Galerie foto

Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 21.04.2021, 17:33.
Actualizat: 21.04.2021, 17:52

Uniunea Europeană plătește 15,5 euro pe o doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, conform primului contract pe care l-a semnat cu cele două companii, care a fost publicat miercuri către ziarul spaniol La Vanguardia.

Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă

Contractul secret al UE cu Pfizer/BioNtech a fost publicat de presa spaniolă

Shutterstock/La Vanguardia

Prețul confirmă ceea ce a raportat Reuters în ultimele luni. Mai multe publicații au raportat în schimb o valoare mai mică pe baza unui document cu prețuri parțiale postat pe Twitter de un politician belgian, care ulterior a șters tweet-ul, notează Reuters.

Documentul belgian, care includea și prețurile pentru alte vaccinuri rezervate de UE, a alimentat teoria conform căreia Uniunea Europeană se confruntă cu întârzieri în aprovizionarea cu vaccinuri deoarece a plătit prea puțin.

UE a plătit 15,5 euro pentru o doză de vaccin Pfizer

Asta în ciuda faptului că în contractul cu AstraZeneca, divulgat în februarie, prețul pentru acest tip de vaccin era mai mare decât cel raportat în documentul belgian.

Conform contractului cu Pfizer, UE a fost de acord să plătească în medie 15,5 euro pentru primele 200 de milioane de doze. De asemenea, a fost de acord să plătească același preț pentru alte 100 de milioane de doze opționale pe care le-a comandat în termenul stabilit în contract. Dincolo de acest termen, ar fi plătit 17,5 euro pe doză.

În ianuarie, Uniunea Europeană a semnat un al doilea contract pentru alte 300 de milioane de doze cu Pfizer-BioNTech, despre care oficialii UE au spus că păstrează același preț ca în primul contract.

UE negociază al treilea contract cu Pfizer și va plăti 19,5 euro pe doza de vaccin

Contractul divulgat acum arată, de asemenea, că UE a acordat Pfizer și BioNTech o plată în avans de 700 de milioane de euro în decembrie pentru a asigura primele 200 de milioane de doze.

Blocul european negociază acum un al treilea contract pentru un total de 1,8 miliarde de doze cu cele două companii pentru 19,5 euro pe doză, ceea ce ar avea condiții de livrare mai stricte și opțiunea ca UE să comande vaccinuri îmbunătățite împotriva variantelor de virus.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.