Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord preia conducerea Conferinței pentru Dezarmare după ce a făcut zeci de teste balistice și nucleare

Coreea de Nord a preluat președinția Comisiei pentru Dezarmare de la Geneva, iar evenimentul a dat naștere unor ample controverse la nivel mondial. Mai exact, reprezentanții a 50 din cele 65 de state participante și-au manifestat nemulțumirea față poziția pe care regimul de la Phenian o va ocupa în următoarele trei săptămâni, notează The Guardian. Această organizație nu ține de ONU și își propune să medieze eforturile de control al armelor la nivel mondial. 

de Adrian Popovici

la 03.06.2022, 16:30

Ambasadorii occidentali au atras atenția asupra faptului că nord-coreenii au continuat să teste noi rachete balistice.
Coreea de Nord a preluat, temporar, conducerea Conferinței pentru Dezarmare. - Profimedia

Coreea de Nord a ajuns la conducerea Conferinței în baza rotației alfabetice, un principiu care a fost respectat în ultimele decenii. Cu toate acestea, trebuie subliniat că această poziție intră în contradicție cu zecile de teste cu rachete pe care regimul lui Kim Jong-un le-a organizat în ultimii ani.

Din această cauză, multe ONG-uri internaționale le-au cerut statelor participante la această conferință să boicoteze lucrările  ședințele conduse de oficialii nord-coreeni. Deși nu au recurs la această formă de protest, multe țări au decis să trimită diplomați de rang mai mic, asta în timp ce SUA și aliații săi s-au folosit de ocazie pentru a lansa o serie de critici.

Trebuie subliniat că afirmațiile dure făcute de occidentali nu au fost unice, iar ambasadorul Han Tae-Song a avut, la rândul său, o poziție acidă, subliniind faptul că regimul pe care îl reprezintă consideră că încă se află în război cu Statele Unite ale Americii.

Schimb dur de declarații în plenul Comisiei pentru Dezarmare

Pe acelaşi subiect

"Rămânem profund îngrijorați de acțiunile nesăbuite ale Republicii Populare Democrate Coreene, care continuă să submineze în mod serios însăși valoarea Conferinței pentru Dezarmare", a declarat Amanda Gorely, reprezentanta Australiei. Ea a mai subliniat că decizia occidentalilor de a nu părăsi sala nu trebuie să fie considerată o "aprobare tacită" a încălcărilor dreptului internațional de care este acuzat regimul lui Kim Jong-un.

Ambasadorul Han Tae-Song, cel care a condus ședința organizată într-o sală din Geneva dedicată drepturilor omului, nu a răspuns acuzațiilor venite din partea reprezentantei din Australia și a explicat că poziția acesteia va fi consemnată. În plus, el a mai adăugat că țara se află în război cu SUA din 1953, odată cu semnarea unui armistițiu între cele două țări din Peninsula Coreeană.

"Nicio țară nu are dreptul să critice sau să intervină în politica națională de apărare a altei țări", a mai adăugat ambasadorul.

Controversele legate de poziția temporară a Coreei de Nord în cadrul Conferinței pentru Dezarmare au depășit ședința de la Geneva. Astfel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a ținut o conferință de presă în care a subliniat că această situație pune la îndoială rolul acestei instituții.

"Cu siguranță pune la îndoială acest lucru atunci când aveți un regim ca RPDC într-un post de conducere de rang înalt, un regim care a făcut la fel de mult ca orice alt guvern din întreaga lume pentru a eroda norma de neproliferare", a adăugat Ned Price.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord preia conducerea Conferinței pentru Dezarmare după ce a făcut zeci de teste balistice și nucleare