaza de sud", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF.

Şeful diplomaţiei americane continuă ofensiva diplomatică în Orientul Mijlociu

IDF a deschis un coridor umanitar, iar imaginile din satelit arată zeci de palestinieni care se îndreptă spre centrul Fâşiei Gaza. Premierul israelian nici nu vrea să audă de un posibil armistiţiu. "Nu va exista încetare a focului fără întoarcerea răpiților noștri, să îşi scoată asta din vocabular. Le spunem asta atât dușmanilor, cât și prietenilor noștri", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Situaţia devine tensionată şi la granița de nord, unde au avut loc noi atacuri cu rachete între Gruparea Hezbollah şi Israel. Rachete au fost lansate din nou şi din Gaza, dar au fost interceptate de scutul Iron Dome. Un preot român din Tel Aviv a filmat momentul.

De teamă că tensiunile se vor extinde, Statele Unite au trimis în regiune un submarin despre care specialiştii spun că poate distruge o ţară întreagă în câteva minute. Submarinul cu propulsie nucleară, trimis de americani în Marea Mediterană, face parte din clasa Ohio. Marina americană are 4 astfel de submarine cu rachete ghidate. Cu o lungime de 170 de metri, fiecare dintre ele poate transporta 154 de rachete de croazieră Tomahawk, de aproape patru ori mai mult decât cele mai noi submarine de atac ale marinei americane. Fiecare Tomahawk poate fi dotat cu un focos exploziv de aproximativ 1.000 de kilograme. Preţul unui astfel de subamrin depăşeşte 3 miliarde de dolari şi este o armă pe care americanii o arată foarte rar public.

Pe acelaşi subiect

Franţa a anunţat că va oferi sprijin pentru palestinieni. Un avion încărcat cu 18 tone de alimente şi provizii medicale a aterizat în Egipt. Tot acolo, francezii vor să înfiinţeze un spital de campanie. La Ramallah, prim-ministrul palestinian a izbucnit în plâns când a vorbit despre ororile din Gaza. "Mama celor trei copii îngropaţi sub dărâmături le-a spus copiilor ei: 'Vreau să vă văd, măcar în vise'", a declarat Mohammed Shtayyeh, premierul Palestinei. De vină sunt teroriştii Hamas, care se ascund în spatele civililor şi sub spitale sau moschei, acuză Israelul. Hamas foloseşte spitalele din Gaza pentru centre de comandă, spune armata israeliană. Şi tot de acolo ar fi lansate şi atacurile împotriva Israelului, adică din interiorul unităţii medicale. Cum ar fi spitalul Indonezian. În imaginile făcute publice se vede o intrare în oraşul subteran la care Hamas a lucrat ani buni construind sute de km de coridoare subterane. Tot sub pământ ar fi ţinuţi şi ostaticii.

Şeful diplomaţiei americane continuă ofensiva diplomatică în Orientul Mijlociu. După opriri în Israel, Cisiordania, Irak şi Iordania Antony Blinken a mers la Ankara, în încercarea de a obţine o pauză umanitară în Gaza. "Vrem să ne asigurăm că acest conflict și această criză nu se răspândesc în regiune", a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. Oficialul american a fost întâmpinat cu proteste violente, după ce în weekend, sute de oameni au luat cu asalt baza militară NATO de la Incirlik. Iar preşedintele turc a preferat să facă vizite prin ţară, cât timp şeful diplomaţiei americane era la Ankara.

Conflictul divizează şi vedetele din Statele Unite. După ce Angela Jolie a acuzat Israel că transformă Gaza într-o groapă comună, tată ei, actorul Jon Voight, i-a răspuns dur. "Sunt foarte dezamăgit de faptul că fiica mea, la fel ca mulți alții, nu înțelege slava lui Dumnezeu. Israelul a fost atacat prin terorism inuman. Animalele astea vor să îi extermine pe evrei, pe creştini", a declarat Jon Voight, actor. La o lună de la masacrul Hamas, sute de familii nu ştiu încă nimic de rudele lor. În timp ce vin testele ADN, părinţi, soţi sau copii află dacă cei dragi lor sunt pe lista morţilor sau a răpiţilor. Este cazul tatălui lui Emily, fetiţa cu dublă cetăţenie irlandeză şi israeliană. La câteva zile de la masacru bărbatul a fost anunţat că fiica lui a fost ucisă de teroriţtii Hamas. S-a consolat atunci cu faptul că nu a fost torturată, însă, din ultimele informaţii, Emily ar fi vie şi e de fapt ţinută ostatică în Gaza.  

"Mi-au spus la telefon că au găsit-o pe Emilly. E moartă! Şi atunci am făcut "Da!" şi am zâmbit.

Există posibilitatea să fie moartă sau să fie dusă în Gaza. Şi dacă ştiţi ceva despre ce le fac oamenilor în Gaza, e mai rău decât moartea. Ar fi fost îngrozită fiecare minut, oră, zi şi chiar ani. Aşa că moartea a fost o binecuvântare", a declarat tatăl copilei. Peste 242 de oameni sunt ţinuţi ostatici de teroriştii Hamas şi nimeni nu ştie câţi ar mai fi în viaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Israel pregăteşte o nouă fază a războiului cu Hamas. SUA au trimis în regiune cel mai puternic submarin din dotare