Antena Meniu Search
x

Video "Jur pe viaţa mea că nu mai văd o ieşire pentru ei". Românii prinşi în Gaza şi rudele din ţară cer evacuarea imediată: răspunsul MAE le-a tăiat orice speranţă

Război Israel - Hamas. Niciun român nu poate fi evacuat din Gaza, pentru moment. Este răspunsul ministrului nostru de Externe, care spune ca situaţia din Gaza nu permite ca cetăţenii noştri să treacă în Egipt. 300 de români sunt blocaţi acplo, la o lună de la începutul conflictului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas. Veştile din Gaza vin greu, iar ONU avertizează că există riscul ca mii de oameni să moară de sete şi de foame.

de Redactia Observator

la 06.11.2023, 19:48

Vezi și

Românii din Gaza trăiesc cu frica de moarte în fiecare clipă. În plus a început o altfel de luptă: pentru supravieţuire, pentru că nu mai au apă şi mâncare. "Vă rog, vă rog, ajutaţi copiii să trăiască şi ei! Vă rog să ne scoateţi din Gaza! Nu găsim pâine, nu găsesc în farmacie lapte pentru fetiţa mea mică. Soţul meu stă de la ora 5 la coada de pâine şi acum nu a putut să cumpere pentru copii. Noi ne ducem să cumpărăm, dar nu găsim nimic. Nu avem apă, nu avem lumină, nu avem nimic! Vă rog să ne scoateţi din Gaza! Rog toate autorităţile române, nu ne uitaţi! Să nu uitaţi că aveţi români în Gaza!", spune o româncă.

Răspunsul Ministerului de Externe

Pentru prima dată într-o lună de război, ministrul de Externe are un răspuns clar pentru cei aproape 300 de români care aşteaptă salvarea şi pentru familiile lor. "Din păcate, situația din teren nu permite la acest moment evacuarea cetățenilor străini din Gaza. Negocierile pentru deblocare continuă", a declarat Luminiţa Odobescu, ministru de Externe. În paralel, oficialii de la Bucureşti negociază şi pentru eliberarea cetăţenilor români, luaţi ostatici de Hamas. "România solicită eliberarea tuturor ostaticilor fără precondiţii, inclusiv a celor şase cetăţeni cu dublă cetăţenie israeliană şi română", a declarat Luminiţa Odobescu, ministru de Externe. Pentru românii care trăiesc în Fâşia Gaza fiecare zi în enclavă e un chin.

În plus, fără curent şi fără internet oamenii sunt rupţi complet de lume. La mii de kilometri distanţă rudele din România stau cu sufletul la gură. "Jur pe viaţa mea că eu nu mai văd ieşire pentru ei, pentru că ieşirea dacă era, ar fi trebuit să fie. Ieri a sunat şi zic, Doamne, ce e cu tine? Cum eşti? Şi zice: Lăcră, ce se mai aude de acolo, noi când venim? Ei ştiu că s-a închis graniţa din nou. Ei trag speranţă că se deschide din nou şi poate nu ştiu, poate printr-o minune spune şi de români ceva. Ei simt că nu mai au nicio scăpare, nicio şansă, se vede din vocea lor, din atitudinea lor. Cred că ar merge şi desculţi numai să se vadă la acea graniţă cu Egiptul", a declarat Lăcrămioara, sora unei românce din Gaza. În ultmele două zile punctul de trecere de la Rafah a fost închis după atacul asupra ambulanţelor. Oficialii egipteni verifică cu atenţie listele cu evacuaţi de teamă ca Hamas să nu încerce să îşi scoată luptătorii folosindu-se de pârghia umanitară. Totuşi astăzi, au anunţat că vor primi un număr limitat de străini şi de răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Jur pe viaţa mea că nu mai văd o ieşire pentru ei". Românii prinşi în Gaza şi rudele din ţară cer evacuarea imediată: răspunsul MAE le-a tăiat orice speranţă