Antena Meniu Search
x

Coreea de Sud, demonstrație de forță în fața regimului lui Kim Jong-un. A testat opt rachete la doar o zi de la testele balistice făcute de nord-coreeni

Coreea de Sud și SUA făcut un exercițiu militar comun în care au lansat opt rachete sol-sol în mare ca răspuns la manevrele similare făcute de Coreea de Nord cu doar o zi înainte, transmite Ministerul Apărării sud-coreean, citat de The Guardian.Oficialii de la Seul au declarat că aceste exerciții reprezintă "o demonstrație a capacității și disponibilității de a efectua atacuri de precizie" împotriva zonelor de lansare sau a centrelor de comandă din Coreea de Nord. Trebuie precizat că această decizie vine pe fondul schimbării abordării față de vecinul din nord, anunțată de noul președinte, Yoon Suk-yeol.

de Adrian Popovici

la 06.06.2022, 13:24

Kim Jong-un este gata să reia testele nucleare, cred experții occidentali.
Coreea de Sud a lansat opt rachete, ca răspuns la testele făcute de nord-coreeni cu doar o zi în urmă. - Profimedia

Acesta a anunțat că este dispus să adopte o poziție mai dură împotriva regimului lui Kim Jong-un. În plus, pentru a se apăra în fața nord-coreenilor, președintele a negociat o intensificare a colaborării militare cu SUA, care se va extinde și în plan politic și economic, în timpul turneului asiatic făcut de Joe Biden luna trecută.

Luni, Yoon a declarat că programele nord-coreene de rachete nucleare și balistice au ajuns la un nivel în care "au amenințat pacea regională și mondială" și a promis un "răspuns ferm și sever" la orice provocări viitoare.

Testele balistice ale nord-coreenilor tensionează situația din peninsulă

Militarii din Coreea de Sud și SUA au lansat opt rachete într-o perioadă de aproximativ 10 de minute, au transmis publicațiile locale. Armata SUA a anunțat că în acest exercițiu a fost lansată o rachetă proprie, celelalte șapte aparținând sud-coreenilor.

Pe acelaşi subiect

Coreea de Nord a lansat duminică opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre mare, în largul coastei sale de est, la o zi după ce portavionul american Ronald Reagan a încheiat un exercițiu naval de trei zile cu Coreea de Sud în Marea Filipinelor, primul lor exercițiu comun care implică un transportator din noiembrie 2017.

Armata sud-coreeană a declarat că a detectat că vecinii din nord au tras cu rachete timp de 35 de minute, din cel puțin patru locații diferite, ceea ce pare a fi un record pentru regimul lui Kim Jong-un.

Phenianul nu a comentat testele sale recente de rachete și pare să se concentreze pe gestionarea crizei Covid-19, dar continuă să-și modernizeze armata, susține Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

În timp ce regimul nu a demonstrat că a produs focoase nucleare miniaturizate sau rachete cu focoase multiple, chiar și lansările de rachete cu rază scurtă de acțiune pot oferi informații valoroase despre puterea militară pe care o deține în prezent.

"Lansarea mai multor proiectile în același timp din diferite locații sugerează că Phenianul exersează modalități prin care să copleșească apărarea antirachetă a Coreei de Sud", a spus Easley, SUA și Coreea de Sud au răspuns rapid la recentele lansări de rachete ale regimului Kim, cu măsuri care demonstrează disponibilitatea combinată pentru lovituri de precizie.

Coreea de Nord a testat anul acesta o serie de rachete, de la arme hipersonice la rachete balistice intercontinentale (ICBM), pentru prima dată în aproape cinci ani. Oficialii de la Washington și Seul au avertizat recent că Coreea de Nord pare pregătită să reia testele cu  arme nucleare pentru prima dată din 2017, în timp ce Kim încearcă să obțină țării sale statutul de putere nucleară pentru a câștiga concesii economice și de securitate din partea SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Coreea de Sud, demonstrație de forță în fața regimului lui Kim Jong-un. A testat opt rachete la doar o zi de la testele balistice făcute de nord-coreeni