Antena Meniu Search
x

Galerie foto Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă

Uniunea Europeană plătește 15,5 euro pe o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, conform primului contract pe care l-a semnat cu cele două companii, care a fost publicat miercuri către ziarul spaniol La Vanguardia.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 21.04.2021, 17:52

Prețul confirmă ceea ce a raportat Reuters în ultimele luni. Mai multe publicații au raportat în schimb o valoare mai mică pe baza unui document cu prețuri parțiale postat pe Twitter de un politician belgian, care ulterior a șters tweet-ul, notează Reuters.

Documentul belgian, care includea și prețurile pentru alte vaccinuri rezervate de UE, a alimentat teoria conform căreia Uniunea Europeană se confruntă cu întârzieri în aprovizionarea cu vaccinuri deoarece a plătit prea puțin. 

UE a plătit 15,5 euro pentru o doză de vaccin Pfizer

Asta în ciuda faptului că în contractul cu AstraZeneca, divulgat în februarie, prețul pentru acest tip de vaccin era mai mare decât cel raportat în documentul belgian.

Conform contractului cu Pfizer, UE a fost de acord să plătească în medie 15,5 euro pentru primele 200 de milioane de doze. De asemenea, a fost de acord să plătească același preț pentru alte 100 de milioane de doze opționale pe care le-a comandat în termenul stabilit în contract. Dincolo de acest termen, ar fi plătit 17,5 euro pe doză.

În ianuarie, Uniunea Europeană a semnat un al doilea contract pentru alte 300 de milioane de doze cu Pfizer-BioNTech, despre care oficialii UE au spus că păstrează același preț ca în primul contract.

UE negociază al treilea contract cu Pfizer și va plăti 19,5 euro pe doza de vaccin

Contractul divulgat acum arată, de asemenea, că UE a acordat Pfizer și BioNTech o plată în avans de 700 de milioane de euro în decembrie pentru a asigura primele 200 de milioane de doze.

Blocul european negociază acum un al treilea contract pentru un total de 1,8 miliarde de doze cu cele două companii pentru 19,5 euro pe doză, ceea ce ar avea condiții de livrare mai stricte și opțiunea ca UE să comande vaccinuri îmbunătățite împotriva variantelor de virus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă