Antena Meniu Search
x

Comoară de 500.000 de euro găsită în interiorul unei balene, pe malul Insulelor Canare. Captura rară, cunoscută drept "aur plutitor"

Cercetătorii au făcut o descoperire unică când un analizat cauza morţii unei balene eşuate pe malul unei plaje din Insula Las Palmas. În intestinele animalului, au fost găsite aproape 10 kg de chihlimbar în valoare de 500.000 de euro, care i-a adus şi sfârşitul balenei.

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 12:16

Comoară de 500.000 de euro găsită în interiorul unei balene, pe malul Insulelor Canare. Captura rară, cunoscută drept "aur plutitor"
Comoară de 500.000 de euro găsită în interiorul unei balene, pe malul Insulelor Canare. Captura rară, cunoscută drept "aur plutitor" - Shutterstock

Când un cașalot a ajuns pe malul unei plaje din Insula La Palma, nimeni nu și-a imaginat că o comoară valoroasă ar fi ascunsă în interiorul ei. Marea și valurile în creștere au făcut dificilă efectuarea unei autopsie, dar Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului pentru Sănătatea Snimală și Securitatea Alimentară de la Universitatea din Las Palmas, era hotărât să afle de ce a murit balena, relatează The Guardian.

Bănuind o problemă digestivă, el a inspectat colonul animalului și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului. „Ceea ce am scos a fost o piatră de aproximativ 50-60 cm în diametru și cântărind 9,5 kg. Toată lumea privea când m-am întors la plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era chihlimbarul”, a spus el.

Chihlimbarul este o substanță rară, cunoscută adesea sub numele de aur plutitor, care a fost Sfântul Graal al parfumerilor de secole. Nodul pe care Fernández îl ținea în mână valora aproximativ 500.000 de euro.

Cum a ajuns comoara în interiorul balenei

Pe acelaşi subiect

Originea chihlimbarului, produsă de aproximativ unul din 100 caşaloţi, a fost rezolvată doar când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea. Balenele mănâncă cantități mari de calmar și sepie, dintre care majoritatea nu pot fi digerate și sunt vărsate. Dar unele rămân și de-a lungul anilor se leagă împreună în intestinele balenei pentru a forma chihlimbarul.

Acesta este uneori excretat, motiv pentru care chihlimbarul se găsește cel mai frecvent plutind în mare. Dar uneori, ca și în cazul balenei din La Palma, crește prea mare, rupând intestinul și ucigând balena.

Chihlimbarul are un parfum lemnos asemănător lemnului de santal dar conţine şi ambreină, un alcool inodor care poate fixa si prelungi durata de viaţă a parfumurilor, de unde şi popularitatea sa în rândul parfumerilor.

Institutul caută un cumpărător, iar Fernández a spus că speră că fondurile strânse vor merge pentru a ajuta victimele vulcanului care a erupt pe La Palma în 2021, care a provocat daune de peste 800 de milioane de euro și a distrus sute de case și afaceri.

„Legea este diferită în fiecare țară”, a spus Fernández. „În cazul nostru, sper că banii vor merge pe insula La Palma, unde balena a eșuat și a murit”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Comoară de 500.000 de euro găsită în interiorul unei balene, pe malul Insulelor Canare. Captura rară, cunoscută drept "aur plutitor"