Antena Meniu Search
x

Contraofensiva de primăvară Ucrainei a început deja, anunţă Prigojin: "Va intra într-o fază activă peste câteva zile"

Război în Ucraina. Contraofensiva de primăvară Ucrainei a început efectiv, chiar dacă nu a atins o fază activă, a declarat miercuri Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar rus "Wagner". Potrivit acestuia faza activă poate începe în zilele următoare. Anterior, atât el, cât şi un alt oficial rus din Lugansk au estimat că Ucraina şi-ar putea declanşa contraofensiva pe 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 18:14

Contraofensiva de primăvară Ucrainei a început deja, anunţă Prigojin: "Va intra într-o fază activă peste câteva zile"
Evgheni Prigojin - Profimedia

"Cred că ofensiva armatei ucrainene a început deja, de fapt", a spus el Evgheni Prigojin pe Telegram răspunzând la o întrebare despre situația actuală de pe front. Şeful Wagner a subliniat activitatea foarte mare a aviației ucrainene, precum și de-a lungul perimetrului și în interiorul liniei de front.  "Când va intra într-o fază activă, cred că în viitorul apropiat, poate peste câteva zile", a adăugat Prigojin.

Publicaţia americană The New York Times a relatat pe 25 apriie, citând documentele secrete scurse de la Pentagon, că trupele ucrainene plănuiau să lanseze o contraofensivă pe frontul de sud în luna mai.

Anterior atât Evgheni Prigojin, cât şi Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în Lugansk, au apreciat că Ucraina şi-ar putea declanşa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste iar la Moscova are loc o paradă militară în Piaţa Roşie. 

Prigojin, ale cărui trupe se află în prima linie la Bahmut, a acuzat din nou săptămâna trecută Ministerul rus al Apărării că trupele sale nu primesc muniţiile de care au nevoie. Potrivit lui Prigojin, "Wagner" are zilnic nevoie de 300 de tone de obuze, dar primeşte doar o treime din acestea. 

Pe acelaşi subiect

Prigojin, acuzat şi de operaţiuni de dezinformare pentru a induce în eroare Kievul, a declarat duminica trecută că această contraofensivă a Ucrainei "ar putea deveni o tragedie pentru ţara noastră". 

Ministrul rus al apărării a dispus dublarea producţiei de rachete de înaltă precizie

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a asigurat marţi că autorităţile de la Moscova iau măsuri pentru a creşte producţia de arme de care trupele ruse au nevoie în "operaţiunea militară specială" din Ucraina, unde luptele cu armata ucraineană se desfăşoară "pe toată linia de contact a frontului". 

Vorbind la o reuniune cu ofiţerii superiorii din armata rusă, Şoigu a spus că trupele ruse nu luptă doar împotriva armatei ucrainene, ci şi împotriva "asistenţei militare fără precedent din partea Occidentului". Cu toate acestea, a susţinut el, Rusia atacă cu succes depozitele ucrainene unde sunt stocate armele occidentale.

"În pofida ajutorului militar fără precedent din partea ţărilor occidentale, inamicul suferă pierderi semnificative. Numai luna trecută au pierdut peste 15.000 de oameni", a mai susţinut Şoigu, fără a menţiona pierderile armatei ruse, care conform unei evaluări a SUA ar fi de circa 20.000 de morţi şi 80.000 de răniţi în perioada scursă din luna decembrie.

Întrucât succesul trupelor ruse pe câmpul de luptă "depinde în mare măsură de completarea stocurilor de arme" şi a altor echipamente militare, au fost luate măsurile pentru a creşte producţia de arme în vederea susţinerii războiului, astfel că "societăţilor din sectorul apărării li s-a dat sarcina de a creşte cadenţa şi volumul producţiei într-o perioadă scurtă de timp", a continuat ministrul rus al apărării.

Deşi a estimat că armata rusă are suficientă muniţie pentru anul acesta, Şoigu a cerut unei companii producătoare de rachete să-şi dubleze producţia de rachete de înaltă precizie. Rusia a efectuat în ultimele zile noi raiduri cu rachete asupra Ucrainei, unde acum nu a mai ţintit infrastructuri energetice, ci infrastructuri militare, în special baze temporare ale trupelor de rezervă ale armatei ucrainene, dar zeci de civili ucraineni au murit după ce unele dintre aceste rachete sau fragmente din ele au căzut peste zone locuite. Potrivit Kievului, majoritatea rachetelor ruseşti lansate în aceste ultime raiduri au fost doborâte.

Ucraina: Restricţii de circulaţie în oraşul Herson în apropiere de linia frontului

Autorităţile locale ucrainene au anunţat miercuri restricţii de circulaţie în oraşul Herson, în apropiere de linia frontului din sudul ţării, începând de vineri seara, pe o durată de 58 de ore. "Începând cu 5 mai, ora locală 20:00 (17:00 GMT), intră în vigoare restricţii de circulaţie la Herson, care vor dura până la 8 mai, ora locală 06:00 (03:00 GMT)", a indicat şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Prokudin.

"Pe durata acestor 58 de ore, va fi interzisă circulaţia pe străzile oraşului. (Herson) va fi de asemenea închis la intrare şi ieşire", a adăugat el. Prokudin a justificat "aceste restricţii temporare" prin "necesitatea" ca "forţele de ordine să-şi poată face treaba", fără să ofere mai multe detalii.

Acest anunţ al autorităţilor ucrainene intervine într-un moment în care Kievul afirmă că pregătirile sale pentru contraofensiva de amploare pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia în est şi în sud se apropie de sfârşit.  Zvonurile circulă printre analişti cu privire la momentul în care va avea loc acest asalt şi în ce zonă anume, unde terenul este mai mult sau mai puţin potrivit, potrivit AFP.

Regiunea din jurul oraşului Bahmut din Donbas (est), epicentrul luptelor de mai multe luni, este, de exemplu, mai deluroasă, în timp ce geografia regiunilor sudice Herson şi Zaporojie se caracterizează prin mari întinderi de câmpie.

Rusia ocupă în continuare aproape 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, anexată în 2014. Herson, oraşul ocupat timp de mai multe luni în 2022 de trupele Moscovei, a fost eliberat în noiembrie trecut în urma unei contraofensive reuşite a Kievului în regiune.

De atunci, oraşul este bombardat cu regularitate, armata rusă staţionând de cealaltă parte a fluviului Nipru, care acţionează ca o linie de front naturală. O lovitură rusească asupra unui supermarket miercuri la Herson s-a soldat cu cel puţin trei civili morţi şi alţi cinci răniţi, a indicat pe Telegram ministrul de interne ucrainean Igor Klimenko. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Contraofensiva de primăvară Ucrainei a început deja, anunţă Prigojin: "Va intra într-o fază activă peste câteva zile"